logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja systemu TV dla pensjonatu - jak przekonwertować sygnał satelitarny na DVB-T?

magicznyjakub69 03 Lip 2021 20:54 1131 4
REKLAMA
  • #1 19506089
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Cześć. Będę chciał wykonać instalacje tv w pensjonacie na około 20 pokoi. Budynek jest okablowany w ten sposób że mamy gniazdo sat w każdym pokoju. I na elewacje wyprowadzone 4 przewody pod jedną antene satelitarną. Chciał bym mieć tv kodowaną np. Z cyfrowego polsatu oraz kanały niekodowane najlepiej troche zagranicznych. Trzeba to przekonwertować na jakiś sygnał dvbt aby w pokojach bezpośrednio podpinać telewizory do gniazd. Troszke próbowałem poszperać wiem że są transmodulatory aby sygnał kodowany i niekodowany przerobić na dvbt ale nie udało mi się wyczytać jak taką konfigurację podkładać do kupy. Dotychczas robiłem jedynie proste multiswichowe instalacje w domach jednorodzinnych i muszę troszke więcej wied,y zasięgnąć. Prosze o porady z w miare szczegółowym opisem
  • REKLAMA
  • #2 19506104
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    Napiszę jak to było na platformach wiertniczych. Antena satelitarna, poprowadzone 4 przewody, konwerter z czterema wyjściami. Później był splitter rozdzielający sygnał na ok 20 wyjść i do każdego wyjścia wpięty dekoder nastawiony na jeden program. Potem sygnały z dekoderów szły po HDMI do mieszacza, gdzie zostały kodowane w sygnał IPTV rozprowadzane potem po sieci Ethernet do kabin.
    W twoim przypadku zapewne musisz mieć modulator i rozprowadzać sygnały po RF. ale tak czy inaczej bez dekoderów się nie obejdzie.

Obawiam się, że musisz mieć oddzielny dekoder na każdy kanał; programy FTA nie będą wymagały abonamentu.
    Poza tym należy sprawdzić licencje, bo nie sądzę, że abonament domowy możesz wykorzystywać w dekoderze hotelowym.
  • REKLAMA
  • #3 19506119
    magicznyjakub69
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Niekoniecznie musi być to zrealizowane w taki sposób jak opisałem. Mogą być tylko kanały FTA ale niech będzie tam troche polskich do wyboru i coś zagranicznego jakby dało się złapać.

Instalacja z wieloma dekoderami na każdy kanał wydaje mi się nie być za fajnym rozwiązaniem.
    Widziałem transmodulator na karte abonecka który później konwertuje sygnał na dvbt

Link poniżej: https://www.youtube.com/watch?v=_8X36Y2vtAs

Ale czy bede do niego mógł włożyć karte np. cyfrowego polsatu? No i czy bede mógł wlaczyc na kazdym telewizorze inny kanał jednoczesnie.

A jak bede chciał do tego dołożyć jeszcze kanały FTA to zrobi mi to tensam transmodulator c,y musze dołożyć kolejny transmodulator osobno dla FTA. I później oda transmodulatory pod switcha i ze switcha na pokoje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20230759
    piszwartopiszwarto
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cała naziemna w DVB-T H.264!! Zgłoś się do mnie - pisz.wartoATgmailDOTcom - to nie jest oczywiste i często się zmienia. Na rozwiązanie składa się 1) Dobranie właściwego pola antenowego najlepiej z podgrzewaniem, sat plus naziemna 2) zakup selektywnego przemiennika wzmacniacza aby odfiltrować śmieci z powietrza i ułożyć sobie transpondery MUX3 i MUX8, też te w hevc 3) zakup stacji czołowej 4) zakup odpowiednich modułów CAM 4) Podpisanie umów z nadawcami 5) Dorzucenie odpowiednich uprawnień do już istniejących w C+. Rozwiązanie nie wymaga użycia kart TNK. Nie piszę od kogo i co aby nie uprawiać firmom reklamy. Na dzień 10.10.2022 aby nadawać profesjonalnie w DVB-T H.264 kanały naziemne, koszt całej instalacji jest rzędu 10000 netto (bez robocizny). Aby to zrobić potrzebujesz minimum jedną antenę sat, min 120cm z podgrzewaniem, aby ne bawić się w odśnieżanie, antenę naziemną wielo-segmentową (nie tandetną siatkową), im więcej segmentów tym lepiej np. 22-24 elementy, lnb, multiswitch dscr, trzy moduły dvb-s/s2 do 2xdvb-t 2CI, jeden podobny moduł ale bez CI, dwa CAMy MerlinPro od Polsatu jeden C+ stary nieparowany bo na parowanych nie dostaniesz autoryzacji kanałów FTA, moduły stacji oczywiście sterowane po IP aby nie odwiedzać jej zbyt często. Drobny osprzęt. Inne rozwiązanie h.264/265 to dekodery przy telewizorach i wspomniany wzmacniacz selektywny, antena naziemna, koszt takiego rozwiązania do 1500 plus Nx80, N-ilość telewizorów. Obecnie powyższe założenia spełnia kilka stacji różnych firm. Niestety są też pułapki i niektóre stacje czołowe mają kłopoty z niektórymi transponderami. Wyliczenie jest bardzo podobne niezależnie od zastosowanego rozwiązania sprzętowego.

magicznyjakub69 napisał:
    Cześć. Będę chciał wykonać instalacje tv w pensjonacie na około 20 pokoi. Budynek jest okablowany w ten sposób że mamy gniazdo sat w każdym pokoju. I na elewacje wyprowadzone 4 przewody pod jedną antene satelitarną. Chciał bym mieć tv kodowaną np. Z cyfrowego polsatu oraz kanały niekodowane najlepiej troche zagranicznych. Trzeba to przekonwertować na jakiś sygnał dvbt aby w pokojach bezpośrednio podpinać telewizory do gniazd. Troszke próbowałem poszperać wiem że są transmodulatory aby sygnał kodowany i niekodowany przerobić na dvbt ale nie udało mi się wyczytać jak taką konfigurację podkładać do kupy. Dotychczas robiłem jedynie proste multiswichowe instalacje w domach jednorodzinnych i muszę troszke więcej wied,y zasięgnąć. Prosze o porady z w miare szczegółowym opisem

Moderowany przez Mirek Z.:

Kolejny wpis do starego tematu zaniżający poziom forum, nie wiadomo po co - typowy spam. Czas więc najwyższy na blokadę konta.

REKLAMA