Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konica 7145 - Szare tło szczególnie na dupleksie

06 Lut 2014 16:17 2145 18
  • Poziom 16  
    Witam, developer i toner nowy oryginalny bęben i listwa nowy zamiennik.
    L- detekcja 50.
    Było dobrze przez jakieś kilka tysięcy kopi i zaczęło się robić szare tło. Wygląda jak by był toner nie oryginalny ale nie jest.
    Po kilkuset stronach cała elektroda oraz wywoływaczka jest zasypana jak by przedozowywał toner. Są jakieś ustawienia dozowania toneru ?
    A może czujnik w wywoływaczce szwankuje i źle dobiera mieszankę?
  • Poziom 22  
    Robiłeś inicjalizację tego nowego dewelopera? Nie wyrzucił Ci wtedy błędu?
  • Poziom 13  
    Podmień bęben na inny, zamienniki często gęsto są kiepskie, aczkolwiek zazwyczaj objawia się to słabym nasyceniem, ale jeśli masz jakiś to spróbuj.
  • Poziom 16  
    oczywiście że inicjowałem developer.
    Chyba mam jakiś stary bęben podmienie go i sprawdzę.
    a co z tym czujnikiem, może być winny ?
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Kolego ale ja nie pytałem czy inicializowałeś deweloper tylko czy udało to zrobić skutecznie? Jaki komunikat dostałeś na koniec inicjalizacji?
  • Poziom 16  
    tak jak napisałem 50 OK
    podmieniłem właśnie czujnik z wywoływaczki i nic się nie zmieniło.
    A nawiasem mówiąc to cały bęben jest pokryty lekką mgiełką tonera
  • Poziom 13  
    spróbuj podmienić lub solidnie wyczyścić czujnik pod bębnem.
    elektrody zmieniałeś?
  • Poziom 16  
    nie zmieniałem
  • Poziom 16  
    czujnik umyty nic się nie zmieniło.
    a tak wygląda wywoływaczka po 20 kopiach

    Konica 7145 - Szare tło szczególnie na dupleksie

    już nie mam siły do niej
    ps.nie wiem jak podmienić czujnik to podmieniłem cały zespół bębna - nic nie dało
  • Poziom 13  
    - Blade jest dobrze założony? Spróbuj lekko obniżyć.
    - Wentylatory wyciągające pylenie tonera jak i sama droga z developingu są czyste?

    Jest jeszcze opcja , że ktoś manipulował przy ustawieniach wałka magnetycznego. Jak odkręcisz przód developingu zobaczysz śrubę do w/w regulacji zaraz w okolicach wałka. Generalnie nie rusza się tych ustawień, ale możesz spróbować jeśli już nie masz opcji. W ostateczności myslę ,że pomoże wymiana developingu.

    Sam moduł bębna jest czysty i nie zapyla się ?
  • Poziom 21  
    Niewłaściwy developer lub toner nieoryginalny (stąd ta mgiełka na bębnie i zasypane developing unit). Po czym stwierdzasz oryginalność toneru?
    Jeśli przez kilka tysięcy było dobrze, a potem źle -wszystko wskazuje na toner.
    Najmniej prawdopodobne uszkodzenie: nvram.
  • Poziom 16  
    Teraz myślę, że może to faktycznie toner. developer był inicjowany na innym oryginalnym tonerze i po jakimś tam czasie się skończył i dałem drugi oryginalny toner kupiony na allegro okazyjnie za 150 zł.
    Przy wałku magnetycznym nikt nic nie ruszał a prócz wywoływaczki zasypana tonerem są zasypane również elektrody obydwie.
    Zamówię oryginalny toner od serwisanta na którym chodzi inna maszyna (bizhub 361) i wtedy będzie pewność że to toner albo że coś innego.

    Nie wiem co to jest blade
  • Poziom 16  
    Sprawa wygląda następująco:
    Maszyna nie była włączana przez kilka dni.
    dziś rano włączyłem i założyłem inny toner na 100% oryginał.
    Na początku drukowała z bardzo mało dostrzegalną kaszką ale po jakiś 40 kopiach stanęła i zaczęła dozować toner no i ostatnie 10 stron po dozowaniu to już masakra szare tło aż plamki w niektórych miejscach.
    Ktoś mi podpowiedział, że to pewnie czujnik dozowania toneru który jest z tyłu w powrocie toneru. czy to może być to czy jakieś inne sugestie ?
  • Poziom 21  
    pyrokar01 napisał:
    Ktoś mi podpowiedział, że to pewnie czujnik dozowania toneru który jest z tyłu w powrocie toneru. czy to może być to czy jakieś inne sugestie ?


    Nie , na pewno nie ten czujnik.
    Sugestie: jeśli zależy Ci na naprawie maszyny, wezwij sobie serwis.
  • Poziom 15  
    Podaj wartosci pradow jakie masz ustawione w maszynie.
    Wałek magnetyczny w developerze nie jest wytarty?
  • Poziom 16  
    Serwisant był i nie wie co to, to on mówił o tym czujniku.
    Wywoływaczkę już całą podmieniałem i nic to nie zmieniało.
    oto spis regulacji :

    Konica 7145 - Szare tło szczególnie na dupleksie
  • Poziom 13  
    Przede wszystkim zmień serwis. Ten skan to z tej maszyny? Mozesz jeszcze kilka skanow wrzucic jak wyglada problem na kopii?
  • Poziom 16  
    Ten skan to spis regulacji tej maszyny.
    Wrzucam zdjęcie kartki z szarym tłem

    Konica 7145 - Szare tło szczególnie na dupleksie
  • Poziom 16  
    w akcie desperacji dałem ponownie L-detekcje pokazało aż 86 i maszyna przestał robić szare tło, na jak długo zobaczymy, zrobiłem już z 3000 kopi
    zamykam