logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HDD Barracuda 40GB 7200obr - rosnące parametry SMART i dziwne odgłosy

badboy84 18 Kwi 2006 23:19 1922 15
  • #1 2542234
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Witam
    mam chyba problem z dyskiem twardym , otóż od pewnego czasu zaczęły znacząco rosnąć parametry pokazane na screenie , sa to screeny z programów HD Tune i HDDLife Pro , dysk chodzi normalnie , nie muli , od początku ma zamontowane chłodzenie , tempertura nigdy nie przekroczyła 36st (dochodziła do tylu podczas zeszłorocznych upałów) , średnio około 30st , zaobserwowałem też dziwne odgłosy , które pojawiają się zwłaszcza przy odczycie większej ilości danych jak ładowanie systemu , czy odpalanie gry i to nie zawsze , tak to normalnie cicho chodzi , co o tym myślicie ? , czy nadchodzi już jego czas ? , w lipcu tego roku będzie miał 4 lata , jest to Barracuda 40GB 7200obr i jak widać ma przepracowane 8724 godziny , co oznaczają poszczególne parametry to wiem , tylko nie wiem czy mam się tym przejmować już czy jeszcze nie :cry:

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 2542334
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Mam ten sam dysk. U mnie występują taki problem że trzeszczy co jakiś czas (momentalny muł kompa) a jest to spowodowane złym stykiem na wtyczce od zasilacza. Sprawdź to gdyż tam masz dwa obwody zasilające +5V i +12V oba są potrzebne.
  • #3 2542390
    badboy84
    Poziom 43  
    to nie jest problem z zasilaniem , zasilanie jest ok , niedawno robiłem "przegląd" komputera , sprawdziłem wszystkie wtyczki , zapasowym pinem , nie ma luzu na żadnym kablu , taśme mam nową , zdaje sobie sprawe z tego że takie niekontaktujące zasilanie może być zabujcze dla dysku , zainstaluj jak możesz HD Tune i wklej swojego screena , byśmy porównali :?:
  • #4 2542486
    syper
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Krótko mówiąc - jak najszybszy backup danych. Parametr "Raw read error rate" nalezy do kategorii krytycznych dla dysku (polecam http://www.ariolic.com/activesmart/smart-attributes/raw-read-error-rate.html)
    Starsze Barracudy niestety nie były zbyt trwałe ( sam "pochowałem" dwie na gwarancji). Tego typu błędy które zaznaczyłeś na screenach świadczą albo o uszkodzeniu powierzchni talerzy albo głowic odczytujących. Możliwy jest też problem z pozycjonowaniem głowic - to te stuki w dysku. Raczej wykluczam problemy z okablowaniem.
  • #5 2542507
    badboy84
    Poziom 43  
    no to nie ciekawie :-/ ,
    a z drugiej strony to sam już nie wiem co o tym myśleć , bo mam jeszcze jednego Seagatea (Medalist 8,6GB) w komputerze , on ma Raw read error na poziomie około 3 razy większym i żyje a ma 8 lat ! , ale znowu wzrost tego parametru zaobserwowałem nie dawno , a rośnie dosyć szybko :-( i jak tak dalej bedzie to przerośnie wskazania tamtego 8 letniego dysku
    a znowu według HDD Health nie ma żadnego problemu , nic nie podkreślone
    najnowsze statystyki z HD Tune to 84773269 , a minęły niecałe 2 godziny :cry: , tak jak pisałem szybko rośnie , a praktycznie nic nie robiłem na komputerze od tamtego czasu , cały czas chodzi tylko Firefox (przegladarka)
  • #6 2542509
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A może zamiast panikować to sprawdzisz w Evereście Smart'a po prostu i zobaczysz czy też takie głupoty pokazuje...
  • #7 2542522
    badboy84
    Poziom 43  
    ale ja nie panikuje , narazie żyje , będe panikował jak będzie w agonii ;-) , chociaż jeżeli wartości się zmieniają , to nie bierze ich z kosmosu , SMARTa sprawdzałem już w HD Tune (dane na screenie) , HDD Health (nic nie wykazał) , zainstalowałem Everesta i według niego tak to wyglada
  • #8 2542624
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Dla poprawnej pracy tych dysków ważne jest aby nie były zasilane z zasilacza typu Codegen itp bo nie chodzi tu o napięcie zasilania ich a o śmieci
    harmonicznych z przetwornicy przedostające się po zasilaniu ze żle wyfiltrowanych napięć a zapisowujące się przypadkowo na nim po pewnym czasie pracy HDD na takim zasilaczu on jest nie do naprawy. Im bardziej taki zasilacz jest obciążony tym problem się powiększa.
  • #9 2542728
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    To co tak bardzo cię niepokoi , to tylko błędy odczytu , które są natychmiast korygowane . Mogą występować przez np. pamięć operacyjną komputera , czy też uszkodzoną taśmę IDE dysku , lub inne . To mogą być wady niekoniecznie samego dysku . Bardziej niepokojący jest parametr Spin Retry Count , gdzie na 100 możliwych/dopuszczalnych , jest już 97 . Za klka chwil będzie błąd SMART-a i brak dostępu do dysku . Pozatym , wszystkie nastawy SMART-a zmieniły swe domyślne parametry . Powinno być 100 , 200 , a u ciebie jest 30 , 70 , 80 , 91 itp. - pozycja Current . Są to pierwsze objawy do padu SMART-a .
    Jak padnie SMART , to nie dostaniesz się do dysku i danych na nim , bez jego naprawy . Sprawdź , czy nie ma na nim Bad Sectorów - np. w HD Tune , ale nie w trybie Quick Scan .
    Pozdrawiam .
  • #10 2546047
    badboy84
    Poziom 43  
    jeszcze żyje :| , ale mam pytanie czy jak kupie nowy dysk , bo i tak miałem go w planach , to czy ten nowy nie "zarazi" się od tego starego ? ,
    wskazanie Raw Read Error Rate wzrosło od wczoraj do 126022743 :cry: , ehhh szkoda mi go , bo do tej pory był cichutki i śmigał aż miło , a teraz martwią mnie te odgłosy , słychać czasami takie pukanie , tak czy inaczej niechciałbym go stracić
  • #11 2546119
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    BIGOLSEN -spin retry count moglo byc takie po wyjsciu z fabryki.
  • #12 2546296
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Jeśli taki dysk kupiłeś kiedykolwiek z takim objawem SMART-a , to możesz go śmiało oddać na gwarancję . Takie błędy są naprawialne poprzez czyszczenie SMART-a . Tylko ostatnio naprawiałem ich kilkanaście poprzez czyszczenie . Ponieważ jest to Seagate , to może to być bardziej problemowe i trudniejsze do naprawy , niż w wypadku innych marek - inne procedury naprawcze . Tak więc reasumując jest to błąd/Error , który juz wkrótce skończy się brakiem dostępu do dysku . Będzie SMART - BAD . Żółta kreska zmieni się na czerwoną , albo też pozostanie nadal żółta .
    Pozdrawiam .
  • #13 2546466
    sivel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    W dyskach Seagate, przynajmniej w niektórych wartość 97 w Spin Retry Count jest "normalna"

"Spin Retry Count , gdzie na 100 możliwych/dopuszczalnych , jest już 97 "

Widać to choćby na innym dysku, a i inne wskazania mam nawet większe niż tu prezentowane i wcale nie uważam żeby ten dysk padał.
    Załączniki:
    • Dysk HDD Barracuda 40GB 7200obr - rosnące parametry SMART i dziwne odgłosy EVEREST.JPG (89.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2546544
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Z góry przepraszam za pomyłkę . Z pośpiechu źle się wyraziłem odnośnie parametru Spin Retry Count . Parametr 97 jest oczywiście poprawny . Natomiast nie bez powodu został zaznaczony na żółto w HD Tune i nie tylko w nim . To zaznaczenie świadczy o zbliżającym się krachu tablicy SMART . Jest to wynik zmienionych ustawień domyślnych tablicy SMART , a nie pojedynczego parametru . Tak , czy inaczej SMART wkrótce padnie .
    Dzięki za zwrócenie uwagi na moją pomyłkę .
    Pozdrawiam .
  • #15 2546605
    sivel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ten sam dysk co wcześniej , tu też oznaczenie na zółto, z tym że mi wydaje się że nie ma się co tym przejmować. (ten program juz tak widocznie ma).
    Załączniki:
    • Dysk HDD Barracuda 40GB 7200obr - rosnące parametry SMART i dziwne odgłosy hd tune.JPG (53.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2546676
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    W miarę poprawny SMART powinien wyglądać tak jak na zaznaczeniu na screenie . Wszelkie od tego odstępstwa kończą się padem SMART-a . Nie twierdzę , że stanie sie to już dziś , czy jutro . Ale napewno sie stanie . Są to niejako pierwsze objawy zmian , które nastepują jedna po drugiej . Zmienia się zapis w module/modułach tablicy SMART . A skoro się zmienia , to nie dzieje się to bez przyczyny . Przyczyną może być np. przegrzewający się dysk i wiele , wiele innych .
    Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • Dysk HDD Barracuda 40GB 7200obr - rosnące parametry SMART i dziwne odgłosy SMART.JPG (67.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy Seagate Barracuda 40GB 7200 obr./min po około 4 latach pracy i 8724 godzinach eksploatacji wykazuje rosnące wartości parametrów SMART, zwłaszcza "Raw Read Error Rate", co wskazuje na możliwe uszkodzenia powierzchni talerzy, głowic odczytujących lub problemy z pozycjonowaniem głowic, objawiające się także nietypowymi odgłosami pukania podczas intensywnego odczytu danych. Temperatura dysku jest stabilna i niska (około 30-36°C), a zasilanie i okablowanie zostały sprawdzone i wykluczone jako przyczyna problemu. Parametr "Spin Retry Count" osiąga wartości bliskie granicznym, co może świadczyć o zbliżającym się uszkodzeniu SMART i utracie dostępu do danych. Warto wykonać natychmiastowy backup danych oraz sprawdzić dysk pod kątem bad sectorów w trybie pełnym (np. HD Tune). Niektóre dyskusje wskazują, że wartości SMART w dyskach Seagate mogą mieć specyficzne interpretacje, jednak zmiany w tablicy SMART i rosnące błędy odczytu są poważnym sygnałem ostrzegawczym. Zaleca się rozważenie wymiany dysku, gdyż dalsza eksploatacja może prowadzić do całkowitej awarii. Nowy dysk nie "zarazi" się uszkodzeniami od starego. Problemy z zasilaczami niskiej jakości (np. Codegen) mogą przyspieszać uszkodzenia dysków przez zakłócenia harmoniczne, jednak w tym przypadku zasilanie jest poprawne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA