logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje?

IdolwSzutrab7 13 Lut 2014 20:44 4113 15
REKLAMA
  • #1 13298442
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Witam serdecznie,
    Głowię się i troję, dlaczego nagle czytnik kart pamięci w moim laptopie przestał działać i nie znalazłem żadnej sensownej odpowiedzi w internetach.

Sprawa wygląda w ten sposób, że w ogóle nie ma żadnego czytnika kart pamięci w menadżerze urządzeń!

System operacyjny to MS Windows 7 Home Premium (+ Service Pack 1).

Czytnik kart pamięci kiedyś działał i wykrywał karty!

Instalacja nowych sterowników, downgrade do starych - nic nie pomaga.

Po włożeniu adaptera z kartą mikroSD wewnątrz adaptera komputer w ogóle nie reaguje - nie ma żadnego ding, ani nie wyskakuje żaden sterownik. Adapter jak i karta mikroSD jest sprawna, gdyż testowałem na innym urządzeniu.

Laptop był kilka miesięcy temu w naprawie, gdyż załapał jakiejś choroby związanej z układem zasilania. Serwisanci byli bardzo niemili, a cała naprawa trwała zbyt długo, jak na wymianę gniazda zasilającego (z zewnątrz widać, że wymienione). Nie wiem co ci ludzie na grzebali w bebechach mojego maleństwa, gdyż jeszcze go nie otwierałem.

W między czasie, czyli po powrocie z naprawy, a dniem dzisiejszym, instalowałem do systemu Service Pack 1, więc to może on być winowajcą?

Edit: pisałem do supportu Acera, ale ci mi odpisali (w załączniku jest zrzut), że mam system przeinstalować o.O Kategorycznie to nie wchodzi w grę!

Jedynie co wiem, to to, że czytnik kart kiedyś był sprawny.
    Załączniki:
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? Zrzut_ekranu_2014-02-13_20.48.34.jpg (254.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? Zrzut_ekranu_2014-02-13_20.42.21.png (151.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? Zrzut_ekranu_2014-02-13_20.42.04.png (147.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? Zrzut_ekranu_2014-02-13_20.41.44.png (142.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13298723
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    IdolwSzutrab7 napisał:
    Edit: pisałem do supportu Acera, ale ci mi odpisali (w załączniku jest zrzut), że mam system przeinstalować o.O Kategorycznie to nie wchodzi w grę!

No to dowalili :D
    Może zacznij od ustawienia domyślnych ustawień bios i zainstalowania sterowników do czytnika znajdziesz je na stronie acera.

Dodano po 1 [minuty]:

Ja mam acera 5730z i czytnik w menadżerze jest widoczny w kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.
    Jeszcze sterownik od chipsetu pobierz najnowszy i zainstaluj.
  • #3 13298763
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Uruchom jakiś system livecd i zobacz czy wykryje czytnik. Jest to najbliższe rozwiązanie ich "zaleceniom".
  • REKLAMA
  • #4 13298827
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Cholera mać, napisałem odpowiedź i wcisnąłem CTRL+R -_-

Od nowa:

Z tym BIOS'em to może być problem, ponieważ kiedyś go sobie zahasłowałem i nie pamiętam hasła, tzn. mogę do niego wejść, ale nie mogę go edytować. Zresztą... w BIOS'ie nie ma co przestawiać, naprawdę. Z tego co pamiętam, to tam można tylko przestawić tryb pracy dysku (nie ruszałem tego, bo wiem że jak się przestawi, to coś się skopie i trzeba od nowa dysk robić). No i te hasła można ustawić, to sobie ustawiłem hasła do dysku, biosa i w ogólnie do startu systemu, a tak po za tym to wszystkie inne opcje już są domyślnie ustawione.

Sterowniki do czytnika są na tę chwilę najnowsze i jak widać na zrzutach ekranu w ogóle go nie ma. Próbowałem również wgrać starsze sterowniki, ale niestety nic to nie dało.

Co do mostka, to nawet o tym nie pomyślałem, aby zaktualizować sterowniki chipsetu, a więc już szybko pobieram najnowsze i zdam relacje, czy to coś pomogło.

PS: Tak, również się zawiodłem na polskim supporcie Acera. Jestem rozżalony, że w Polsce jedynym rozwiązaniem problemu jest po prostu format - tak uczą dzieci w podstawówkach i tak całe społeczeństwo później myśli, nawet support producenta laptopów! o.O

Dodano po 1 [minuty]:

Fazi87 napisał:
    Uruchom jakiś system livecd i zobacz czy wykryje czytnik. Jest to najbliższe rozwiązanie ich "zaleceniom".

Mam gdzieś ubuntu na płytce, ale niestety brak mu sterowników do ekranu (czy coś takiego) i nie wyświetla się obraz, chyba że do monitora podłączę. Mam również Open SUSE jakieś stare (o dziwo na tym działa obraz), ale ogólnie wątpię, aby LINUX cokolwiek wykrył, bo to urządzenie chyba nie jest kompatybilne z linuxem.
  • #5 13298933
    Fazi87
    Poziom 24  
    Może nie wykryć ale może też wykryć :-) a sprawdzenie to chwila. Pisałeś że masz hasło na zmiany w biosie, a możesz chociaż zobaczyć listę urządzeń do uruchomienia? Przed chwilą sprawdziłem u siebie w laptopie i przy włożonej karcie pamięci jest dostępna możliwość uruchomienia z niej.
  • #6 13298965
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Fazi87 napisał:
    Pisałeś że masz hasło na zmiany w biosie, a możesz chociaż zobaczyć listę urządzeń do uruchomienia? Przed chwilą sprawdziłem u siebie w laptopie i przy włożonej karcie pamięci jest dostępna możliwość uruchomienia z niej.

Chyba tak, zaraz polecę sprawdzić.

Natomiast, co do tych sterowników chipsetu - nic to nie dało. Zresztą, jakoś tak dziwnie przebiegła instalacja, wręcz błyskawicznie. Trochę to podejrzane, ale myślę, że mam najnowsze sterowniki i pewnie dlatego.

Zaktualizowałem również sterownik do tego czytnika kart, on się nazywa Realtek USB 2.0 Card Reader - cóż, przynajmniej tak się nazywa sterownik, który się instaluje i którego nigdzie nie widać w systemie -.-

Dodano po 10 [minuty]:

Byłem w BIOS'ie (nawet se hasło przypomniałem) i o dziwo BIOS widzi telefon LG, ale żadnego czytnika kart tam nie ma. Osobiście nie przypominam sobie, abym kiedyś widział w BIOS'ie takie urządzenie jak czytnik kart, no ale nigdy nie wchodziłem do BIOS'u z kartą w czytniku.

Wrzucam fotki z BIOS'a do załączników.

Cóż, zaczynam mieć jednak ogromne obawy o to, że ten czytnik kart może być fizycznie uszkodzony! o.O
    Załączniki:
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? CAM00096.jpg (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? CAM00095.jpg (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? CAM00094.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? CAM00093.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? CAM00092.jpg (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 13299060
    Fazi87
    Poziom 24  
    Cytat:
    Byłem w BIOS'ie

Prawie jak byłem w matriksie :-) Skoro bios nie widzi urządzenia to może jest fizycznie odłączone? Albo w najgorszym wypadku uszkodzone... Oczywiście karta była włożona?
  • REKLAMA
  • #8 13299139
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Tak, adapter z kartą SD w środku jest cały czas włożony w laptopa.

Dorzucam w załączniku zrzut z linuksa, no bo jak już tak go co chwile restartuje to i w między czasie zawitałem do linuksa i niestety też nic.

No właśnie też mam obawy, że jest on po prostu uszkodzony (no bo chyba nie da się odłączyć wbudowanego czytnika kart?), a jak sięgam pamięcią, to ostatni raz działał przed naprawą = gnoje z serwisu na pewno go zepsuły -.-

Zastanawiam się czy w ogóle jest jakaś szansa, by go naprawić, czy darować sobie rozgrzebywanie płyty głównej i kupić nowy, za 30zł, czy tam ile teraz stoją czytniki :/

PS/Edit: na tym zrzucie powinien być dysk 32GB (taką pojemność ma karta, która jest wsadzona w laptopa), lub partycja 29GB i 1GB (bo mam podzieloną kartę).
    Załączniki:
    • Laptop, Acer, 5336 - wbudowany czytnik kart pamięci - nie istnieje? CAM00098.jpg (2.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 13299239
    Fazi87
    Poziom 24  
    Jeśli czytnik kart jest zintegrowany z płytą a laptop ma gwarancję to pisz maila z opisem awarii i prób zlokalizowana usterki. Nie mam niestety więcej pomysłów.
  • #10 13299383
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Hoho, gwarancja już dawno po, chyba... Zresztą, on był kilkanaście razy rozbierany, a po za tym był w serwisie no i kupiłem go w Wielkiej Brytanii i nie mam dowodu zakupu.

Jutro go rozbiorę i przyjrzę się temu czytnikowi kart z bliska, a także spróbuję wsadzić w niego kartę, gdy będzie rozebrany. Może zaskoczy, albo stanie się cud.
  • #11 13299858
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ja myślę, że nie ma co się bawić w naprawy czytnika zintegrowanego w płytę główną. Na usb można kupić niedrogo czytnik coś z 15zł.
  • #12 13300510
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Dobra, dobra...
    Wiem, ale on chodził i z dnia na dzień przestał chodzić. Nie było żadnego uderzenia, żadnego zalania, żadnego przepalenia ani nic takiego, co mogłoby go fizycznie uszkodzić.

Z początku myślałem, że to w serwisie może uszkodzili czytnik kart, ale dokładnie go obejrzałem ze wszystkich stron i od góry płyty głównej i od dołu no i nie ma żadnego śladu grzebania, czy nawet przepalenia.

Tak jak napisałem w poprzednim poście, dzisiaj rozebrałem laptopa do golasa i przyjrzałem się wszystkiemu z bliska. Szczególnie czytnikowi. Na otwartej, gołej płycie głównej odpaliłem system i włożyłem kartę micoSD z adapterem. Dotykałem ją, dociskałem, ruszałem i nic - żadnej reakcji od systemu!

Jakby ktoś chciał, to tutaj jest nagranie video, ale bardzo długie:
    [Part 1] http://www.ustream.tv/recorded/43803093 - to nie ważne, tutaj tylko rozbieram laptopa i go czyszczę.
    [Part 2] http://www.ustream.tv/recorded/43804170 - tutaj właśnie złożyłem go prowizorycznie i próbowałem odczytać kartę SD (Edit: wrzuciłem również urywek w załącznik).

Wszystko wskazuje na to, że to wina systemu operacyjnego. Mam ten system już dwa lata i jest w nim trochę ostro namieszane. No i jeszcze mówiłem, że jest wgrany ServicePack1 - być może, sterownik nie działa z SP1? Ale w ogóle nigdzie w systemie nie ma żadnego śladu, że jest sterownik!

Mogę zrobić tak:
    bo mam 16GB wolnej przestrzeni na dysku, więc teoretycznie mogę wydzielić z tego nową partycję i tam wgrać nowy system, ale boję się, że się skopie MBR i już nie uruchomię mojego pierwotnego systemu. Czy dwa systemy MS Windows 7 HP nie pogryzą się, gdy będą zainstalowane na jednym i tym samym dysku???

Na nowym systemie faktycznie sprawdziłbym, czy działa ten czytnik kart, czy nie.
    Załączniki:
    • 1_15928349_43804170.mp4 (14.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 13300557
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Jak w linuxie ci go nie widzi to raczej jest uszkodzony, ale jak chcesz to instaluj system na nowo choć szanse są jak dla mnie małe.
  • #14 13300611
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Ten linux jest starszy niż ten laptop, więc mu nie ufam.
    (Pomijając fakt, że najprawdopodobniej urządzenie na bank nie jest kompatybilne z linuxem)

Nie chcę instalować na nowo systemu!
    Chcę tylko doinstalować obok aktualnego systemu, drugi system, tylko na chwilę, lecz nie wiem, czy się MBR nie pogubi. Tym bardziej, że ja chcę później ten system skasować, a informacja o tym systemie zapewne zostanie i zapewne będzie problem.

Pytanie jest teraz takie:
    czy jak doinstaluję system (tą samą wersję) na osobnej partycji, to czy MBR nie zwariuje; będę mógł uruchomić laptop z nowego systemu, bez negatywnych skutków dla aktualnego systemu; czy po całej akcji, będę mógł w łatwy sposób skasować nowy system, bez skutków ubocznych z MBR'em???

Jak mam tak dużo ryzykować (a dużo ryzykuje, ten system jest bardzo ważny) i zanim zacznę coś kombinować, to chyba sobie zrobię backup partycji systemowej w Clonezilli na zewnętrznym dysku... Ale to strasznie długo potrwa i zrobię to dopiero w nocy.
  • #15 13300695
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Jak zainstalujesz taki sam system to nic się z MBR nie stanie (o ile nie masz partycji recovery z instalacją windowsa bo tu będzie wtedy problem z tą partycją), tylko później sobie ustaw główny system jako domyślny. Po sformatowaniu partycji z tym drugim windowsem (jak będziesz się go pozbywał) w easy bcd usuniesz z MBR informacje o tym drugim windowsie.
  • #16 13301179
    IdolwSzutrab7
    Poziom 9  
    Jednak czytnik kart ist kaput -.-

Na nowym systemie zero sterowników (myślałem, że MSWin7 sobie wczyta przynajmniej do internetu jakiś sterownik), ale na szczęście mam płytkę ze sterownikami do tego laptopa (kiedyś sobie wypaliłem, aż się dziwie, że jeszcze chodzi), a więc zainstalowałem preferowany sterownik sprzed kilku lat do tego czytnika kart, który był oryginalnie wgrany w laptopa i żadnej reakcji. Później zainstalowałem sterownik karty sieciowej i pobrałem najnowszy sterownik do czytnika kart, ale to również nie poskutkowało. Nawet znalazłem inny adapter i na świeżym adapterze próbowałem, ale to również nic nie dało.

A usuwanie nowego systemu było proste i szybkie: zalogowałem się do mojego systemu, sformatowałem partycję, a w "konfiguracji systemu" skasowałem z zakładki "rozruch" ten nowy system.

Trudno było mi uwierzyć, że ten czytnik kart nie działa, no ale teraz mam niezbity dowód i już chyba nic się nie da z tym zrobić, bo rozgrzebywanie płyty głównej dla głupiego czytnika kart to głupota.

PS: Ogólnie to ten czytnik kart jest mi potrzebny tylko do tego, by sobie rozszerzyć drugą partycję na karcie mikroSD (kiedyś sobie zrobiłem i teraz brakuje miejsca na aplikacje).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Acer 5336 zgłasza problem z wbudowanym czytnikiem kart pamięci, który przestał działać i nie jest widoczny w menedżerze urządzeń. System operacyjny to Windows 7 Home Premium. Pomimo prób instalacji nowych i starszych sterowników oraz aktualizacji BIOS, problem nie został rozwiązany. Użytkownik podejrzewa, że czytnik może być fizycznie uszkodzony, zwłaszcza po wcześniejszej naprawie laptopa. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, aktualizację sterowników chipsetu oraz testowanie czytnika w systemie liveCD. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że czytnik jest uszkodzony, a rozważania nad jego naprawą są nieopłacalne, sugerując zakup zewnętrznego czytnika USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA