logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B3 1.6 Benzyna - Silnik gaśnie po puszczeniu gazu.

irekxDS 19 Lut 2014 19:10 1575 6
REKLAMA
  • #1 13322204
    irekxDS
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam, ostatnio mam dość dziwny jak dla mnie problem z paskiem. Chodzi o to, że gdy odpalam samochód, bez wciśniętego gazu, zaskoczy i automatycznie gaśnie, gdy odpale z wciśniętym pedałem gazu to chodzi normalnie i przy puszczeniu pedłu, gaśnie. Przy około 1-2 tyś obrotów słychać strzelanie z tłumika i pojawia się szarpanie silnika. Na pierwszym biegu i wszystkich innych jest to samo co na biegu jałowym, spadnie do pewnych obrotów i gaśnie, po czym za chwilę załapie, gdyż jest w ruchu.

Pierwsze na co się uczepiłem to gaźnik. Rozebrałem go i pod nim była urwana podstawka metalowogumowa. Gaźnik został przeczyszczony, wymieniłem tą podstawkę no i wszystko złożyłem. Problem nadal występuje.

Do gaźnika idą takie dwie rurki gumowe, chyba z płynem chłodniczym, przy ujściu do gaźnika, przez zapewne sparciałe rurki jest wyciek płynu. (Nie wiem czy to ma jakieś konkretne znaczenie w tym, że silnik gaśnie, ale wole o tym napisać)

Jeżeli będą potrzebne zdjęcia, albo może filmik jak to mniej więcej wygląda. To proszę napisać, a podeśle. Proszę również o pomoc, każda porada jest warta.
  • REKLAMA
  • #2 13323014
    mechanik33
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Co tam jest za gaznik?Pierburg 2E bez żadnej elektroniki?
  • REKLAMA
  • #3 13323748
    irekxDS
    Poziom 12  
    Tak, Pierburg 2E. Elektronika to chyba tylko ta podstawowa. Auto 89 rocznik.
  • #4 13325237
    irekxDS
    Poziom 12  
    Ostatnio co było robione przy aucie..

1. Kostka stacyjki.
    2. Nowy akumulator i klemy.
    3. Rozrusznik od silnika TDI.
    4 Dziś wyeliminowałem wyciek płynu chłodniczego z ujścia do gaźnika.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

(Nie mogłem wrzucić zdjęcia gaźnika, nie wiem czemu.)
    Nagrałem krótki filmik który prezentuje co się dokładnie dzieje.. Chciałem też nagrać jak strzela z tłumika, ale chyba nie wyszło.

0:12 - Odpalanie z momentalnym wciśnięciem pedału gazu 0:18 - Puszczam gaz, gaśnie

0:22 - 0:25 - Odpalanie bez wciskania pedału gazu 0:28 - 0:31 - Kolejna próba.

W końcówce starałem się uchwycić to strzelanie. (Jeżeli tu nie można podawać linku z filmem, proszę o upomnienie)
  • REKLAMA
  • #5 13329162
    irekxDS
    Poziom 12  
    Dziś zdjąłem osłone rozrządu. (Zdjęcie przypadkowe, przerobione w paincie, aby ukazać całokształt)

1. Tu kreska jest na obudowie. 2. Tu była kreska na kole wałka rozrządu gdy zdjąłem osłonę.
    3. Tu się przeniosła gdy zakręciłem silnikiem, potem zakręciłem ponownie i odpaliłem dodając pare razy gazu, po czym puściłem i zgasł. Został w pozycji kreski 3.

Czy możliwe, że jest przestawiony rozrząd ?
  • REKLAMA
  • #6 13329563
    Fakcik
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany schemat rozrządu w twoim aucie. GMP to znak na kole zamachowym w skrzyni biegów masz okienko przez które widać zero ( 0 ) bądź pionową kreskę. Ja bym zaczął od sprawdzenia czy pompa nie nawala lub czujnika położenia walu korbowego. sprawdź według tego co ci podałem czy rozrząd ustawiony jest dobrze. 3 znaki musza się pokrywać walka rozrządu czyli ten na samej górze, na kole przednim walu korbowego i na kole zamachowym czyli w okienku w skrzyni biegów.
  • #7 13329961
    irekxDS
    Poziom 12  
    Jutro przyjedzie do mnie mechanik, stawia na silniczek korkowy. Jak nie to, to ustawimy rozrząd. (Ja praktykuje mechanike) Nie ukrywam, że troche "klekotał", zobaczymy co się da zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem VW Passat B3 1.6 Benzyna, który gaśnie po puszczeniu pedału gazu. Silnik uruchamia się normalnie tylko przy wciśniętym gazie, a przy obrotach 1-2 tys. słychać strzelanie z tłumika oraz występuje szarpanie. Po rozebraniu gaźnika Pierburg 2E i wymianie uszkodzonej podstawki, problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył wyciek płynu chłodniczego z gumowych rurek przy gaźniku. W kolejnych postach omawia prace przy kostce stacyjnej, akumulatorze, rozruszniku oraz podejrzenie przestawienia rozrządu. Mechanik ma przyjechać, aby sprawdzić silniczek korkowy oraz ustawić rozrząd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA