logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać film z kamery Panasonic NV-GS8 przez USB na Windows XP?

romsed 02 Kwi 2005 20:48 7184 7
REKLAMA
  • #1 1371052
    romsed
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Mam kamerke panasonic NV-GS8 i tylko kabel usb, jak wrzuce sterowniki w xp spoko ja znajduje ale nie moge zgrac filmu, jedynie pojawia sie ikonka w moim komputerze, w ktorej jak otworze moge widziec film ale tylko w 320x240 i robic zdjecia stopklatki, jest jakas inna mozliwosc zrzucenia tego filmu lub macie jakis program, ktory bedzie robil ciagly zrzut ekranu to przynajmniej zgram to co sie wyswietla, za info z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1371093
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Musisz dokupić sobie kartę do kompa, niestety, nie pamiętam, jak ona się nazywa, w sklepie Ci powiedzą.
  • REKLAMA
  • #3 1371124
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Janto, to najpierw sobie przypomnij albo sam pójdź do sklepu i zapytaj, a potem dopiero pisz na forum.
  • REKLAMA
  • #4 1371173
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    do jankolo
    Nie pamiętam, bo sam kupowałem w taki sposób.
    Gość w sklepie powiedział mi nie tylko co mam kupić ale szczegółowo wytłumaczył, jak z tego korzystać.
    Taka karta kosztuje ok. 90 zł, sprzedawana jest wraz z odpowiednim kablem.
  • #5 1371221
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Romsed, zajrzyj do podręcznika swojej kamery i zobacz, czy nie dojrzysz tam czegos takiego:
    Digital Interface:
    (NV-GS8/NV-GS11)
    DV Output Terminal (IEEE1394, 4-pin)

Jeżeli tak, to popatzr, czy Twoja płyta główna nie ma interface'u oznaczonego jako IEEE1394, a popularnie nazywanego FireWire. Jeżeli nie ma, to kup sobie taką kartę i odpowiedni kabelek do niej z takim złączem, aby Ci do kamery pasowało.
  • REKLAMA
  • #6 1371496
    romsed
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Problem polega na tym ze nie mam nic do tej kamery bo to jest kamera kolezanki siostry ktora z anglii przyjechala i wziela jedynie ten kabel usb i niestety nie mam firewere na plycie to moze znacie jakis program ktory by zgrywal do avi lub innego formatu to co jest na ekranie tak jak sreenshot ale ciagly
  • #7 1373276
    peterka43
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    romsed napisał:
    Mam kamerke panasonic NV-GS8 i tylko kabel usb, jak wrzuce sterowniki w xp spoko ja znajduje ale nie moge zgrac filmu, jedynie pojawia się ikonka w moim komputerze, w ktorej jak otworze moge widziec film ale tylko w 320x240 i robic zdjecia stopklatki, jest jakas inna mozliwosc zrzucenia tego filmu lub macie jakis program, ktory bedzie robil ciagly zrzut ekranu to przynajmniej zgram to co się wyswietla, za info z gory dziekuje

Skromny opis tej kamery jest tu: http://www.kelkoo.de/b/a/ps_12285084/123501.html

Kup sobie kartę FireWire np.Mint w komplecie powinien być kabel i oprogramowanie nejczęściej Ulead-a w wersji SE ale to wystarczy kosz nie powinien przekroczyć 70-90 PLN. Po uruchomieniu tego możesz zgrać materiał z kamery w jakości DVD
  • #8 1378558
    Vinegere
    Poziom 11  
    Jeżeli da się oglądać film na ekranie przez USB, to musi się go dać jakoś zapisać i zakup karty będzie tylko niepotrzebnym wydatkiem (tym bardziej, jeśli kamerę ma się na chwilę). Ja mam kamerę Sony, ma USB i DV. Mogę zgrać filmy korzystając z USB i programu Image Mixer lub Image Transfer (nie pamiętam - nie mam kamery przy sobie, a na płycie z kamerą są oba programy). Niestety jakość pozostawia wiele do życzenia, bo kamera nie ma USB 2.0 i siłą rzeczy film musi iść w takiej jakości, w jakiej "zmieści" się przez USB 1. Także do zapisania krótkiego filmiku na pamiątkę się nadaje (nie mam kamery internetowej, ale podejrzewam, że to podobna jakość - niska rozdzielczość), ale do zgrania czegoś "na poważnie" już nie - wtedy faktycznie DV (przy okazji DV pozwala na kontrolę funkcji kamery z komputera). Względnie, jeśli kamera ma jakieś wyjście A/V, to możnaby podłączyć do karty z wejściem telewizyjnym, jeśli się akurat taką ma (tylko kabelka nie ma, więc się problem pojawia).

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Panasonic NV-GS8 posiada wyjście DV (IEEE1394, FireWire), które umożliwia zgrywanie filmów w wysokiej jakości. Niestety, standardowy kabel USB i sterowniki pod Windows XP pozwalają jedynie na podgląd filmów w niskiej rozdzielczości (320x240) oraz wykonywanie zdjęć pojedynczych klatek, bez możliwości bezpośredniego zgrania materiału wideo. Aby zgrać filmy w oryginalnej jakości, konieczne jest posiadanie karty FireWire (IEEE1394) w komputerze oraz odpowiedniego kabla do kamery. Karty te są dostępne w cenie około 70-90 zł i często zawierają oprogramowanie do przechwytywania wideo, np. Ulead VideoStudio SE. Alternatywnie, jeśli kamera ma wyjście A/V, można użyć karty z wejściem telewizyjnym do przechwycenia obrazu. Próby zgrywania materiału przez USB bez FireWire skutkują niską jakością i ograniczonymi funkcjami. Nie znaleziono programów umożliwiających ciągły zrzut ekranu wideo przez USB w jakości lepszej niż podgląd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA