logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analiza SMART dysku - czy warto go jeszcze używać?

Cyks 05 Lut 2014 00:44 1371 6
REKLAMA
  • #1 13263430
    Cyks
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie,

prosiłbym o analizę SMART dysku. Co prawda mam wrażenie, że raczej nadaje się on do rzucania za psami, ale może warto żeby jakiś mędrzec się wypowiedział, zanim to uczynię.

Dzięki z góry.
    Załączniki:
    • Analiza SMART dysku - czy warto go jeszcze używać? SMART.jpg (349.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13263500
    epi92
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mędrcem nie jestem, ale z tego co wujek google mi podpowiedział, na tym dysku można trochę popracować =]
    Tam gdzie masz "ilość realokowanych sektorów" to są bad sektory, których nie da się odczytać, ani nic na nich zapisać. Po prostu może system przestać Ci działać w pewnym momencie gdy zechce coś zapisać w tym miejscu.
    Natomiast w linijce "liczba sektorów niestabilnych (oczekujących na remapowanie)" oznacza to, że jest jeszcze szansa dla tego obszaru dysku. Można było by je wyłączyć, tak aby były niewidoczne dla systemu.
    Możesz jeszcze chwile na nim popracować, ale proponuje zakupić coś nowego, a ten można użyć jako dysk wymienny po remapowaniu.
    Próg wynosi 140, u Ciebie jest 140 bad sektor, czyli chyba nie jest aż tak tragicznie :p
    Ale lepiej, żeby ktoś inny jeszcze wypowiedział się na ten temat.
    Podaje link z którego się wzorowałem na mojej opinii : Link.
    Pozdrawiam.
    Epi92.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13263510
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Cyks napisał:
    nadaje się on do rzucania za psami

Tego się trzymaj. Dysk nie nadaje się do użytku. Ma 465 uszkodzonych sektorów, kolejne 7 jest w stanie problematycznym (potencjalnie uszkodzone). Jeśli masz jeszcze jakiekolwiek dane na tym dysku to jest to już najwyższy czas, aby je ratować - i to szybko.
  • REKLAMA
  • #4 13263725
    Cyks
    Poziom 10  
    Dziękuję za obydwie odpowiedzi.
    Dane z partycji C: okazały się być już nie do odratowania, natomiast te z partycji D: przekopiowałem na dysk zewnętrzny bez większego problemu. Z czystej ciekawości, czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy? Tj. że bad sectory wystąpiły generalnie wyłącznie na jednej partycji (oczywiście mogę się mylić i jest to tylko wrażenie, dysk wysypał mi się przy próbie przeskanowania go na obecność bad sectorów :-)).
    Dodam że według mojej najlepszej wiedzy laptop nie został uderzony, a twardziel padł po instalacji apdejtu Win7.
    Tak czy inaczej powieszę sobie go na ścianie i będę doń celował rzutkami, bo chyba nie będę ryzykował robienia z niego nośnika pod backup.
  • #5 13264389
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Zwróć uwagę na parametr BF. Ma 286(hex), czyli 646 "punktów" na czujniku wstrząsów. To mogło zniszczyć dysk (dyski, z którymi obchodzi się delikatnie mają tam wartość zero).

Są to wstrząsy zarejestrowane tylko podczas pracy dysku.
  • REKLAMA
  • #6 13265891
    Cyks
    Poziom 10  
    Czyli znam przyczynę.
    Dzięki serdecznie za pomoc.
  • #7 13266125
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    epi92 napisał:
    Mędrcem nie jestem

i właśnie:
    dt1 napisał:
    Tego się trzymaj

:arrow: epi92
    Jak masz zamiar dalej pisać bzdury. to może gdzie indziej. Dokształć się i dopiero później pisz.
    Wkładając do jednego kotła te dwa screeny z CDI dowiodłeś niestety swojej ignorancji w temacie. Nawet nie wiesz na co patrzeć w odczytach SMART.

:arrow: Cyks
    Dysk otrzymał 646 niedopuszczalnych uderzeń podczas pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Analiza stanu SMART dysku wykazała, że dysk ma 465 uszkodzonych sektorów oraz 7 sektorów w stanie problematycznym. Użytkownik został ostrzeżony, że dane z partycji C: są nie do odratowania, podczas gdy dane z partycji D: udało się skopiować. Wskazano, że przyczyną uszkodzeń mogą być wstrząsy, które zarejestrowano podczas pracy dysku, co potwierdza parametr BF wynoszący 646. Użytkownik zdecydował się na wycofanie dysku z użytku i planuje go wykorzystać jako element dekoracyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA