logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt wlz dom wielorodzinny - wsp.jednoczesności

m4jk1_b 04 Lut 2014 09:44 18627 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak dobrać współczynnik jednoczesności do WLZ w budynku wielorodzinnym: dla każdej klatki osobno, dla całych 40 mieszkań, czy dla liczby mieszkań zasilanych przez dany odcinek tablicy?

Współczynnik jednoczesności liczysz dla tej części instalacji, którą dany WLZ realnie zasila: jeśli tablica TL1/1 obsługuje 10 mieszkań, TL1/2 obsługuje 11 mieszkań, to dla nich przyjmujesz odpowiednio 10 i 11 mieszkań, a dla zasilania nadrzędnego TL1 łącznie 21 mieszkań — nie całe 40 [#13259997][#13260311] Przy doborze kj licz liczbę mieszkań bez rozbijania na 1-fazowe i 3-fazowe [#13259997] Do takich obliczeń warto oprzeć się na tabelach z normy N SEP-E-002, które podają moc zapotrzebowaną i współczynniki jednoczesności dla mieszkań oraz budynków wielorodzinnych [#13259796] W praktyce układ WLZ powinien wynikać z uproszczonego schematu i podziału na kondygnacje/sekcje, żeby jeden lokal nie był zasilany z dwóch różnych WLZ [#13259887][#13259997]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 13259643
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problem z doborem wsp.jednoczesności dla wlz w budynku wielorodzinnym. Polega on na tym iż mam 40mieszkań w 1 budynku. Podzielone zostało to na 2 klatki w których klatka nr.1-21mieszkań, klatka nr.2-19mieszkań. Każda klatka ma mieć tablice licznikową

Pytanie: Czy do obliczeń mam przyjąć wsp. dla 21 mieszkań w przypadku Kl nr.1, a dla Kl nr.2 wsp. dla 19 mieszkań, Czy dobiera się go dla 40mieszkań?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi
  • #2 13259673
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 106
    Odpowiem pytaniem na pytanie: Moc której potrzebujesz wyliczona przy użyciu współczynnika jednoczesności to moc 19 czy 40 mieszkań?
    Inna sprawa, że ten współczynnik prawdopodobnie będzie taki sam dla 19,21 i 40 lokali, ale za to ostatnie nie dam sobie ręki uciąć.
  • #3 13259702
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Rozumiem że niedaleko jest 19 od 21 lecz idąc dalej TL1 i TL2 będą zasilane z Tablicy Głównej w której to mi się wydaje powinien być użyty wsp. dla 40 mieszkań jako że zbiera TL1 i TL2
  • Pomocny post
    #4 13259796
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    m4jk1_b napisał:
    Mam problem z doborem wsp.jednoczesności dla wlz w budynku wielorodzinnym.

Najlepiej posłużyć się w tym przypadku normą N SEP-E-002 Wytyczne i komentarz.
    Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Instalacje elektryczne w obiektach mieszkalnych. Podstawy planowania. Wyznaczanie mocy zapotrzebowanej.
    Tam jest taka tabela wyznaczająca wartości mocy zapotrzebowanej dla pojedynczego mieszkania lub budynku wielorodzinnego oraz współczynniki jednoczesności.
    Załączniki:
    • Projekt wlz dom wielorodzinny - wsp.jednoczesności Wsp____czynnik_jednoczesno__ci.JPG (119.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 13259803
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kolego, a do czego te obliczenia ? Bo jak do wniosku do RE to się liczy dla całości o ile wyjdzie Ci później selektywność pomiędzy zabezpieczeniami dalszymi i to trzeba sprawdzić wcześniej przy wypisywaniu wniosku do RE, a reszta to już zależy jak są zasilanie mieszkania.
  • #6 13259827
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Obliczenia są potrzebne do przekroju kabli i zabezpieczeń.

Moje przykładowe obliczenia:

Mamy tablice licznikową TL1-21mieszkań (17-1f, 4-3f)

17miesz. x 5 kW x kj (pytanie czy dla 21 czy 40?) =
    4miesz x 11 kW x kj =

i dalej już sobie liczę Ib, przekroje, selektrywność, spadki itd.

Potrzebna mi tylko informacja jaki współczynnik dać nie zagłębiając się zbytnio teraz w obliczenia ile mocy dla 1 mieszkania 1 fazowego czy 3 fazowego (przyjęto odp. 5kW i 11kW na potrzeby rozwiązania problemu).

Reasumując Pytanie: TL1 wsp. dla 21 mieszkań, TL2 wsp. dla 19 mieszkań a później TG1 wsp. dla 40 mieszkań?
  • #7 13259855
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    m4jk1_b napisał:
    Reasumując Pytanie: TL1 wsp. dla 21 mieszkań, TL2 wsp. dla 19 mieszkań a później TG1 wsp. dla 40 mieszkań?

Kolego 5 kW na 1faz ok., ale 11 kW jest za mało i trzeba dać 13 kW. Następnie trzeba wiedzieć jak je łączyć , masz już uproszczony schemat ? I na jego podstawie wstawiać współczynniki i dodać moc na ADM, a to da nam moc szczytową na złączu.
    Liczniki będą na jednej kondygnacji czy na poszczególnych piętrach ?
  • #8 13259871
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Odnośnie mocy - są one tylko i wyłącznie przykładowe, nie chciałbym się zagłębiać czy 13kW na 3f czy może 12,5kW bo chodzi o wsp. tylko i wyłącznie. moc urządzeń administracyjnych na tym etapie też bym pominął a skupił się na ilości mieszkań i współczynniku dla nich.

Liczniki będą na 1 kondygnacji
  • #9 13259887
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    m4jk1_b napisał:
    Liczniki będą na 1 kondygnacji

A no to widzisz jak liczniki będą na 1 kondygnacji to od razu źle się za to zabierasz. Na danej klatce należy je podzielić i zgrupować np.: po dwie kondygnacje. Z tego wyjdzie Ci że wcale WLZ-et nie liczysz dla 19 mieszkań tylko np.; dla 10 i 9 (bo będą dwa WLZ-ety, a nie jeden) – i dlatego bez wstępnego schematu możesz sobie gdybać i brnąć w nicość.
  • #10 13259952
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Biorąc to pod uwagę TL1-21 mieszkań rozbijam odpowiednio na TL1/1 (10mieszkań) i TL1/2 (11mieszkań).

Czyli liczę współczynniki tak:

załóżmy: 9mieszkań x 5kW x kj(dla 10 mieszkań?) =
    1mieszkanie x 11kW x kj (j.w)=

tak samo później TL1/2 wsp. dla 11 mieszkań?

i w tablicy głównej wsp. dla 21 mieszkań? (TL1/1+Tl1/2)

Dołączam schemat uproszczony jeszcze nie zmodyfikowany na odbiory 3f

• #11 13259997
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    No coraz lepiej, ale ten podział na ilość powinien odpowiadać np. ilości mieszkań na piętrze, żeby nie wyszło tak że jedno mieszkanie na danej kondygnacji będzie z innego WLZ-etu. I jeszcze co do kj to przyjmuj kj dla ilości mieszkań bez rozbicia czy 1 czy 3 fazowe.
  • #12 13260025
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Rozumiem uwagę odnośnie wlz dla mieszkań. Jeszcze takie pytanie:

1. Rozumiem że wsp. jednoczesności został dobrany dobrze? tzn że dla tych tablic TL1/1 będzie dla 10mieszkań a dla TL1/2 dla 11 mieszkań? później dla Tablicy Głównej będzie zbiorczo 21 mieszkań?
  • Pomocny post
    #13 13260181
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    m4jk1_b napisał:
    później dla Tablicy Głównej będzie zbiorczo 21 mieszkań?

To nie będzie TG, a raczej złącze kablowe.
    W załączeniu przykład TL - przynajmniej w mojej propozycji.
    I przykładowy schemat:
  • #14 13260238
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Może źle to nazwałem (jeśli chodzi o TG), lecz czy wsp. są dobrze dobierane są czy też nie?
  • #15 13260311
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Tak dobrze.
  • #16 13260318
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    ok to dziękuję serdecznie Panu piotrp_NEW za chęci i opór przy rozwiązywaniu mojego problemu.

Z góry pozdrawiam i życzę samych sukcesów
  • #17 13262772
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    piotrp_NEW napisał:
    To nie będzie TG, a raczej złącze kablowe.
    A ja bym nazwał to zbiorczą szafą pomiarową ZSP budynku wielorodzinnego. Złącze kablowe najprawdopodobniej ZE zabuduje przy elewacji budynku (w nim znajdzie się zabezpieczenie główne dla budynku np. 250A) z którego wyprowadzisz WLZ ZSP.
    Moja wersja widoku ZSP:
    Projekt wlz dom wielorodzinny - wsp.jednoczesności Projekt wlz dom wielorodzinny - wsp.jednoczesności Projekt wlz dom wielorodzinny - wsp.jednoczesności

Do autora tematu:
    1) Wypadało by się jeszcze zastanowić nad tablicą WGP i realizacją ochrony przeciiwpożarowej budynku. W takim wypadku należało by uzgodnić lokalizację tablicy WGP z ZE pomiędzy ZK a ZSP.
    2) Na mieszkanie przyjmujesz tylko 5kW skoro w obecnych standardach mieszkania wyposaża się w kuchenki el. np. 7-9kW, piekarniki/grile 3-5kW, klimatyzatory i całą resztę pstryczków-elektryczków. Realnie ZE wydaje warunki na lokale mieszkalne Pp=11-13kW.
    3) Na schemacie pokazujesz że WLZ prowadzisz w rurkach el-inst. RL37 - jak dla mnie bezsens. W praktyce z ZSP WLZ i inne obwody wyprowadzasz w szacht techniczny (jak nie wiesz co to to looknij w google) w którym zabudowane są koryta kablowe - WLZ mocowane do koryt na opaskach lub uchwytach montażowych. Szacht techniczny w zależności od potrzeb jest zamurowany bądź na piętrach dawane są drzwi rewizyjne zamykane na kluczyk.
    4) Co z rozdzielnicami potrzeb ogólnych jak np. tablice windy (budynek o conajmniej 4 piętrach), tablice ośw. klatki schodowej, tablice oddymiania, tablica hydroforni, szafa/y teleinformatyki?
    5) Na lokale mieszkalne dałbym nie 5x6mm2 tylko 5x10mm2. Zabezpieczenia 25A WLZ do lokali mieszkalnych nie jest adekwatne do mocy przyłączeniowej lokalu - wg. Cb 5kW.
  • #18 13263601
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Witam
    Tutaj chodzi o mieszkania 1fazowe, wiec nie będzie kuchni elektrycznych gdyż zapewne jest gaz, inaczej były by zasilane 3-fazowo z mocą 13kW
  • #19 13263615
    m4jk1_b
    Poziom 9  
    Dziękuję za cenne uwagi, jednak przypomnę że moce zostały wzięte do przykładów abym można było dobrać współczynniki (i tylko o to chodziło). Podzielam zdania kolegów odnośnie mocy 3f jakie trzeba by dobrać do mieszkań 3f. Jak kolega piotrp nadmienił w większości mieszkań będzie kuchnia gazowa, schemat też jest stary i będzie uaktualniany do potrzeb projektów.Wszyystkie uwagi jednak uważam za pomocne i na pewno wezmę je pod uwagę licząc przekroje, zabezpieczenia, moce administracyjne itd.
  • #20 13263905
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Według N-SEP-E-002 stosuje się większe moce przyłączeniowe niż 5kW nawet jeśli jest to modernizacja instalacji, a w lokalu jest gaz. Kol. .Jack przedstawił tabelę.
  • #21 13264325
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    TWK napisał:
    Według N-SEP-E-002 stosuje się większe moce przyłączeniowe niż 5kW nawet jeśli jest to modernizacja instalacji, a w lokalu jest gaz. Kol. .Jack przedstawił tabelę.

Nie wiem czy kolega praktyk, czy teoretyk, mi się wydaje że to drugie. To jakie moce niestety dyktuje ekonomia i technika. Ekonomia to ile się płaci za moc o określonym zabezpieczeniu. I dlatego 5kW przy 1faz da nam zab. 25A (i tu uwaga bo nie we wszystkich rejonach może tak wyjść), to samo tyczy się mocy 13kW. Są i sytuacje że Inwestor jest sknera i da się to zrobić na 3kW - 4kW na mieszkanie dla 1faz i też będzie dobrze. Kto to robi to wie od czego trzeba zacząć.
  • #22 13264581
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    piotrp_NEW napisał:
    To jakie moce niestety dyktuje ekonomia i technika. Ekonomia to ile się płaci za moc o określonym zabezpieczeniu. I dlatego 5kW przy 1faz da nam zab. 25A (i tu uwaga bo nie we wszystkich rejonach może tak wyjść), to samo tyczy się mocy 13kW. Są i sytuacje że Inwestor jest sknera i da się to zrobić na 3kW - 4kW na mieszkanie dla 1faz i też będzie dobrze. Kto to robi to wie od czego trzeba zacząć.
    To dobrze że wiesz co robisz i od czego zaczynasz rozmowę przy podejmowaniu roboty.

Zasilanie mieszkania/lokalu w nowoprojektowanym budynku wielorodzinnym na etapie projektowania musi być przystosowane do pewnych standardów użytkowych i funkcjonalnych, wyprzedzając trochę w przyszłość rozwiązania techniczne. Standardem jak i wymogiem jest już doprowadzanie światłowodu do mieszkania.

Wracając do tematu na etapie prac projektowych występujesz do ZE o WTZ określając przypuszczalne zapotrzebowanie mocy na mieszkanie/lokal a przy tym uwzględniając teoretycznie selektywność zabezpieczeń. ZE wydaje Ci WTZ a Ty kolego odwalasz dalszą część roboty. Wykonawca robót robi odbiór obiektu a nowy nabywca mieszkania/lokalu podpisuje z ZE umowę o dostawę energii elektrycznej i cieszy się życiem.
    I nie pisz kolego bzdur o sytuacjach sknerskich bo to świadczy o Twoim profesjonalizmie i środowisku w jakim się obracasz. Zapłacić trzeba a jak nie ma to do banku po kredycik albo nici z inwestycji. Za moc przyłączeniową płacisz tylko raz a nie co miesiąc - chcesz 3-4kW to za taką moc przyłączeniową płacisz a jak Ci zabezpieczenie zacznie wywalać to będziesz biadolił, latał i bawił się w wypisywanie wniosków do ZE o zwiększenie zabezpieczenia.

P.S. Zasilanie 1-f może i jest dobre dla tzw. kawalerek ale w sytuacji współczesnego wyposażenia mieszkań/lokali w obecnych czasach mało funkcjonalne - zmywarka, pralka, grill, klima, itp. i masz już 5kW.
  • #23 13265890
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Witam
    Nie wiem jak u kolegi w RE ale na moim obszarze działam na kilku województwach i różnie podchodzą do mocy „wykupionej”. Jest i tak że moc wykupiona nie równa się zabezpieczeniu bo zabezpieczenie limitujące moc jest o rząd wielkości niższe – i co kolega na to ?
    Robiąc w ostatnio sporo takich budynków wiem jak jest i ze strony Inwestora, projektanta Wykonawcy i RE i do wszystkich niestety trzeba się dostosować. Robiłem też przebudowę budynku wielorodzinnego w którym był tylko jeden licznik (zaszłości dawnego systemu) i wtedy nie ma tak że spółdzielnie stać na moc wykupioną i trzeba kombinować bo tam mieszkają tacy co i na czynsz ledwo dają radę, ale jak się nie spotka z takim przypadkiem to bzdury można pisać. Co do faktów to inwestycja jeszcze nie została zrealizowana i zapewne zbierają fundusze, a już będzie ze dwa lata. I nie sądzę żeby mieszkanie w bloku wymagało większe zabezpieczenie niż 25A, no chyba że apartamenty to i owszem, ale to inny poziom cenowy i tam kasa to pryszcz
  • #24 13266069
    TWK
    Specjalista elektryk
    piotrp_NEW napisał:
    Nie wiem czy kolega praktyk, czy teoretyk, mi się wydaje że to drugie.
    Własnymi rękoma instalacje robiłem, projektowałem też różne rzeczy, więc chyba nie taki teoretyk...

piotrp_NEW napisał:
    I nie sądzę żeby mieszkanie w bloku wymagało większe zabezpieczenie niż 25A, no chyba że apartamenty to i owszem, ale to inny poziom cenowy i tam kasa to pryszcz
    Pralka + zmywarka + piekarnik - typowe prace przed świętami czy jakąś imprezą. 2 + 2 + 2 = 6kW. Niestety zgadzam się z kol. JohnySpZOO

W latach 70-tych na lokal mieszkalny o powierzchni 90-120 m² był przydział 2-2,5 kW. Teraz to tyle ma jedno urządzenie. Pamiętajmy, że robiąc instalację robimy ją na kilkadziesiąt lat, a nie na styk na chwilę obecną. Ludzi biednych nie stać na tanie rzeczy.

Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby zabezpieczenie nie pozwalało na pobieranie mocy przyłączeniowej - to jakiś ewenement. Można prosić o skan warunków przyłączenia? W drugą stronę, żeby było większe niż to wynika z mocy, to jak najbardziej się spotykałem.
  • #25 13266282
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    TWK napisał:
    Pralka + zmywarka + piekarnik - typowe prace przed świętami czy jakąś imprezą. 2 + 2 + 2 = 6kW. Niestety zgadzam się z kol. JohnySpZOO

To pokażcie że mieliście zaprojektowane zabezpieczenia 32A (takie miałem jedno) czy 40A na mieszkanie w bloku ? Nie mówię o apartamencie.
    TWK napisał:
    Można prosić o skan warunków przyłączenia?

Oczywiście, muszę odnaleźć, swego czasu były tak wydawane warunki w Podlaskim.
  • #26 13266633
    TWK
    Specjalista elektryk
    piotrp_NEW napisał:
    To pokażcie że mieliście zaprojektowane zabezpieczenia 32A (takie miałem jedno) czy 40A na mieszkanie w bloku ? Nie mówię o apartamencie.
    32 na własne oczy widziałem (w przedwojennej kamienicy). 40A - zgodzę się, nie spotkałem. Zwykle projektuje się 3x25 A, a etapowo, jak lokator nie chce warunków na 3-fazy, zostaje 1x25 A z możliwością rozbudowy.
  • #27 13548464
    lisekkk
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    pozwoliłem sobie dołączyć do tematu, żeby nie tworzyć nowego wątku, bo problem mam podobny. Podkreślam, że nie jestem elektrykiem. Na potrzeby pracy dyplomowej muszę porównać metody przygotowania ciepłej wody użytkowej w budynku wielorodzinnym.
    W budynku jest 28 mieszkań, wstępnie zakładam podgrzewacze przepływowe kospel o mocy 27 kW, trójfazowe, nominalny pobór prądu 3x39.0.
    Chce obliczyć moc przyłączeniową, żeby dobrać taryfę i dalej cenę za c.w.u. oraz oszacować o ile droższa będzie instalacja elektryczna, liczniki i zabezpieczenia, żeby móc porównać z kotłami gazowymi.
    Więc zgodnie z wykresem z normy N SEP-E-002, moc przyłączeniowa 150 kVA oraz prąd I nf 220 A, proszę o potwierdzenie czy na to dobierać taryfę ? Jakie zabezpieczenia mieszkaniowe należy zastosować, a jakie na klatce ?
    Jaka może być różnica w cenie liczników, gdy w drugim przypadku c.w.u jest przygotowana centralnie ?
    Pozdrawiam Mateusz
  • #28 13548613
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Coś kolega przekombinował. Kolega proponuje 27kW na mieszkanie do CWU ? Takie coś to się stosuje do CO i CWU na dom, a nie na mieszkanie. Do CWU spokojne wystarczy terma w mieszkaniu o mocy 1,5kW lub podgrzewacze przepływowe o mocy max 3,5kW na punkt.
    Także jak kolega przemyśli to zada pytanie od nowa.
  • #29 13549166
    lisekkk
    Poziom 10  
    Chodzi o mieszkania wyposażone w wannę z podwyższonym standardem.
    Według normy DIN 4708: pobór ciepła na jedną kąpiel w wannie 5820 Wh = 5,82 kWh
    140 dm 3 * 0,995 * 4,2 kJ / kg K * 35 k = 20477 kJ = 5,68 kWh
    W jakim czasie podgrzewacz przepływowy o mocy 3,5 kW napełni wannę o temp. wody 40 stopni C?
    Do punktów czerpalnych jak najbardziej zgoda.
    Dlatego chce taką moc podgrzewacza.
    Schemat http://www.kospel.pl/pl/produkty/podgrzewacze-przeplywowe/17-ppve-focus-electronic.html
  • #30 13550669
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Dlatego stosuje się termę. Z takimi podgrzewaczami to wykażesz że koszty instalacji elektrycznej są bardzo duże, a to nie jest prawda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru współczynnika jednoczesności dla instalacji elektrycznej w budynku wielorodzinnym z 40 mieszkaniami, podzielonymi na dwie klatki schodowe. Uczestnicy debatowali, czy obliczenia powinny być oparte na liczbie mieszkań w każdej klatce (21 i 19) czy na całości (40 mieszkań). Zasugerowano korzystanie z normy N SEP-E-002, która zawiera tabele mocy zapotrzebowanej i współczynników jednoczesności. Wskazano również na konieczność uwzględnienia selektywności zabezpieczeń oraz podziału liczników na kondygnacje. Uczestnicy podkreślili, że moc przyłączeniowa powinna być dostosowana do standardów użytkowych, a także zwrócili uwagę na różnice w podejściu do mocy wykupionej przez inwestorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA