logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 512. Po otwarciu kilku stron bardzo zwalnia, nie otwiera dalej stron.

akilian 29 Lip 2007 11:41 2652 18
  • #1 4125042
    akilian
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Neostrada dziwne objawy po otwarciu kilku stron bardzo zwalnia praktycznie nie otwiera dalej stron pasek postępu zatrzymuje się w połowie trwa oczekiwanie na odpowiedz witryny http i nic więcej muszę resetować system ale efekt się powtarza. Dzwoniłem do TP wszystko sprawdzili i z ich strony jest wszystko ok podobno przyczyna tkwi u mnie w systemie przeinstalowałem go i samą neostradę i dalej to samo .Mam XP home edition i kasperski internet security co dzień aktualizowany i nic nie wykrywa w co uderzyć może ktoś przerabiał ten temat proszę o podpowiedz.

Popraw post! Pisz zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego. Zdanie rozpoczynamy dużą literą i kończymy kropką.
    charm_spider
  • #2 4125147
    pb68
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Sprawdź prędkość łącza www.dsl.cz lub www.numion.org
    Może transfer jest zaniżony.Zamiast 512 kB masz 256 kB.:D
  • #3 4125212
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Czy w czasie przeglądania stron instaluje się aktualizacja ?
  • #4 4125531
    akilian
    Poziom 15  
    W tej chwili już nie bo system pobrał chyba wszystkie aktualizacje.
  • #5 4125616
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jaki modem ? Masz zainstalowaną aplikację do neo czy same sterowniki i łączysz się przez dial-upa ? Masz w tle jakies programy do ściągania ? Próbowałeś z inną przeglądarką ?
  • #6 4126994
    akilian
    Poziom 15  
    Modem Speedtouch zainstalowane tylko sterowniki ale z aplikacją było bez zmian, programów do ściągania nie używam bo raczej nie wiele ściągam przeglądarki próbowałem i też bez zmian jedno co zaobserwowałem to jeśli zostawię komputer bezczynnie z 15 minut na zalogowanym połączeniu bez otwartych stron i potem próbuję otworzyć choćby stronę tlenu to nie da rady muszę resetować system .
  • #7 4127013
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Czyżby spyware ?

Wklej log z hijack.
  • #8 4127089
    neo_dc
    Poziom 32  
    Spróbuj wyłączyć zarządzanie energią

menadżer urządzeń --> kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej --> główny koncentrator USB ( jesli więcej głównych koncentratorów to dla każdego ) wejść we właściwości i w zakładce zarządzanie energią odznaczyć budkę 'zezwalaj temu komputerowi na wyłączanie... blablabla'
  • #9 4127169
    akilian
    Poziom 15  
    Zarządzanie energią już wyłączyłem na wszystkich koncentratorach tak mi poradzili na info TP ale nic nie pomogło.
    A co do spyware jak wspomina MarekSLU to mam Ad-Aware SE Personal i nic nie wykrywa.
    Postaram się wkleić loga tylko jeszcze tego nie robiłem!!

Dodano po 55 [minuty]:

Oto log czy ktoś widzi coś złego?
    Załączniki:
    • 00.txt (6.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4127510
    neo_dc
    Poziom 32  
    Na logach sie nie znam, ale sprobuj jeszcze tego - zamknij przegladarke, rozlacz sie z neo, wylacz modem od USB, podlacz, polacz sie i zobaczysz czy ruszy. Jak ruszy to cos jest nie tak z usb.

Sprawdz na innym modemie/kompie.
  • #11 4127726
    akilian
    Poziom 15  
    Więc jest tak jak przestały się otwierać strony odłączyłem modem od USB i po chwili go podłączyłem i faktycznie znowu ruszył tak jak po restarcie systemu więc coś w tym musi być Panie neo_dc tylko co?
  • #12 4127743
    neo_dc
    Poziom 32  
    Spróbuj poszukać najnowszych driverów na stronie producenta płyty, usuń w menadżerze urządzeń USB, odłącz wszystko od USB, uruchom ponownie kompa i zainstaluj te nowe sterowniki. Jak problem bedzie sie powtarzal to sprawdz to na innym kompie. Jesli na innym kompie bedzie tez sie zawieszal to jest walniety modem, jesli nie to cos masz z portami :) Moze odlacz wszystko od USB i zostaw tylko modem (jesli masz mysz/klawiature na USB to pozycz od sasiada na PS/2 ) i zobacz czy cos sie nie gryzie z modemem.
  • #13 4128279
    akilian
    Poziom 15  
    No kolego neo_dc w końcu poradziłeś co trzeba zainstalowałem sterowniki do USB2 i jak na razie działa i nie zasypia po chwili bezczynności otwiera strony bezproblemowo, jedynie pojawił mi się żółty ptaszek z wykrzyknikiem w menadżer urządzeń przy karcie sieciowej treści WAN Miniport (Network Monitor)i nie idzie go niczym zgasić.
  • Pomocny post
    #14 4129028
    neo_dc
    Poziom 32  
    To spróbuj przeinstalowac neo jeszcze raz ( same sterowniki bez aplikacji ), być może po zmianie driverów USB coś z driverami od modemu nie tak :)

Kliknij pomógł ;)
  • #15 4131091
    akilian
    Poziom 15  
    Przeinstalowałem i ptaszek jest dalej myślę że problem tkwi w karcie sieciowej a mam na płycie Realteka RTL 8169/8110 Famili Gigabit Ethernet NIC #3 ale sama karta jest ok bo nie jest pod wykrzyknikiem może trzeba ją wyłączyć w biosie bo ja jej nie używam?
    Ale dobrze że internet chodzi dużo lepiej dzięki za pomoc dla neo_dc.
  • #16 4131199
    neo_dc
    Poziom 32  
    Pod tą kartą sieciową widziany jest modem ADSL, możesz jeszcze ewentualnie spróbowac ściągnąć nowsze stery do modemu ze strony tp.pl albo ze strony producenta.

Ale jeśli działa to się cieszę
    :)
  • #17 4133133
    citiab
    Poziom 11  
    przeinstalowanie samego NEO nic nieda, sprawdź jaki masz stosunek wysłanych do odebranych, jeżeli ten pierwszy jest większy to masz robactwo a na to mi to wygląda
  • #18 4134594
    neo_dc
    Poziom 32  
    akilian napisał:
    pojawił mi się żółty ptaszek z wykrzyknikiem w menadżer urządzeń przy karcie sieciowej treści WAN Miniport (Network Monitor)

A mi wygląda na to, że kolega citiab bredzi. Konflikt urządzeń nie ma nic wspólnego z robactwem, autor tematu przecież nie narzekał na niski transfer tylko na 'zasypianie' łącza. Karta WAN Miniport to właśnie modem ADSL, jeśli jest jakiś problem to głównie wina źle zainstalowanych sterowników, przeinstalowanie może pomóc jak najbardziej.

Pozdrawiam
  • #19 4150122
    akilian
    Poziom 15  
    Kolego citiab problem był tylko z "zasypianiem" łącza transfer mam dobry , a co do robactwa to żaden program nic nie wykrywa a loga z hijacka wkleiłem w poprzednich pytaniach tylko nikt się nie wypowiedział czy jest ok może kolega się zna i go przejrzy jest wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z łączem Neostrada 512, które po otwarciu kilku stron internetowych bardzo zwalnia i przestaje ładować kolejne strony, zatrzymując się na pasku postępu. Połączenie wymaga resetu systemu, a problem powtarza się mimo reinstalacji systemu Windows XP Home Edition oraz oprogramowania Neostrada. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie prędkości łącza, obecności aktualizacji, użycia różnych przeglądarek oraz potencjalnych konfliktów sprzętowych. Okazało się, że problem związany jest z modemem Speedtouch podłączonym przez USB, który po okresie bezczynności "zasypia" i wymaga odłączenia i ponownego podłączenia. Rozwiązaniem okazała się aktualizacja sterowników USB 2.0, co zapobiegło uśpieniu modemu i poprawiło stabilność połączenia. Pojawił się jednak problem z żółtym wykrzyknikiem przy karcie sieciowej WAN Miniport (Network Monitor), który nie wpływał na działanie internetu. Dyskusja wskazuje na konieczność aktualizacji sterowników modemu i kontrolerów USB oraz ewentualne wyłączenie nieużywanej karty sieciowej Realtek RTL 8169/8110 w BIOS-ie. Wątpliwości co do obecności spyware zostały wykluczone na podstawie skanów Ad-Aware i logów hijack, które nie wykazały zagrożeń. Problem nie wynikał z infekcji, lecz z konfliktów sterowników i zarządzania energią portów USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA