logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o poradę dysk SEAGATE Barracuda 500GB 7200.12

pawlikalex27 02 Lut 2014 16:58 1458 5
REKLAMA
  • #1 13253069
    pawlikalex27
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Poniżej podaje smart mojego dysku SEAGATE, który ma już 3 lata. Sporo pracuję na komputerze i chciałbym prosić o opinię specjalistów, czy owy dysk mimo przepracowanych nie mało już godzin, nadal nie wykazuje błędów. Dziękuję.
    Załączniki:
    • Proszę o poradę dysk SEAGATE Barracuda 500GB 7200.12 SMART.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13253100
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3519
    Dysk jest w dobrym stanie.
  • REKLAMA
  • #3 13253125
    pawlikalex27
    Poziom 12  
    dobrze, dziękuję, bo chcę zakupić PLEXTOR M5PRO a tego na dane zostawić, dlatego wolę spytać. Zresztą ja dbam o sprzęt, regularne czyszczenie , porządne chłodzenie w obudowie itp. A proszę mi powiedzieć, czy liczba godzin ponad 17.000 nie wpływa na pracę dysku, że może być wolniejszy bądź "swoje przepracował" i niedużo mu zostało itp? Jaka jest zasada pracy dysku w przepracowanych godzinach? Jest jakaś reguła która mówi, że dyski HDD po jakieś ilości przepracowanych godzin mogą paść?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13253151
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3519
    pawlikalex27 napisał:
    czy liczba godzin ponad 17.000 nie wpływa na pracę dysku, że może być wolniejszy

Nie.

pawlikalex27 napisał:
    bądź "swoje przepracował" i niedużo mu zostało itp?

Oczywiście, że im dysk więcej przepracował to jest bardziej wysłużony ale co do samego uszkodzenia to nic, nigdy nie wiadomo - jedne dyski mają przepracowane 50k godzin i działają, a drugie ulegają uszkodzeniu już po kilkuset godzinach pracy.

Dlatego ZAWSZE trzeba robić kopie bezpieczeństwa ważnych dla nas danych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13253161
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Nikt Ci tego nie powie, bo każdy jeden model dysku i ogólnie wentylatory, nagrywarki itd. mają inną żywotność. Odsyłam Cię do google'a i poczytania sobie o czymś takim jak MTBF(Mean Time Between Failures). Ja tego dysku bym nie zostawiał na dane, ponieważ Seagate produkuje obecnie szajs jakich mało i ich dyski niestety bardzo lubi im w najmniej oczekiwanym momencie wysiąść mechanika, albo dostają kosmicznego wysypu bad sektorów. Ja osobiście miałem 3 lub 4 dyski tej firmy i wszystkie padły w ciągu pół roku i moim kolegom również, dlatego sam ten fakt i jeszcze to, że w ramach gwarancji dają używki po naprawie zamiast nówki niestety samo przez sie nie świadczy za dobrze o tej firmie... Nie wiem, zrobisz oczywiście jak uważasz. Ja już sparzyłem się 3 czy 4 razy na tej firmie i już więcej jej nie zaufam i dobrze radziłbym Ci w takim razie kupić jeszcze 3. dysk na kopię zapasową, żebyś nie został z ręką w nocniku pewnego dnia, bo koszt odzyskiwania danych z dysku z uszkodzoną mechaniką to koszt co najmniej 1200 zł. z tego co dobrze pamiętam...
  • #6 13253212
    pawlikalex27
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za porady, punkty poleciały, temat do zamknięcia. Pozdrawiam :)
REKLAMA