logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera do samochodu i monitoringu nocnego miejsca parkingowego

dajmilogin 03 Lut 2014 15:33 1806 9
  • #1 13256693
    dajmilogin
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Nie wiem jak szukać i moja wiedza jest zerowa w tej dziedzinie, więc postanowiłem zapytać publicznie. Szukam kamerki, która spełaniałaby jednocześnie funkcje kamerki samochodowej oraz stacjonarnej. Tzn. żeby jeździła w samochodzie, ale po jeździe żeby można było ją wyjąć i dosłownie umocować na oknie żeby monitorowała w nocy miejsce parkingowe na którym parkuje. Mieszkam w inym powiecie niż jestem zameldowany w związku z czym straciłem już rejestracje, antenę i wycieraczki. Boję się o samochód, a nie mam innego miejsca gdzie mogę go parkować. Dobrze gdyby nagrywała w nocy i na lekkim przybliżeniu. Czy takie rzeczy w ogóle istnieją? Proszę o pomoc.
  • #2 13256705
    azande
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Chodzi chyba o kamerę z rejestratorem, tzw rejestrator jazdy.
  • #3 13256733
    dajmilogin
    Poziom 10  
    Tak, chodzi o rejestrator jazdy tylko, żeby miała funkcje nagrywania w nocy i na przybliżeniu.
  • #4 13256750
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    dajmilogin napisał:
    Witam,

Nie wiem jak szukać i moja wiedza jest zerowa w tej dziedzinie, więc postanowiłem zapytać publicznie. Szukam kamerki, która spełaniałaby jednocześnie funkcje kamerki samochodowej oraz stacjonarnej. Tzn. żeby jeździła w samochodzie, ale po jeździe żeby można było ją wyjąć i dosłownie umocować na oknie żeby monitorowała w nocy miejsce parkingowe na którym parkuje. Mieszkam w inym powiecie niż jestem zameldowany w związku z czym straciłem już rejestracje, antenę i wycieraczki. Boję się o samochód, a nie mam innego miejsca gdzie mogę go parkować. Dobrze gdyby nagrywała w nocy i na lekkim przybliżeniu. Czy takie rzeczy w ogóle istnieją? Proszę o pomoc.

Gotowe - nie słyszałem.
    Musiałaby to być kamera ze zmienną ogniskową - szeroki kąt w trakcie jazdy, wąski (zoom) na parkingu.
    Do tego wodoszczelna, diody podczerwieni które coś dają (nie te pi@#$ diodki w rejestratorach jazdy).
    Za dużo zabawy. Zastanów się czy nie prościej i taniej będzie kupić 2 kamery - jedna do samochodu i druga do monitoringu, albo po prostu kup alarm samochodowy.
  • #5 13257128
    dajmilogin
    Poziom 10  
    Korgoth napisał:

Zastanów się czy nie prościej i taniej będzie kupić 2 kamery - jedna do samochodu i druga do monitoringu, albo po prostu kup samochodowy.

nie rozumiem tego zdania a w dokładniej końcówki. No i wodoszczelna nie musi być, będzie ona zainstalowana za szybą.
  • #6 13257335
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    dajmilogin napisał:
    nie rozumiem tego zdania a w dokładniej końcówki

kup rejestrator samochodowy
    .
    dajmilogin napisał:
    No i wodoszczelna nie musi być, będzie ona zainstalowana za szybą.
    Masz oczywiście rację co nie zmienia faktu że jedną i ta samą kamerką tego nie ogarniesz właśnie z powodów o których pisał Korgoth. Temat monitoringu parkingu samochodu był wielokrotnie na forum poruszany. Poczytaj. Oczywiście możesz tez zasięgnąc porady u jednego z wielu sprzedawców na popularnym serwisie aukcyjnym.. Twoja sprawa komu uwierzysz.
  • #7 13258191
    dajmilogin
    Poziom 10  
    Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi. Temat założyłem, bo nie znalazłem podobnego. No i tak jak sugerujecie pomyślę nad samym monitoringiem.
  • #8 13260639
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Oczywiście możesz kupić rejestrator samochodowy z zapisem na karcie SD ale realny zasięg gdzie jesteś w stanie rozpoznać kto zbliża się do samochodu to 3-4m. Jeżeli parkujesz w takiej odległości od okna to można by coś takiego kupić, jeśli nie lepiej zamontować 2 kamery.
  • #9 13260764
    inst81
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    dipol_wlan napisał:
    Oczywiście możesz kupić rejestrator samochodowy z zapisem na karcie SD ale realny zasięg gdzie jesteś w stanie rozpoznać kto zbliża się do samochodu to 3-4m. Jeżeli parkujesz w takiej odległości od okna to można by coś takiego kupić, jeśli nie lepiej zamontować 2 kamery.

Ale wtedy trzeba pomyśleć też co zrobić z zasilaniem. No i takie rejestratory zazwyczaj obsługują SDki do 32GB. Ile to pomieści nagrań w przyzwoitej jakości? 8? Bez sensu. Zdecydowanie lepiej kupić dwie kamery.

Ja bym polecił coś LC. Wiem, że ta firma ma słabą opinię tutaj, ale ja mam zupełnie inne zdanie. Od czasu do czasu instaluje te kamery i awarie zdarzają się sporadycznie. Sam kupiłem zresztą sobie taką kamerę samochodową:
    http://www.ctr.pl/produkty/kamery-samochodowe/lc-600cd.htm

Cena bardzo korzystna, myślę, że warte rozważenia.

Kamera do domu zależy od wielu czynników, których nie znamy.
  • #10 14707474
    dajmilogin
    Poziom 10  
    Dziękuję i zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje kamery, która mogłaby pełnić funkcję zarówno rejestratora jazdy, jak i kamery do monitoringu nocnego w miejscu parkingowym. W odpowiedziach zasugerowano, że idealnym rozwiązaniem byłaby kamera z funkcją zmiennej ogniskowej, umożliwiająca szeroki kąt podczas jazdy oraz zoom na parkingu. Wskazano również na potrzebę diod podczerwieni do nagrywania w nocy. Jednakże, niektórzy użytkownicy sugerowali, że lepszym rozwiązaniem może być zakup dwóch oddzielnych kamer - jednej do samochodu i drugiej do monitoringu. Wspomniano o ograniczeniach związanych z zasilaniem oraz pojemnością kart SD w rejestratorach. Rekomendowano markę LC, która oferuje kamery samochodowe, w tym model LC-600CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA