Nikt Ci tego nie powie, bo każdy jeden model dysku i ogólnie wentylatory, nagrywarki itd. mają inną żywotność. Odsyłam Cię do google'a i poczytania sobie o czymś takim jak MTBF(Mean Time Between Failures). Ja tego dysku bym nie zostawiał na dane, ponieważ Seagate produkuje obecnie szajs jakich mało i ich dyski niestety bardzo lubi im w najmniej oczekiwanym momencie wysiąść mechanika, albo dostają kosmicznego wysypu bad sektorów. Ja osobiście miałem 3 lub 4 dyski tej firmy i wszystkie padły w ciągu pół roku i moim kolegom również, dlatego sam ten fakt i jeszcze to, że w ramach gwarancji dają używki po naprawie zamiast nówki niestety samo przez sie nie świadczy za dobrze o tej firmie... Nie wiem, zrobisz oczywiście jak uważasz. Ja już sparzyłem się 3 czy 4 razy na tej firmie i już więcej jej nie zaufam i dobrze radziłbym Ci w takim razie kupić jeszcze 3. dysk na kopię zapasową, żebyś nie został z ręką w nocniku pewnego dnia, bo koszt odzyskiwania danych z dysku z uszkodzoną mechaniką to koszt co najmniej 1200 zł. z tego co dobrze pamiętam...