logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa router ADSL na Neostradzie i jak podzielić łącze na dwa komputery?

Bicus 01 Kwi 2005 10:04 1641 7
REKLAMA
  • #1 1366364
    Bicus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    opiszcie mi dokladnie jaka jest zasada dzialania routera na neostradzie otoz chce podzielic neo na dwa kompy i chce wiedziec jak?? gdzie mozna taki router kupic??
  • REKLAMA
  • #2 1366393
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Szkoda że nie szukałes na forum. Bylo o tym już często. Kup modem z routerem. Sam mam takowy i dziele neo na 4 kompy. Kupiłem go tutaj
    http://www.mdk-system.pl/
    Bedzie ci potrzebny
    Router, dwie karty sieciowe i dwa przewody na skretce. na tej stronce jest też instrukcja konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #3 1366405
    Bicus
    Poziom 14  
    no tak ale chodzi o to ze jua mam modem sagema i po co mam nowy kupywac??
  • #4 1366459
    D@v!do2f
    Poziom 2  
    Tak tylko może będzie lepiej jak ruter się tym zajmie i będzie sobie rozdzielał sygnał na pozostałe dwa kompy, a modemik będziesz miał na pamiątke. I opłaty za prąd też będą mniejsze bo ruter niech prądu weźmie za 4 zł/miecha, a nie jak komp za 40 zł/miecha.
  • REKLAMA
  • #5 1366486
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! mam to samo (prawie) neo=3 kompy. też miałem sagema i nie mam -kupiłem D-Link 504 T i mam spokój. są rutery z wejściem USB ale sprawa wg. mnie się bez potrzeby komplikuje. modem+ruter+switch i po kłopocie! instalacja banalna ,działa bez uwag, zapomniałem o zrywanych połączeniach,o dziwnych komunikatach( niewłaściwe parametry dostępu. itd) tylko postaraj się o jednakowe sieciówki - tak lepiej. pozdrawiam !!
  • #6 1366813
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Witam.

Najlepiej będzie jak kupisz router ze zintegrowanym modemem ADSL (ten co masz będzie Ci niepotrzebny) i switchem.

Wtedy możesz sobie podłączyć kabel telefoniczny pod RJ11 i cztery kompy (standardowo) pod RJ45.

Polecam Asmax 804u, prócz wyżej wymienionych elementów ma też USB (dla kompów które nie mają karty sieciowej) oraz bardzo dobrego firewall-a (zapora ogniowa.)

Pozdrawiam.

Borys
  • REKLAMA
  • #7 1366887
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! pewnie że tak też można ale jednak polecał bym JEDNAKOWE sieciówki-tak jednak jest najpewniej. kosz niewiele większy a jest lepiej. ja kupiłem na allegro po 16Zł 4 jednakowe INTELE i nie było problemu. pozdrawiam !! ps zrób jak pisze Kol. modem+ruter+switch- w JEDNYM
  • #8 1370331
    pitermi
    Poziom 15  
    Tez radze ci kupic router ze zintegrowanym modemem adsl. Ja na poczatku rozdzielałem na swym kompie programem winrout ale dałem se na spokuj kupiłem planeta ade 4000 z wbudowanym od razy swichem. załatwia wsio od razu. A jesli brałes neo w promocji za 1 zł to pametaj ze po skonczeniu umowy bedziesz musiał zapłacic za modem usb który dostałes od tpsa około 160 zł. wiec jesli nie mineło 3 miesiace od daty podpisania to mozesz go zwrucic dla tpsa. jak mineły to juz po ptakach. Pare osub tak tpsa juz załatwiła. po skonczeniu umowy9 po roku) przyjdzie ci opłata z modem.Wiec radze odac modem do tpsa i kupic se na alegro za 200-250 pożądny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Router ADSL na Neostradzie umożliwia podział łącza internetowego na wiele komputerów poprzez rozdzielenie sygnału sieciowego. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera ze zintegrowanym modemem ADSL oraz wbudowanym switchem, co pozwala na podłączenie kilku komputerów bez konieczności stosowania dodatkowych kart sieciowych czy przewodów. Modem Sagema, często dostarczany przez operatora, można zastąpić nowym urządzeniem, które samodzielnie zarządza połączeniem i dystrybucją sygnału, co poprawia stabilność i zmniejsza zużycie energii. Zaleca się stosowanie jednakowych kart sieciowych w komputerach dla lepszej kompatybilności. Popularne modele routerów zintegrowanych z modemem ADSL to Asmax 804u oraz Planeta ADE 4000, które oferują dodatkowe funkcje, takie jak firewall i porty USB. Urządzenia te można kupić w sklepach internetowych lub na aukcjach, np. Allegro. Warto pamiętać o zwrocie modemu operatorowi w przypadku zakończenia umowy, aby uniknąć dodatkowych opłat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA