logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozszerzyć ofertę TV w pensjonacie? Opcje i sprzęt do rozważenia

patryk22_1993 17 Lut 2014 02:46 1590 6
REKLAMA
  • #1 13312050
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!

Obecnie jest rozsyłany sygnał z tv naziemnej po całym budynku (3 MUXy), k.35, k.37 i k.48. Chcę rozszerzyć ofertę programową i właśnie co by było tu najlepszą opcją w stosunku do jakość/cena.
    Oto kilka moich pomysłów.

1.Posiadam 12 tunerów z wbudowanym modulatorem oraz wzmacniacz Avant HD, więc jest opcja żeby ustawić 12 kanałów analogowych(kodowane) + 3 MUXy, tak ustawiłem ostatnio podczas sezonu.

2.Internet który posiadamy od operatora ma w ofercie także tv cyfrową, kablówka(na jeden odbiornik) ale także udostępnia ~60 kanałów analogowych ale tutaj według mnie jakość jest słaba, chyba że się zastosuje dobry wzmacniacz szerokopasmowy bo przy obecnym, słabo(sprawdzone).

3.Trzecia opcja taka, żeby zastosować stację czołową która pobiera sygnał z kilku transponderów i zamienia wybrane kanały(nawet kodowane) na 1 MUX, czyli maksymalnie 8 kanałów SD. No i ewentualnie w przyszłości można by dokupywać kolejne. Tylko wadą tego rozwiązania jest cena bo chyba to najdroższa opcja.

Może macie jakieś lepsze rozwiązania? Czekam na wasze sugestie :D

Nie dubluj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13312051#13312051
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 13313695
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Albo cena, albo jakość. Jak ma być tanio to nie będzie dobrze. Jak ma być dobrze to nie będzie tanio.
  • REKLAMA
  • #3 13313941
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    Tak ale czy są jeszcze jakieś inne opcje na powiększenie oferty programowej.

Myślę że w najbliższym sezonie zostawię instalacje z 12 tunerami a w przyszłym roku zastosuje stację czołową przetwarzającą kanały z satelity na DVB-T.
  • #4 13313987
    telbod
    Poziom 32  
    Zależy ile masz TV. Możesz w każdym pokoju zamontować tuner.
  • REKLAMA
  • #5 13314066
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    Telewizorów ~30 zostało do wymiany 9 na nowszy model z wbudowanym tunerem MPEG4.
  • REKLAMA
  • #6 13314766
    telbod
    Poziom 32  
    W takim hotelu to powinna być tylko stacja czołowa :D . 22 programy DVB-T i np 8 SAT powinno w zupełności wystarczyć. Wymienić pozostałe TV. Goście chyba odpoczywać przyjadą, a nie na seans TV .. :D
  • #7 13315854
    patryk22_1993
    Poziom 10  
    Tak ale jeżeli pogoda zawiedzie to będą chcieli coś obejrzeć :D Priorytetem jest wymiana telewizorów. Czyli tak jak pisałem wcześniej, tymczasowo jeszcze pozostanę przy dodatkowych programach z tunerów + naziemna, a w przyszłości przejdę na stację czołową :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie rozszerzenia oferty telewizyjnej w pensjonacie, gdzie obecnie korzysta się z sygnału telewizji naziemnej (MUXy 35, 37, 48). Użytkownik rozważa kilka opcji: 1) wykorzystanie 12 tunerów z wbudowanym modulatorem oraz wzmacniaczem Avant HD do ustawienia kanałów analogowych i MUXów; 2) korzystanie z internetu, który oferuje telewizję cyfrową, ale z niską jakością sygnału; 3) zastosowanie stacji czołowej do przetwarzania sygnału z satelity na DVB-T, co pozwoli na większą liczbę kanałów, ale wiąże się z wyższymi kosztami. Użytkownik planuje wymianę telewizorów, z których część ma wbudowane tunery MPEG4, oraz tymczasowe korzystanie z obecnych tunerów. Wskazano, że w pensjonacie powinno się dążyć do jakości, co może wiązać się z wyższymi wydatkami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA