logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7: Brak internetu mimo pingu, problem z DHCP i statycznym IP

menda 01 Lut 2014 17:24 4407 8
REKLAMA
  • #1 13248694
    menda
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam ciekawy problem komp z systemem win 7 podpiety do domowego routera poprzez kabel ethernetowy (brak filtracji MAC). Komputer działał prawidłowa aż w pewnym momencie przestał pobierać adres IP z serwera DHCP.

co ciekawe ustawiłem statyczny adres IP i ping do routera dziala prawidlowo ale nie jestem wstanie dostac sie na router poprzez http. Komputer przestał pokazywać informacje "Pobieranie adresu sieciowego" jedyne co sie wyswietla to brak dostępu do Internetu - zarówno w konfiguracji statycznego IP jak i DHCP

Wykluczylem sprawe routera na 100%

Sterowniki do chipsetu oraz karty sieciowej przeinstalowane
    w trybie awaryjnym z obsłuą sieci nic się nie zmienia
    wykonałem takie komendy

netsh winsock reset
    netsh ipv4 reset
    nie pomogło
    Firewall i antyvir(MCafee) wyłączony na czas testów

Czy ktoś się spotkał z podobnym probleme?Bardzo proszę o konstruktywne propozycje, przeinstalowanie systemu nie jest rozwiązaniem, chce znaleźć przyczyne całego zajścia.
  • REKLAMA
  • #2 13248767
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13249007
    menda
    Poziom 17  
    DNS ustawiam statycznie (jest uruchomiony na routerze)

ponizej screen
    zaciekawila mnie prezentacja adresu ipv4. Przed samym adresem jest dziwna spacja i :

mam switcha z monitor portem wiec sprawdzilem wiresharkiem ze w ramkach arp pokazuje sie prawidlowy MAC karty oraz statycznie nadany IP.

Windows 7: Brak internetu mimo pingu, problem z DHCP i statycznym IP
  • REKLAMA
  • #4 13249095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13249146
    menda
    Poziom 17  
    Tstowałem to na kilku routrach. Tylko ten komputer nie dziala.
    Mysle ze problem jest w windowsie bo po skonfigurowaniu statycznego ip np 192.168.1.2 moge wykonac ping do routera i otrzymuje odpowiedzi. Jednakze po wpisaniu http://192.168.1.1 nie mam juz zadnej odpowiedzi. Komputer nie pobiera rowniez adresu IP (sprawdzalem na 2 serwerach. jeden zlokalizowany byl na routerza. Drugi do testow dodatkowo wpialem do sieci).
    W jednym momencie pojawil sie dziwny objaw statyczne przypisanie IP zadzialalo na kilka minut pojawil sie dostep do internetu ale po chwili ponownie pojawil sie komunikat brak dostepu do sieci.

Jezeli ma ktos jakis pomysl bardzo prosze o sugestie. Na pewno sprawdze zaraz Live CD z linuxem i napisze jaki jest efekt.
  • REKLAMA
  • #6 13252929
    menda
    Poziom 17  
    Live CD z ubuntu dziala prawidlowo. Komputer pobiera adres z DHCP wszytsko dziala.

Teraz na 100% wiadomo ze jest to wina windowsa. Widziałem w sieci dużo postów na rożnych forach o podobnej tematyce jednak nikt nie pokusił się o znalezienie przyczyny problemu. Zazwyczaj po reinstalacji systemu wszystko wracało do normy.
    Cuż chyba i ja się poddam:) reinstalacja potrwa godzine a poszukiwania trwaja juz 1 dzien. Jezeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje chętnie zastosuję.
  • #7 13252953
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15795577
    bigmaster
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    No i mam to samo
    Już użyłem programu
    Winsock Repair
    WinSock-LS...081957.txt (20.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

I nic

z czego mam wrzucić logi? do sprawdzenia.
    Systemy na maszynie wirtualnej internet śmiga:)
  • #9 15796726
    bigmaster
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    bylem dzis w pracy i internet smiga a w domu nie.
    dodam ze komputer sluzbowy.

Dodano po 45 [minuty]:

FTR LOG FILE

frst l...7z (54.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

rozwiazane, powud proxy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows 7, który przestał pobierać adres IP z serwera DHCP, mimo że ping do routera działa poprawnie. Ustawienie statycznego adresu IP również nie rozwiązuje problemu, ponieważ komputer nie może uzyskać dostępu do routera przez HTTP. Użytkownik wykluczył problemy z routerem oraz przeinstalował sterowniki karty sieciowej. Inne sugestie obejmują ustawienie zewnętrznego DNS, reset routera oraz sprawdzenie konfiguracji sieci. Po testach z Live CD Ubuntu, które działa poprawnie, użytkownik podejrzewa, że problem leży w systemie Windows. Inni użytkownicy sugerują użycie narzędzi do optymalizacji TCP oraz sprawdzenie ustawień proxy, które mogą być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA