logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7145 - Szare tło na dupleksie, problem z dozowaniem toneru?

pyrokar01 06 Lut 2014 16:17 2343 18
REKLAMA
  • #1 13269060
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam, developer i toner nowy oryginalny bęben i listwa nowy zamiennik.
    L- detekcja 50.
    Było dobrze przez jakieś kilka tysięcy kopi i zaczęło się robić szare tło. Wygląda jak by był toner nie oryginalny ale nie jest.
    Po kilkuset stronach cała elektroda oraz wywoływaczka jest zasypana jak by przedozowywał toner. Są jakieś ustawienia dozowania toneru ?
    A może czujnik w wywoływaczce szwankuje i źle dobiera mieszankę?
  • REKLAMA
  • #2 13269826
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Robiłeś inicjalizację tego nowego dewelopera? Nie wyrzucił Ci wtedy błędu?
  • #3 13270639
    diouff
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Podmień bęben na inny, zamienniki często gęsto są kiepskie, aczkolwiek zazwyczaj objawia się to słabym nasyceniem, ale jeśli masz jakiś to spróbuj.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13273424
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Kolego ale ja nie pytałem czy inicializowałeś deweloper tylko czy udało to zrobić skutecznie? Jaki komunikat dostałeś na koniec inicjalizacji?
  • #7 13276071
    Gregorybl
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    spróbuj podmienić lub solidnie wyczyścić czujnik pod bębnem.
    elektrody zmieniałeś?
  • #10 13286266
    diouff
    Poziom 13  
    - Blade jest dobrze założony? Spróbuj lekko obniżyć.
    - Wentylatory wyciągające pylenie tonera jak i sama droga z developingu są czyste?

Jest jeszcze opcja , że ktoś manipulował przy ustawieniach wałka magnetycznego. Jak odkręcisz przód developingu zobaczysz śrubę do w/w regulacji zaraz w okolicach wałka. Generalnie nie rusza się tych ustawień, ale możesz spróbować jeśli już nie masz opcji. W ostateczności myslę ,że pomoże wymiana developingu.

Sam moduł bębna jest czysty i nie zapyla się ?
  • #11 13286446
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Niewłaściwy developer lub toner nieoryginalny (stąd ta mgiełka na bębnie i zasypane developing unit). Po czym stwierdzasz oryginalność toneru?
    Jeśli przez kilka tysięcy było dobrze, a potem źle -wszystko wskazuje na toner.
    Najmniej prawdopodobne uszkodzenie: nvram.
  • #12 13288247
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Teraz myślę, że może to faktycznie toner. developer był inicjowany na innym oryginalnym tonerze i po jakimś tam czasie się skończył i dałem drugi oryginalny toner kupiony na allegro okazyjnie za 150 zł.
    Przy wałku magnetycznym nikt nic nie ruszał a prócz wywoływaczki zasypana tonerem są zasypane również elektrody obydwie.
    Zamówię oryginalny toner od serwisanta na którym chodzi inna maszyna (bizhub 361) i wtedy będzie pewność że to toner albo że coś innego.

Nie wiem co to jest blade
  • #13 13320349
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Sprawa wygląda następująco:
    Maszyna nie była włączana przez kilka dni.
    dziś rano włączyłem i założyłem inny toner na 100% oryginał.
    Na początku drukowała z bardzo mało dostrzegalną kaszką ale po jakiś 40 kopiach stanęła i zaczęła dozować toner no i ostatnie 10 stron po dozowaniu to już masakra szare tło aż plamki w niektórych miejscach.
    Ktoś mi podpowiedział, że to pewnie czujnik dozowania toneru który jest z tyłu w powrocie toneru. czy to może być to czy jakieś inne sugestie ?
  • REKLAMA
  • #14 13323705
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    pyrokar01 napisał:
    Ktoś mi podpowiedział, że to pewnie czujnik dozowania toneru który jest z tyłu w powrocie toneru. czy to może być to czy jakieś inne sugestie ?

Nie , na pewno nie ten czujnik.
    Sugestie: jeśli zależy Ci na naprawie maszyny, wezwij sobie serwis.
  • #15 13324047
    adamos5555
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Podaj wartosci pradow jakie masz ustawione w maszynie.
    Wałek magnetyczny w developerze nie jest wytarty?
  • #17 13330909
    diouff
    Poziom 13  
    Przede wszystkim zmień serwis. Ten skan to z tej maszyny? Mozesz jeszcze kilka skanow wrzucic jak wyglada problem na kopii?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szarym tłem na wydrukach z drukarki Konica 7145, mimo użycia nowego oryginalnego tonera i zamiennika bębna. Po kilku tysiącach kopii zaczęły się problemy z dozowaniem tonera, co prowadzi do zatykania elektrody i wywoływaczki. Użytkownik przeprowadził inicjalizację dewelopera, ale problem nie ustąpił. Wskazówki dotyczące rozwiązania obejmują sprawdzenie czujnika dozowania tonera, czyszczenie elementów oraz ewentualną wymianę tonera na oryginalny. Po kilku próbach i podmianach elementów, użytkownik zauważył poprawę po zwiększeniu L-detekcji, co jednak może być tymczasowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA