logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HobbyKing HK-30A ESC - Regulator robi cyklizne zwarcia, piszczy zasilacz.

karol1996 19 Lut 2014 20:52 1647 2
REKLAMA
  • #1 13322765
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    Dzisiaj podłączyłem regulator modelarski do stabilizowanego zasilacza firmy Zhaoxin.
    Pierwsze uruchomienie z silnikiem BLDC przebiegło poprawnie. Potem podłączyłem drugi silnik. Już wtedy zaczęły się problemy. Podczas "logowania się" silnika(regulator "odgrywa" na cewkach silnika charakterystyczny sygnał dźwiękowy)regulator zaczął robić cykliczne zwarcia.
    Wtedy odłączyłem silnik i ponownie włączyłem zasilacz. I tym razem regulator zaczął wywoływać te cykliczne zwarcia. Dodakowo sygnał "logowania się" był "odgrywany" na elementach zasilacza(diody lub kondenatory?). Co zwarcie następuje kolejne "logowanie się".
    Całą sytuację przedstawia ten filmik.
    Załączniki:
    • video0013_68b30a4.mp4 (14.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13327551
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Ten zasilacz da max 3A.
  • #3 13332756
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Witam
    nanab napisał:
    Ten zasilacz da max 3A.

Tak, wiem. Podczas logowania się(z podłączonym silnikiem) regulator nie pobiera więcej jak 0,04A(normalnie). Zauważyłem, że gdy regulator zaczyna pobierać chć trochę większy prąd to robi zwarcie. Po podłączeniu silnika prąd logowania się jest mniejszy, zasilacz nie zmniejsza napięcia. Teraz kręcę potencjometrem na testerze serw, prąd wzrasta do 0,07A i następuje nagły wzrost prądu. (Do 2.5A)
    Silnik nawet nie próbuje wystartować.
    Słyszałem, że jest to ponoć kwestja wymiany kondensatorów elektrolitycznych filtrujących napięcie wejściowe w regulatorze. Mają one wartość 220uF.

Pozdrawiam,
    Karol
REKLAMA