logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam pewen klopot nie wiem czy nie jest za duza temp

orzel_910 18 Lut 2014 21:40 1311 10
REKLAMA
  • #1 13319062
    orzel_910
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    witam ma pewne problem nie wiem czy za duża temperatura nie jest na danych podzespołach oto płyta główna proszę o odpowiedz http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m61sme-s2_2x

procesor amd 64 2x dual 5600+
    karta graficzna rad-eon x800 serie s
    dodam ss z Everest home editio n Mam pewen klopot nie wiem czy nie jest za duza temp
  • REKLAMA
  • #2 13319619
    Homm
    Poziom 11  
    Taka temperatura procka i grafiki jest jak najbardziej ok. Trochę ciepła płyta główna, masz jakieś sensowne chłodzenie obudowy? Bo wygląda na słabo odprowadzane ciepło poza kompa. Same podzespoły ok.
    //zakładam, że to nie jest temperatura "10 sekund po włączeniu"
  • REKLAMA
  • #3 13319779
    gamus15
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    No nie jest źle ale dobrze też nie. Płyta nieźle się przypieka, dyski też bez szału. Wentylator procesora kręci na max obrotach - robiłeś coś w tym czasie? To są temperatury w spoczynku? A podczas obciążenia testowałeś?
  • REKLAMA
  • #4 13319909
    orzel_910
    Poziom 9  
    jeden proces miałem włączony ale on nie bierze dużo procka ramu i grafiki . Postanowiłem ściągnąć radiatory i dać nowa pastę i teraz chyba już jest OK tylko coś ta prędkość wiatraka od procka jest większa dodam ss proszę o opnie jak jest cos nie tak

Mam pewen klopot nie wiem czy nie jest za duza temp

Dodano po 2 [minuty]:

gamus15 takie jedno pytanie jakim programem mogę to sprawdzić jakie temperatury będą przy maksymalnym zużyciu procka i karty graficznej
  • #5 13319912
    gamus15
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Masa tego jest. Do grafiki chyba najlepszy to Furmark - grzeje kartę na maksa. A do proca to choćby Prime95 albo Orthos. A samą temperaturę sprawdzisz w programie Real Temp albo HWMonitor.
    Do zastosowań domowych wystarczy jak odpalisz jakaś wymagająca grę. Najlepiej żeby program spisywał pomiary do loga bo inaczej jak wyjdziesz do pulpitu to zdąży go trochę ochłodzić
  • REKLAMA
  • #6 13321031
    orzel_910
    Poziom 9  
    dziś zaś miałem mala awarie wentylator od procesora sam staną i komputer się zawiesił po czym szybko wyłączyłem go i wszedłem na bios a i sprawdzam tep a tu 95 % czym mogło być spowodowane zatrzymanie wentylatora
  • #7 13321118
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    Jeżeli jest to chłodzenie BOX'owe to mogło to zostać spowodowanie starością.
    Wymiana chłodzenia na jakieś nowe czy używane typu Silentium PC spartan lub Silentium PC Fera, to koszt między 40 a 100 zł. Te konkretne chłodzenia mają tą zaletę, że mogą być stosowane na starszych i nowszych platformach oraz mają wymienne wentylatory.
  • #8 13321433
    orzel_910
    Poziom 9  
    no ja mam takiego cool-era nie wiem czy się nadaje i czemu się wyłącza na home Everest tez mi nie raz pokazuje obroty wentylatora a czasem nie
    http://www.kisildalur.is/?p=2&id=658
  • #10 13321947
    orzel_910
    Poziom 9  
    czasem jak włączam PC to wentylator stoi w miejscu nie rusza się nie wiem czym to jest spowodowane wyłączę go i włączę i działa
  • #11 13323195
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    Jak już wcześniej pisałem STAROŚĆ.
    Pora na nowy układ chłodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysoką temperaturą podzespołów w swoim komputerze, w tym płyty głównej Gigabyte GA-M61SME-S2, procesora AMD 64 2x Dual 5600+ oraz karty graficznej Radeon X800. Otrzymuje różne opinie na temat temperatur, które są akceptowalne, ale płyta główna wydaje się przegrzewać. Użytkownik rozważa wymianę pasty termoprzewodzącej oraz chłodzenia, ponieważ wentylator procesora przestał działać, co doprowadziło do awarii systemu. Wskazówki dotyczące monitorowania temperatury podzespołów oraz testowania obciążenia za pomocą programów takich jak Furmark i Prime95 są również podane. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną problemów z wentylatorem, który czasami nie działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA