logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć centralny zamek i domykanie szyb w Seicento z alarmem Xenon?

sipowitz 03 Kwi 2005 23:49 3066 14
REKLAMA
  • #1 1374097
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    Witam,

Jak należy przy wykorzystaniu autoalarmu Xenon podłączyć zamek centralny do Seicento i jaki wybrać model zamka? Wiem, że są oryginalne dostępne na allegro za 120 pln, lepsze podróby za 80 pln i maksymalne imitacje za 50 pln. Czy potrzebne jest dodatkowe okablowanie? Czy opcja z domykaniem elektrycznych szyb jest możliwa do zrealizowania w Seicento w opcji z tym Xenonem?
  • REKLAMA
  • #2 1374192
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    do domykania szyb musisz miec dodatkowy modul
  • #3 1374325
    sipowitz
    Poziom 18  
    albino napisał:
    do domykania szyb musisz miec dodatkowy modem

nie rozumiem...
  • REKLAMA
  • #5 1374399
    sipowitz
    Poziom 18  
    Z tego co widzę, to jest to jakieś uniwersalne rozwiązanie, podobnie jak zamki centralne, ktorych jest kilka typów, o ktorych pisałem w pierwszym poście.
    Ok, w takim razie jak się to coś montuje? Czy jeżeli w SC, gdy przekręcamy stacyjkę na OFF ;) , to szybki przestają działać. Czy w tym przypadku to coś się sprawdzi?
  • #6 1374487
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3600
    Jak najbardziej.
    Impuls na rozpoczęcie domykania dostaje najczęściej z alarmu (jest wykorzystany kabelek na którym po uzbrojeniu alarmu pojawia się napięcie do zasilania czujników dodatkowych, np. ultradźwięku) Chociaż tutaj moduły dają często dużą dowolność, sygnał może być dodatni, ujemny, może być tylko impuls (daje to możliwość podłączenia do centralnego zamka w sytuacji gdy nie ma alarmu, zamyka wtedy szyby po zamknięciu c.z.)
    Po otrzymaniu sygnału moduł podaje na silniczki szyb "30", czyli prąd bezpośrednio z akumulatora, nie jest więc istotne czy po wyłączeniu kluczyka szyby "chodzą" czy też nie.
    Pzdr.
  • #7 1374535
    sipowitz
    Poziom 18  
    Rozumiem. Czy mogłbyś zaproponować jakieś konkretne rozwiązanie? Chodzi mi o dozbrojenie alarmu w domykanie szyb, ultradźwieki oraz czujnik udarowy (tak to się chyba nazywa ;) ). Układ wyprowadznień do Xenona znalazłem tutaj -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic238955-240.html#820010

Czy podczas domykania szyb ich stan jako "domknięte" jest sprawdzany poprzez obciążenie powstające na obwodzie zasilającym silniki szyb, czy może w jakiś inny sposób?
  • REKLAMA
  • #8 1374566
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3600
    Najczęsciej są wyłączniki przeciążeniowe, chociaż spotyka się również inne rozwiązania. Podłączenie jest proste, wg załączonej do modułu ulotki, nie ma co się rozwodzić.
  • #9 1374616
    sipowitz
    Poziom 18  
    Czy w takim razie mógłbyś zaproponować jakieś konkrete modele tych urządzeń (ultradźwięki, udarowy, domykanie)?
  • #11 1379715
    sipowitz
    Poziom 18  
    albino, rozwiązanie Twoje jest oczywiście dobre, tylko mam wrażenie, że sprzęt jak tam oferują jest niskiej klasy - chodzi mi głównie o ceny, no albo produkcji polskiej. ;) Zrodziło się w mojej głowie kilka pytań, a mianowicie:
    1. Na schemacie wyprowadzeń Xenona, który dla wygody dołączyłem, są dwa gniazda 3-pinowe opisane jako "elektroniczny czujnik dodatkowy". Co tutaj się można podłączyć?
    2. Do czego służą przyłącza 2,3,4?
    3. Co oznacza "aktywny minus"?
    4. Czy do przyłącza 8 podłącza się wszelkiego rodzaju czujniki drzwi i klap (bagażnik, klapa silnika)?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć centralny zamek i domykanie szyb w Seicento z alarmem Xenon? xenon.jpg (192.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1380305
    albino
    Poziom 24  
    a wiec
    2i3/podlaczasz do kierunkow w samochodzie np. przy kolumnie kierownicy
    4/podlaczasz do stacyjki tam gdzie po przekreceniu kluczyka pojawia sie +
    8/tak jak piszesz
    3pin/np.czujnik ruchu czy uderzeniowy-powinno to byc opisane(+,-,wyzwalanie alarmu)
    a co do tego sprzetu niskiej klasy -ja go troche zamontowalem i chodz bez zarzutu.pozdro...
  • #13 1380471
    sipowitz
    Poziom 18  
    albino, dzięki, jak zwykle pomogłeś. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie prealarmu. Chciałbym zaimplementować czujkę chorniącą wnętrze i obszar wokoło pojazdu współpracującą z prealarmem. Z tego co wiem, to Xenon nie ma prealarmu. Czy można to jakoś inaczej rozwiązać? Czy stosowanie czujek ultradziękowych wraz z ochroną wnętrza i obszaru wokoło ma sens? Jeśli tak, to gdzie się je podłącza?
  • Pomocny post
    #14 1380521
    albino
    Poziom 24  
    ochrona wewnatrz moze tak ,ale obszar wokol moze byc klopotliwy nawet z prealarmem(czesto moze sie wlaczac,np.dzieci).pozdro...
  • #15 1987506
    sipowitz
    Poziom 18  
    Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc w temacie. Odpowiednie osoby nagrodziłem punktami. Dzięki jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie centralnego zamka w Seicento z autoalarmem Xenon wymaga wyboru odpowiedniego modelu zamka centralnego, dostępnego w różnych wariantach cenowych i jakościowych. Do realizacji funkcji domykania szyb konieczny jest dodatkowy moduł, który najczęściej otrzymuje sygnał impulsowy z alarmu po jego uzbrojeniu. Moduł ten zasila silniczki szyb bezpośrednio z akumulatora, co pozwala na ich pracę nawet po wyłączeniu stacyjki, niezależnie od standardowego działania szyb w Seicento. Stan domknięcia szyb jest zwykle kontrolowany przez wyłączniki przeciążeniowe. W instalacji Xenona dostępne są gniazda do podłączenia czujników dodatkowych, takich jak ultradźwiękowe i udarowe, które można wykorzystać do rozszerzenia ochrony pojazdu. Przyłącza alarmu służą do podłączenia kierunkowskazów, stacyjki, czujników drzwi i klap. Prealarm w Xenonie nie jest standardowo dostępny, jednak można zastosować czujki ultradźwiękowe do ochrony wnętrza pojazdu, natomiast ochrona obszaru wokół pojazdu może powodować fałszywe alarmy. Montaż i podłączenie modułów jest stosunkowo proste, zgodnie z instrukcjami producentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA