logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować system XP bez używania klawiatury.

Jamus1 31 Sty 2014 23:56 5769 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak zainstalować Windows XP i usunąć stary system, jeśli klawiatura USB nie działa przy starcie komputera i nie można wejść do BIOS-u?

Najpierw trzeba uruchomić obsługę klawiatury USB w BIOS-ie, bo bez tego nie wejdziesz do boot menu ani nie wystartujesz instalacji z płyty; szukaj opcji typu USB keyboard support, USB mouse support, w sekcji Integrated Peripherals lub Advanced i upewnij się, że USB jest aktywne, najlepiej w trybie USB 2.0 [#13246495][#13248443] Jeśli ustawienia BIOS-u zostały rozjechane, wykonaj Clear CMOS, bo system Windows nie ma wpływu na działanie klawiatury w BIOS-ie [#13283001] Reset BIOS-u można zrobić przez zworkę od resetu ustawień albo przez wyjęcie baterii na około 30 minut przy odłączonym zasilaniu [#13294422][#13294478] Gdy masz możliwość, pożycz klawiaturę PS/2, żeby wejść do BIOS-u i włączyć obsługę USB [#13283001] Bez naprawy/resetu BIOS-u nie da się skutecznie usunąć starego systemu ani skorzystać z wyboru bootowania klawiszem F12 [#13282998]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 13246457
    Jamus1
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam
    Czy ktoś wie jak zainstalować system XP bez używania klawiatury?
    Chodzi o to, że poprzedni system nie wykrywał klawiatury (usb) chodzi o to, że na starym system był jakiś błąd który powodował zaraz po jej podłączeniu zawieszenie się komputera, opcja z wcześniejszym wpięciem klawiatury i włączeniem komputer też to samo powodowała.
    A więc zainstalowałem drugi system z płyty(tj. instaluje się np jakiś program) przy włączonym komputerze po czym system zainstalował się na partycji "D" natomiast "C" jest nie do ruszenia ponieważ widnieje tam stary system i nie mogę jej sformatować.
    Bios też się nie uruchamia co za tym idzie start instalacji za pomocą F12 nie idzie lub też naciśniecie dowolnego klawisza odpada...
    Dodam, że zależy mi na sformatowaniu partycji "C" co za tym idzie podczas włączania komputera, żeby mi znikła opcja wybierania dwóch systemów.
    ...a i dodam, że usb jak i klawiatura działają w 100%
    Co proponujecie w takiej nietypowej sytuacji ?
  • REKLAMA
  • #2 13246480
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Jamus1 napisał:

A więc zainstalowałem drugi system z płyty

Drugi system instalowałeś, a pierwszego nie możesz ? Nie czaje.

Jamus1 napisał:

Bios też się nie uruchamia

Bios w ogóle się nie uruchamia czy nie możesz wejść do biosu ?
  • REKLAMA
  • #3 13246490
    Jamus1
    Poziom 14  
    Drugi zainstalowałem z pomocą klawiatury ponieważ pierwszy system nie miał już nic do tego.
    Ale nie mogę zrobić rozruchu przy starcie(z wyjątkiem BIOSU) za pomocą klawiatury ponieważ nie ma żadnej reakcji a gdy nacisnąłem F12 wtedy wyskoczył mi boot za opcją wyboru; HD,pendrive (chyba), CD-ROM itd ale niestety nie mogę wybrać żadnej z opcji ponieważ nie rusza klawiatura.
    Zmieniłem nawet w Biosie, że start powinien odbywać się z płyty ale nie rusza...
  • #4 13246495
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    To włącz w biosie USB keyboard support i USB mouse support i powinna działać klawiatura.
  • #5 13246498
    lucky512
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Włącz obsługę klawiatury USB w BIOS.
  • #6 13246499
    Jamus1
    Poziom 14  
    A w jakiej zakładce to będzie ? bo przyznam szczerze, że naprawiam kompa u sąsiadki i nie chciałbym dać jutro ciała idąc i w dalszym ciągu nie wiele z działać... :)
    A co ewentualnie mogło by być jeszcze przyczyną ?
  • #7 13246505
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Nie wiem gdzie to będzie, bo nie widzę twojego biosu. A biosy są różne. Nawet nie podałeś modelu płyty.
  • #8 13246510
    Jamus1
    Poziom 14  
    Wiem, że to zbyt ogólne ale wiem tylko, że to asus i ma około 5 lat.
  • #9 13246512
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    To nam nic niestety nie da. Jakbyś miał model, dałoby się zlokalizować może jakieś screeny biosu w sieci.
  • #10 13246514
    Jamus1
    Poziom 14  
    A co może być też powodem, że pomimo wgrania sterowników nie ma głosu ? dodam, że winamp chodzi, muzyka w tle leci lecz nie jet wysyłana na głośniki...

Dodano po 57 [sekundy]:

ValValiantThor Rozumiem stary, że informacje które podałem są zbyt ogólne ale mimo to dzięki za zainteresowanie się tematem...
  • #11 13246524
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Możesz szukać takiej opcji jak "Integrated peripherals" lub zakładki advanced aby znaleźć te opcje

Przykładowy screen
    Jak zainstalować system XP bez używania klawiatury.

Jamus1 napisał:
    A co może być też powodem, że pomimo wgrania sterowników nie ma głosu ? dodam, że winamp chodzi, muzyka w tle leci lecz nie jet wysyłana na głośniki

przyczyn może być wiele:
    -nieodpowiednie sterowniki
    -wyciszony gdzieś dźwięk
    -przejęcie kontroli nad dźwiękiem przez jakąś inną aplikacje.
    -uszkodzona karta dźwiękowa
    -uszkodzone wyjście na karcie.
    -błędy w systemie

+ wiele wiele innych.
  • REKLAMA
  • #12 13246527
    Jamus1
    Poziom 14  
    ValValiantThor Dzięki kolego! a czy wiadomo Ci coś odnośnie muzyki ? chodzi mi o wątek który wyżej poruszyłem...
  • #13 13246530
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Dopisałem powyżej w poście.
  • #14 13248355
    Jamus1
    Poziom 14  
    ValValiantThor a co gdy w Biosie będą takie ustawienia jak wymieniłeś wyżej? to na co wypadąło by jeszcze zwrócić uwagę, żeby system ruszył z klawiatury ?
  • #15 13248443
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    przede wszystkim interesują Cię opcje w stylu
    USB keyboard support
    i
    USB mouse support (to do myszki)

No i wszelkie inne związane z USB żeby USB było aktywne na płycie
    żeby wszystkie porty USB były włączone
    no i żeby najlepiej było ustawione na USB 2.0
  • #16 13281832
    Jamus1
    Poziom 14  
    ValValiantThor po dłuższej przerwie odpisuję, że poprzestawiałem w Biosie wszystko tak jak napisałeś i dalej nie odczytuje klawiatury... dla przypomnienia dodam, że na nowej instalacji windowsa xp klawiatura działa bez zarzutu...
  • REKLAMA
  • #17 13282973
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    W takim razie jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzony bios.
  • #18 13282987
    Jamus1
    Poziom 14  
    ValValiantThor ale na drugim systemie działa wszystko jak należy... czyli wszystkie usb oraz klawiatura...
  • #19 13282989
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jamus1 napisał:
    poprzestawiałem w Biosie wszystko tak jak napisałeś i dalej nie odczytuje klawiatury.

W jaki sposób przestawiłeś to bez klawiatury?
    Ponadto zły dział.
  • #20 13282998
    Jamus1
    Poziom 14  
    Ponieważ po instalacji drugiego systemu na innej partycji klawiatura zaczęła działać i w BIOS mogę wejść i wszystko przestawiać natomiast jeśli nacisnę podczas włączania np. F12 tak już później zero reakcji ze strony klawiatury jedynie co to tylko reset, tak samo wygląda sytuacja z naciśnięciem dowolnego klawisza podczas by system ruszył z płyty(w tym wypadku w ogóle klawiatura nie działa).
    Moim zdaniem bruździ stary system tylko nie mam go jak wywalić... próbowałem sformatować partycję na której widnieje ale jest to partycja systemowa i nie da rady sformatować... ;/
  • #21 13283001
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3539
    System nie ma nic wspólnego z możliwością wejścia do biosu z klawiatury USB.

Wykonaj Clear CMOS jeżeli nie pomoże to pożycz od kogoś klawiaturę PS/2 i włącz obsługę klawiatury w biosie.
  • #22 13283010
    Jamus1
    Poziom 14  
    Kasek21 Clear CMOS czyli restart BIOSU do ustawień fabrycznych ??
  • #23 13283014
    Robert B
    Poziom 43  
    Jamus1 napisał:
    Moim zdaniem bruździ stary system tylko nie mam go jak wywalić... próbowałem sformatować partycję na której widnieje ale jest to partycja systemowa i nie da rady sformatować...

System nic nie ma do ustawień Biosu.
    Jamus1 napisał:
    naprawiam kompa u sąsiadki

No to trafił się sąsiadce "serwisant"... :lol:
  • #24 13283019
    Jamus1
    Poziom 14  
    Robert B heh masz rację, że trafił jej się serwisant :) mimo tego, że jej powiedziałem, że jestem żółto dziobem to i tak mnie poprosiła, żebym jej zerknął co jest z nim nie tak.
    Starsza kobieta na dodatek nie zbyt majętna więc nie mogłem odmówić bo wiem, że nie stać ją bardzo na serwis... ;/
  • #25 13283028
    Robert B
    Poziom 43  
    To jak będiesz u niej, sprawdź model płyty głównej i podaj tutaj. Sprawdzimy ustawienia Biosu z instrukcji płyty.
    Ewentualnie porób zdjęcia ekranu.
  • #26 13283669
    Raveneye
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    A może niech zrobi reset biosu. Jeśli faktycznie jakieś ustawnienia były przeinaczone (domyślnie wsparcie dla klawiatur USB jest) to po resecie wszystko powinno wrócić do normy.

Reset Biosu jest banalny. Na płycie głównej masz baterię. Ona jest ogniwem mającym za zadanie podtrzymać BIOS w wypadku odcięcia zasilania. By zresetować BIOS wystarczy ogniwo wyjąć na około 30min (lub więcej) jednocześnie wypinająć komputer ze źródła 230 V (np poprzez przycisk na zasilaczu, wyjęcie wtyczki z gniazda). To chyba najstarszy sprawdzony sposób na reset.
  • #27 13294422
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Raveneye napisał:
    Na płycie głównej masz baterię. Ona jest ogniwem mającym za zadanie podtrzymać BIOS w wypadku odcięcia zasilania. By zresetować BIOS wystarczy ogniwo wyjąć na około 30min (lub więcej) jednocześnie wypinająć komputer ze źródła 230 V (np poprzez przycisk na zasilaczu, wyjęcie wtyczki z gniazda). To chyba najstarszy sprawdzony sposób na reset.

W większości płyt jest także zworka, którą przestawiasz lub nakładasz na PINy odpowiedzialne za reset BIOSu na dosłownie chwilę (5 sekund wystarczy). Oczywiście najlepiej przy wyłączonym zasilaniu sieciowym.
  • #28 13294434
    Jamus1
    Poziom 14  
    A czy bez wyciągania baterii lub kabla istnieje jakaś inna możliwość zresetowania BIOSU ???
  • #29 13294462
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Jamus1 napisał:
    A czy bez wyciągania baterii lub kabla istnieje jakaś inna możliwość zresetowania BIOSU ???

A waść czytał instrukcję do zainstalowanej w tym komputerze płyty głównej?
  • #30 13294478
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    swiercm napisał:
    W większości płyt jest także zworka, którą przestawiasz lub nakładasz na PINy odpowiedzialne za reset BIOSu na dosłownie chwilę (5 sekund wystarczy). Oczywiście najlepiej przy wyłączonym zasilaniu sieciowym.

Wyłączasz komputer, znajdujesz zworkę w instrukcji, przekładasz/zakładasz -> po 5s wracasz do poprzedniego ustawienia/zdejmujesz, włączasz do sieci kabel, włączasz komputer i wchodzisz do BIOS. Ładujesz ustawienia fail-safe, zapisujesz, potem reset i po resecie ustawiasz BIOS tak, jak ma być.

Bez wyciągania kabli i baterii.;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zainstalować system Windows XP bez użycia klawiatury, ponieważ jego komputer nie wykrywa klawiatury USB z powodu problemów z BIOS-em. Po zainstalowaniu drugiego systemu klawiatura działa, ale nie można jej użyć do wyboru opcji rozruchu ani do wejścia do BIOS-u. Uczestnicy dyskusji sugerują włączenie obsługi klawiatury USB w BIOS-ie oraz wykonanie resetu BIOS-u (Clear CMOS). Wskazują również na możliwość uszkodzenia BIOS-u lub problemów ze sterownikami. Użytkownik poszukuje również informacji na temat dźwięku w nowym systemie, gdzie występują problemy z brakiem dźwięku mimo działającego Winampa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA