logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 512 Alcatel speedtouch330 zrywa polaczenie.

forniceps 03 Kwi 2007 14:56 2101 3
REKLAMA
  • #1 3748018
    forniceps
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, problem jest taki gdyz od ok. 2 tygodni nie da rady polaczyc sie z netem. Po wlaczeniu neostrady w okienu programu tam gdzie podany jest czas polaczenia wyswietla mi predkosci w granicach 0,3-0,5kb/s. Strony laduja sie wiecznosc a po ok 10 min polaczenie jest zerwane, a po restarcie znow predkosc na poziomie 0,3-0,5kb/s i 10 min dzialania. Modem to speedtouch 330 USB, zaznaczam ze nie mam nieczego podlaczonego do innych portow USB. Robilem format, instalacje na swiezy system i nie pomoglo, rowniez testowalem wylaczenie oszczedzania zasilania na USB tez bez rezultatow. W koncu dzwonilem do pomocy technicznej, kazali mi wpisac netstat wysiwetlilo mi z 10 linijek na podstawie ktorych "znawca" z TP oswiadczyl ze za duzo jest polaczen i to pewnie wirus wiec nie moze przyjac zgloszenia, linia jest w super stanie wiec to nie ich problem. Pytanie w czym jest problem gdyz wczesniej wszytsko pieknie dzialalo, nawet jak mialem wirusy na kompie.

Gdzie mam szukac przyczyn tego problemu?? W jaki sposob krok po kroku dojsc czy problem jest przed czy moze za gniazdem od telefonu?? Prosze o pomoc gdyz ladowanie strony ok 3 min jest naprawde denerwujace, a brak pomocy ze strony TP nie nastraja optymistycznie.

Konfiguracja

mobo ES-676b chipset VIA P4X266A
    Alcatel speedtouch 330 ADSL
  • REKLAMA
  • #2 3750281
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Podłączyć do Neostrady inny komputer lub zreinstalować system z pełnym formatem dysku. Sprawdzić czy problem występuje w dalszym ciągu. Dobrym pomysłem w tej sytuacji byłoby wypuszczenie dystrybucji Linuxa Live CD przeznaczonej do testowania usługi Neostrada TP.

Osobiście nie spotkałem się, by przyczyną w tej sytuacji był wirus, standardem natomiast jest:

- zły stan linii telefonicznej/urządzeń telekomunikacyjnych (problem po stronie TP-sa) - dzwonisz na infolinię, i prosisz o sprawdzenie szumów na linii ADSL, ponieważ zostajesz rozłączany z usługą / modem nie synchronizuje się (mryga dioda ADSL). Prawdopodobnie otrzymasz numer sprawy i będziesz musiał zadzwonić następnego dnia w celu uzyskania informacji z przeprowadzonego testu.

- awaria modemu (prosisz o wymianę modemu, gdyż ustaliłeś, że działa on wadliwie)

Teoretycznie wirus może być również problemem.
  • REKLAMA
  • #3 4507819
    bubanet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam. mam bardzo podobny problem. modem speedtouch, neo 512. u mnie zrywa połączenie po ok 1min. w tym czasie transfer jest OK.

konfigurowałem juz połaczenie recznie(z pominieciem aplikacji neo) i bylo tak samo.

windoza była 2 razy reinastalowana u dwóch róznych osób(elektronik z zakładu RTV i informatyk z firmy w której pracuje). format C nie był chyba robiony.

po podpięciu innego kompa działa poprawnie. był fachowiec z tepsy-podpiął laptopa i stwierdził ze u niego działa- na tym zakończyl swoją wizyte. błekitna linia- 5 telefonów i zadnych rezultatów.

znajomy mi powiedział ze to moze byc przez bed sectory na dysku i postawienie systemu na innym dysku moze pomóc-co o tym myślicie?

za pomoc z góry dziękuje
  • #4 4509183
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Ja miałem identyczny problem (z neostradą) u klienta. Pomógł low level format dyku, czyli format niskiego poziomu, i to nawet nie pełny, po prostu nadpisanie zerami pierwszych kilku set sektorów i ostatnich kilku set. Najprawdopodobniej był to jakiś wirus z którym zwykły format sobie nie radził. Program do niskopoziomowego formatowania można pobrać ze strony producenta dysku.
REKLAMA