logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć drugą ikonkę połączenia internetowego z wykrzyknikiem po formacie?

monselice 10 Lut 2014 10:15 1263 12
REKLAMA
  • #1 13283510
    monselice
    Poziom 10  
    Po formacie komputera i ponownej instalacji neostrady na pasku pojawiła się druga ikonka lokalnego połączenia internetowego. Ikonka ta ma "wykrzyknik"i informacje o ograniczonej łączności. Internet pracuje na połączeniu które skonfigurowałem ja. I nie martwiło by mnie to gdyby nie fakt że prędkość połączenia spadła o połowę... czy możliwe że prędkość połączenia "rozbiła" się na te dwa połączenia? I jak to zrobić by zlikwidować to źle działające połączenie ,bo w tej chwili gdy próbuję je rozłączyć rozłącza się cały internet...
  • REKLAMA
  • #2 13283613
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Ocena: 60
    a w menadzerze urzadzen wszystko jest ok?

jaki system na komputerze?
    sterowniki poinstalowane wlasciwe?
    w jaki sposob dostarczony net do kompuetra (usb, wifi czy lan)?
    jaki modem/router?

pozdr
    v
  • REKLAMA
  • #3 13283695
    monselice
    Poziom 10  
    System XP sterowniki ok. inernet lan modem "od neostrady" speed touch 330" (stary ale przed reinstalem systemu wyciągał 7,6 w testach a teraz jest 4) a i w menadżerze wszystko ok.
  • #4 13283910
    viwaldi1
    Poziom 24  
    internet nie masz przez LAN - twoj modem jest modemem USB.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomson_SpeedTouch_330

do laczenia z neo masz dedykowany soft? odinstaluj. odinstaluj modem. przepnij modem na inny port USB i na nowo zainstaluj soft do neo.

a moze do laczenia z neo uzywasz windowsowego menagera?

mozesz miec tez skopane sterowniki do USB do XP choc to trafia sie rzadziej.

pozdr
    v
  • REKLAMA
  • #5 13284111
    monselice
    Poziom 10  
    Połączenie kreuję ja recznie z poziomu instalatora modemu,niestety zmiana wejścia usb i ponowne zainstalowanie nie pomogło nadal jest ikonka "kiepskiego" połączenia lokalnego.
  • #6 13284183
    viwaldi1
    Poziom 24  
    na pewno pisze "połączenia lokalnego"?

wejdz na penel sterowania -> polaczenia sieciowe i zalacz printscreena z tego co tam jest

pozdr
    v
  • #8 13284304
    viwaldi1
    Poziom 24  
    odinstaluj aplikacje orange i sterowniki do modemu. wywal z polaczen sieciowych niepotrzebne ustawienia (moga zostac po odinstalowaniu modemu). zainstaluj same sterowniki do modemu (te na ktorych dzialalo wczesniej) i ustaw polaczenie do neo ale za pomoca windows (polaczenie szerokopasmowe)

tu sa sterowniki do modemu na stronie orange. mozesz sprobowac na nich uruchomic modem jak nadal beda problemy
    http://www.orange.pl/kid,4002234817,id,400242...wniki-do-aplikacji-i-modemow,helparticle.html

pozdr
    v
  • #9 13287726
    monselice
    Poziom 10  
    Ech....no i jest tak.Jeśli zainstaluję sterowniki ze strony którą mi podałeś to patrząc w diagnostykę urządzenia (na pasku) widzę tam PPoA ja powinienem mieć PPoE i nigdzie nie widzę możliwości by to zmienić...Połączenie stworzone z poziomu win nie działa. A znowu kreator połączenia od modemu daje mi możliwość ustawienia tych parametrów ale automatycznie tworzy to "mulące" połączenie lokalne... Coś mnie trafia...
  • #11 13287928
    monselice
    Poziom 10  
    Jest! Problem rozwiązany,ale trochę inaczej. ;) Mój modem jest za stary by unieść połączenie szerokopasmowe-na sterownikach które Ty mi podałeś stworzyłem połączenie tel. isdn i na tym prędkość jest około 7 nie 4 i nie ma już ikonki połączenia lokalnego wydaje mi się że bez zmiany modemu na adsl2+(tak czytałem) więcej nie osiągne. Dziękuję za pomoc i cenne wskazówki.
    Pozdrawiam
  • #12 13287978
    viwaldi1
    Poziom 24  
    Jak usunąć drugą ikonkę połączenia internetowego z wykrzyknikiem po formacie?

330 to juz "dziadek" ;)

zerknij na ten watek -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2753473.html
    moze bedzie pomocny w wyborze nowego sprzetu. celuj raczej w router wifi z modemem - duzo wygodniej sie korzysta i przede wszystkim nie musisz kombinowac z polaczeniem.
    330 spakuj i zostaw pod reka. w razie problemow z polaczeniem dobrze jest miec "autoryzowany" sprzet do sprawdzenia gdzie lezy wina - tpsa/orange potrafi zlewac klientow, ktorzy korzystaja z "obcego" modemu.

pozdr
    v
  • REKLAMA
  • #13 13287994
    monselice
    Poziom 10  
    OK,dodane do "ulubionych" i trzeba będzie zacząć coś myśleć bo szkoda płacić za coś czego nie jestem w stanie w pełni wykorzystać ;) Jeszcze raz dziekuję i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po formacie komputera i reinstalacji neostrady użytkownik zauważył drugą ikonę połączenia lokalnego z wykrzyknikiem, co skutkowało ograniczoną łącznością i spadkiem prędkości internetu. Użytkownik korzystał z modemu USB Speed Touch 330. Po kilku próbach, w tym zmianie portu USB i reinstalacji sterowników, problem nie został rozwiązany. Ostatecznie, po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, użytkownik skonfigurował połączenie jako ISDN, co poprawiło prędkość do 7 Mbps i usunęło problematyczną ikonę. Zasugerowano również rozważenie zakupu nowego modemu ADSL2+ dla lepszej wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA