logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

foto na papierze - Jak optymalnie przygotować plik dla fotografii na papierze ?

wieswas 19 Lut 2014 23:40 3111 4
REKLAMA
  • #1 13323616
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Chciałbym zlecić wykonanie fotografii na papierze fotograficznym 30cm x 20cm laboratorium fotograficznemu.
    1-Czy szumy zależą od rozdzielczości ustawionej podczas fotografowania ?
    (max rozdzielczość aparatu BENQ GH700 to 4608 x 3456)
    Czy w mniejszych rozdzielczościach szumy byłyby mniejsze ?
    Fotografia nocna punktowo oświetlonego budynku.

2-Czy wykadrować samodzielnie do proporcji boków wymaganej fotografii papierowej 30cm x 20cm = 1:1.5 ? ( wówczas plik będzie ponownie rekompilowany stratnie do nowego pliku JPG)

3-Tak z ciekawości : maksymalnie ile dpi może mieć papier fotograficzny ?
  • REKLAMA
  • #2 13329225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13330062
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Nigdy nie oddawałem plików cyfrowych do laboratorium fotograficznego - wszystkie prywatne fotki archiwizuję na dwóch różnych dyskach i kopie na płytach DVD. Te zdjęcia mają być dołączone do projektu i ewentualnie przedstawione do prezentacji. Sądzę, że bardziej odpowiedni byłby papier fotograficzny. Zresztą moja tania drukarka atramentowa daje kiepskie wydruki, więc nawet o niej nie myślę. To mają być fotografie "artystyczne", więc nie mam tu żadnych doświadczeń, jak będzie zdjęcie wyglądało na papierze.
    Oczywiście mógłbym przekazać surowe pliki i kadrowanie, retusz i dobór techniki zostawić profesjonalnemu fotografowi, ale za wszystko trzeba zapłacić. Chciałbym więc maksymalnie przygotować pliki samemu, a zlecić tylko naświetlenie.
    Nie znam technologii naświetlania, więc nie wiem, czy do automatu wczytuje się plik w dowolnej rozdzielczości i rzutuje na papier fotograficzny dobierając powiększenie, aby większość kadru pokryła papier i w ten sposób dopasuje się proporcje fotki czy musi plik mieć określoną rozdzielczość i proporcje dokładnie dobrane do formaty papieru.
    Proszę więc o poradę, czy samemu obciąć pasek na dole i na górze kadru aby dopasować proporcje boków z obecnych 1:1,33 na wymagany 1:1,5 czy to będzie obcięte przy naświetlaniu ?
    Czy przy takim wymiarze papieru jest szansa, że nie będzie widać pojedynczych pixeli ?
  • REKLAMA
  • #4 13330541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13357463
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Nie drukuję fotografii w drukarniach a korzystam z labu internetowego. Powiem Ci jak ja to robię. Może to niezbyt profesjonalne, ale w labie zamówiłem pakiet "kalibracyjny" - odbitki i pliki cyfrowe. Na ich podstawie dostroiłem monitor. Dla potrzeb amatorskich świetnie się to sprawdza. Wywołuję RAW. Kadruję do zadanego stosunku boków zachowując najmniej 350 dpi (dla formatu 30x45) i dalej obrabiam tak, jak mi odpowiada.
REKLAMA