Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja elektryczna w domu jednorodzinnym - problem :(

SylwiaSz 29 Oct 2004 13:23 3810 2
Suntrack
    SylwiaSz
    Level 2  
    Witam,

W samodzielnym poszukiwaniu rozwiązania do mojej elektrycznej zagwozdki przy rozprowadzaniu elektryczności w domu jednorodzinnym trafiłam w końcu na to forum. Nie znam się na ani joty na elektryce i nie zamierzam samodzielnie bawić się jej „układanie”, ale nie chciałabym też być kompletnym laikiem, zdanym na szczęście przy wyborze elektryka. Stąd moja ogromna prośba o zasugerowane rozwiązania(-ń) przy instalowaniu elektryczności w domu jednorodzinnym.
    Problem polega na tym, iż w projekcie jest przygotowany plan instalacji, z tym, że po licznych zmianach i przeróbkach na etapie budowy powstały nowe pomieszczenia oraz zmieniło się przeznaczenie poddasza (z nieużytkowego na użytkowe).
    Sytuacja wygląda następująco:
    a) dom jednorodzinny z trzema poziomami: parter, piętro i poddasze,
    b) na parterze – pralnia, łazienka, kuchnia, 2 pokoje, korytarz + garaż z kotłownią
    c) piętro – łazienka, korytarz i 4 pokoje (w tym jeden duży na półpiętrze)
    d) poddasze – otwarta przestrzeń.
    Na licznych forach znalazłam określenia typu „różnicówki”, „eski” i temu podobne. Czy i kiedy jest zastosować? Ktoś rzucił hasło o liczbie niezależnych obwodów? Czy może ktoś mi zasugerować, jakie optymalne rozwiązanie powinnam zastosować?

Pozdrawiam, Sylwia :)
  • Suntrack
    adamjur1
    Level 41  
    Problem, z pozoru błachy, uruchamia na tym forum bardzo rozbudowane dyskusje, wypowiadałem się już wielokrotnie, poszukaj w tym dziale wcześniejszych postów.
    A co do terminologii:
    róznicówka- wyłącznik różnicowo-prądowy służący do realizacji zabezpieczenia przeciwporażeniowego dodatkowego , są 1-fazowe i 3 fazowe, na rózne prądu znamionowe ( najpopularniejsze są na 25 A i 40 A) i prądy działania ochrony (w domowych instalacjach typowo 0,03A czyli 30 mA)
    S-ka to wyłacznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy czyli po dawnemu bezpiecznik. Spełnia dwie role zabezpieczenia przeciwporażeniowego w przypadku tzw zerowania raz przecipożarowe w przypadku przeciązenia.
    W domku jednorodzinnym przydałyby się jeszcze:
    przekaźnik bistabilny do sterowania przyciskowego obwodów schodowych
    przekźnik zmierzchowy dosterowania oświetlenia zewnętrznego i oświetlenia numeru domu
    Co do obwodów to im więcej tym lepiej( i niestety drożej), ale czego nie wykona się na tym etapie później będzie bardzo trudno.

Po krótce opisze moją( trochę przesadzoną ale " na zawsze") koncepcję wykonywania takich instalacji.
    Puszczenie całej instalacji przez tylko jeden wspólny wyłącznik r-prądowy jest moim zdaniem zagrożeniem życia a nie tylko zmiejszenie komfortu zamieszkania. Załóżmy jesteś na strychu i powodujesz np lokówką wyrzucenie w nocy tego gł.w.r-prąd. i z latarką albo świeczką biegniesz na parter albo do piwnicy ( jeżeli nie złamiesz nogi) podnieść ten wyłacznik. I na nowo programujesz w szytko w domu- zegary, MTV, fax, Mikrofalę itd.

Ja ro bię to tak

1.Oświetlenie
    na każdej kondygnacji staram sie rozłożyć po dwie fazy tak aby sasiednie pomieszczenia były oświetlane z różnych faz( daje to mozliwość poruszania się po wyrzuceniu r-pr j1-fazowej
    2. To samo miedzy piętrami
    3. Zasilanie odbiorów z jak największej liczby bezpieczników, rónomiernie rozłożone na 3 fazy ( z utrzymaniem zasady ze w jednym pomieszczeniu jest zasilanie tylko z jednej fazy)
    4. Zastosowanie min 3 szt 1faz wył r-pr dla oświetlenia ( po jednym na fazę) i to samo dla odbiorów gniazdowych
    s-y B6A na obwody oświetleniowe, B10A , B16 na gniazda ( nawet B20A na płytę kuchenna czy piekarnik)
    5. Trójfazowa różnicówka tylko dla gniazda 3-faz w garażu
    6. wykonanie połaczeń wyrównawczych w pomieszczenia łazienek, pralni, kuchni, garażu i sprowadzenie ich do głównej szyny wyrównawczej obiektu.

NA tym etapie należy również pamiętać o instalacjach:
    TV, alarmowej, telefonicznej ( nawet komputerowej) domofonowej
    No na razie tyle, reszta w innych postach.

Pozdr.J.
    SEP E i D

Ps ja w swojej instalacji nie mam puszek połaczeniowych, wszystkie kable idą do trzech rozdzielni ( piętrowych) jest kilkanaście różnicówek i kilkadziesiąt S-ów. Ale to juz skrzywienie zawodowe
    SylwiaSz
    Level 2  
    Witaj J.

Dziękuję bardzo za podpowiedzi... będę musiała to wszystko przetrawić.... więc jak coś będzie jeszcze mnie nurtowało - odezwę się - jeszcze raz dziękuje :)

Pozdrawiam,
    Sylwia :)