logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do internetu w Noki 6600 przez bluetooth ??

@rti 04 Kwi 2005 07:46 4066 20
  • #1 1374298
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam. Mam bluta firmy MSI ten model z antenką zewnętrzną o zasiegu 200m. Sprawuje sie super i jestem z niego bardzo zadwolony ale chciałbym miećdzięki niemu w komórze neta a nie wiem jak skonfigurować to na kompie i na komurze zeby działało:(:(. Na kompie mam stałe łącze. wydaje mi sie ze na komrze trzeba stworzyć nowy punkt dostępu i później jakos na kompie to zrobić;]. W ustawieniac bluta jest cos takiego jak połaczenie dial-up ale tam trzeba numer modemuwpisać a ja go nie posiadam :(:( jak wpisze numer mojej komóry to komp dzwoni na nią i po chwili wyskakuje napis ze zajęte :(:(. Nie mam już siły na prubowanie bo nic mi sie nie udaje więc niech jakaś osoba obeznana w temacie odezwie sie na gg i mi wszystko wytłumaszy. Mój numer 1190132.
  • #3 1377350
    @rti
    Poziom 21  
    Wpadł mi w ręce ten adres : http://www.hcilab.org/documents/tutorials/InternetOverBluetooth/
    Zrobiłem krok po kroku tak jak jest napisane. Tlefon łaczy sie przez bluta ale netu nie ma;/ nie wiem czy coś źle robie czy poprostu tam jest jakiś feler w tym co jest opisane. PRzeczytałem już tyle widomości na ten temat ze mam dosyć. niech mi ktoś pomoże co ma neta przez blue na swoim fonie:( PROSZE !!
  • #5 1378582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1378962
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Nie zrozumiałeś tematu Długi 25! tu chodzi o połączenie w drugą stronę czyli nie net z tel przez blue na kompa, tylko net z kompa przez bluetootha na komórę.

Btw. ten temat tez mnie zainteresował i postaram się osobiście rozwiązać problem jako że mam 6600...
  • #7 1379063
    @rti
    Poziom 21  
    Ja juz prubowałem wszystkiego. Nawet jakąś rosyjską strone dorwałem i translator zatrudniłem do tego. Ten sposób do którego podałem linka działa w tym sensie ze gdy prubuje sie łączyć do neta to blue sie włącza i chce coś robić jednak do połączenia z netem nie dochodzi i po pewnym czasie wyskakuej bład. Tam jest ten skrypt który trzeba wpisać i nie wiem jak go sklepać do telefoonu za pomocą "kopiuj-wklej" więc pisałem literka po literce a w miejscu przerwy wciskałem w znakach specjalnych kalwisz "enter". Tutaj na forum ludzie piszą że wystarczy nowy punkt dostępu robić i podaja dane i ze już wszystko działa. Ja nie mam pojecia jakim cudem bo skąd niby ten punkt dostępu ma wiedzeić ze sie ma przez bluta łaczyć?? W tym opsise na komóre trzeba zainstalować taką aplikacje i ona łaczy przez bluta.... Wydaje sie proste i zrozumiałe ale niestety nie działa tak jak powinno a bardzo bym chciał mieć w końcu tego neta w komórze w domu za pomocą bluta :(
    Za błędy i przejęzyczenia przepraszam ale ortografia to nie moja mocna strona a pisze dość szybko więc zdaża mi sie połknąć literki:-):D
  • #8 1379725
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Żebym to ja tylko miał ta Nokię to już dawno bym sam próbował. A może jesteś ze Szczecina lub okolic, wtedy możemy się spotkać i powalczyć z tym.
  • #9 1379738
    @rti
    Poziom 21  
    Niestety drógi koniec Polski sie kłania :(. Chyba sie podam z tym netem bo to nie ma sensu. Trzeci dzień siedze prze kompem i to męcze a w nagrode otzymuje komunikat "server not found". Myślałem ze ten sposób z angielskiej strony sie uda bo wglądało dość sensownie no ale niestety....
  • #10 1386518
    @rti
    Poziom 21  
    Nie ma chętnych do pomocy?? nikt tutaj nie ma 6600 albo cos podobnego jak 3650//3660//7650?? Ludziska pomóżcie koledze....
  • #11 1387961
    Manix
    Poziom 24  
    Są chętni tylko nie maja czasu. Udalo mi się wreszcie odpalic internet via bluetooth (uff!!) stracilem na to jakieś 2 godziny (wlaśnie skonczyłem). Ustawienia są inne niż powyżej, mi w końcu zadziałało kiedy wszystko zrobiłem z opisem z tej stronki http://www.mediaplace.nl/forum/about6886.html . Wszystko lata aż miło - tylko do przeglądania trzeba użyć np. doris browser. trzeba tez zainstalować programik gnubox. Robiłem to wszystko w pośpiechu bo za dzień-dwa sprzedaję swoją 6600 (przesiadka na 6630), więc część rzeczy zapisałem na kartce, a resztę masz na stronce....

PS. idę spać, w miarę możliwości podpowiem co i jak
    Załączniki:
    • gnubox6600.zip (9.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1388119
    @rti
    Poziom 21  
    a co wpisałeś w dial-up. Tam piszą ze trzy jakieś cyfry ale jak je wpisuje to on pod nie jakby dzwoni i pisze" niema takiego numeru" No i jezeli chodzi o tego urzytkownika to na kompie trzeba gdzies stwoorzyc nowego usera i zrobic go na haslo tak:>?? dzięki za info;]
  • #13 1388515
    Manix
    Poziom 24  
    "dial-up number=any 3 digit" co dosłownie znaczy jakiekolwiek 3 cyfry, nie ma znaczenia jakie. Usera wymyślasz dowolnego a hasło domyślnie na "nie". Trzeba jedynie "sparować" połączenie bluetooth(autoryzacja) ale to nie ma nic wspólnego z APN(punktem dostepowym). Ja osobiście zainstalowałem wcześniej PC Suit (być może niepotrzebnie) i na pasku zadań widać wtedy(mRouter) połączenie i wiadomo, że fon komunikuje się z kompem.

PS. Żeby niepotrzebnie się nie rozpisywać postaram się zamieścić instrukcję "krok po kroku".
  • #14 1389266
    @rti
    Poziom 21  
    A jak skopiowałeś ten skrypt:>:> PRzeisałeś go normalnie a w miejscach gdzie pusta linijka miała byc wciskałeś "enter" w znakach specjalnych:>?? Bo mi sie łączy jak odpalam połaczenie przez bluta i znaczek sie mienia na pasku zadań. Później wyskakuje ikona sieci ze jest nowe połaczenie ale sie nie łaczy do tego neta wiec szukam gdzie błąd zrobiłem :-)

No i ten program "proxy" jego trzeba jakoś konfugurować albo wysarczy zainstalować i włączyć ?? Sory ze ja tyle pytań zadaje ale niestety nie znam się na takic sprawach

No i milczenie.......... Komóra wciaz nie ma netu Licze ze kolega któy zadeklarował opis się odezwie i odpowie na te kilka moich pytań .

Scalono nie piszemy post pod postem patrz regulamin yasiu.brzeg
  • #15 1457175
    Manix
    Poziom 24  
    Witam ponownie po przerwie i tak jak obiecałem dołączam opis
    (SYN mi się urodził więc z przyczyn oczywistych nie miałem czasu...)

Oto jak ja to odpaliłem:

1.zainstaluj w telefonie program gnubox (dowolnie w telefonie lub na karcie pamięci)
    2.wchodzimy w narzedzia->ustawienia->połączenia->punkt dostępu->tam wchodzimy w opcje->
    nowy punkt dostępu->uzyj ustawień domyśnych
    3.teraz konfigurujemy punkt dostępu- nazwa połączenia: "Bt"(koniecznie),nośnik danych: szybka
    transmisja danych(GSM),nazwa punktu dostępu: np "Bt",nazwa użytkownika: taka jak w komputerze,
    żądanie hasła: NIE,hasło:hasło takie jak dla użytkownika kompa, uwierzytelnianie: normalne,
    typ transmisji danych: analogowy,maksym. szybkość transmisji: automatycznie.
    4.teraz wybieramy opcje->ustawienia zaawansowane-> adres IP telefonu: automatycznie,podstawowy
    serwer DNS: 0.0.0.0, pomocn. serwer DNS: 0.0.0.0,adres serwera proxy: tutaj wpisujemy adres IP komputera
    (odczytamy go w komputerze wpisując komendę "ipconfig" ewentualnie "winipcfg")numer portu
    proxy: 6588, uzyj oddzwaniania: NIE, typ oddzwaniania: użyj n-ru serwera, nr oddzwaniania:
    brak,użyj kompresji PPP: TAK, użyj skryptu logów: TAK,skrypt logowania: tutaj wpisujemy skrypt logowania.
    Ja żeby mieć pewność wkleiłem skrypt ze stronki http://www.cs.helsinki.fi/u/mraento/symbian/bt-ap.html
    jest to skrypt zaraz za oznaczeniem typu telefonu "6600". Dołączam go też jako załącznik.
    5.Teraz musimy sparować telefon z komputerem (przez bluetooth oczywiście) co będzie wymagało
    autoryzacji. Jak otrzymamy połączenie to odpalamy w telefonie gnuboxa,-->options-->2box Direct-->
    Infrared, nastepnie:options-->2box Direct-->Bluetooth--> tu wybieramy swój komputer.
    6.Połączenie mamy skonfigurowane, więc odpalamy przegladarkę- ja użyłem DorisBrowser.
    7.W przeglądarce wchodzimy w opcje-->preference-->proxy IP Address: tu wpisujemy IP naszego
    komputera, następnie proxy port:6588, reszta opcji domyślna.
    8.Teraz wybieramy jakiś adres url i... cieszymy się bardzo szybkim netem(wapem-jak kto woli)
    Załączniki:
    • script.zip (229 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1822988
    vorobiej
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    nie wiem dlaczego ale moim przypadku nie dziala taka konfiguracja,zrobilem wszytsko tak jak jest tutaj napisane i nic wyskakuje komunikat ze numer jest nieprawidowy. Mam bluetootha USB DONGLE, oprogramowanie od bluetootha "BLUESOLEIL" wykrywa telefonik, mozna przysyla pliki w obie strony, ale np PC Suit nie wykrywa nawet polaczenia z komorka.

ktos mial podobny problem i potrafi go rozwiazac?
  • #17 1891338
    prosim
    Poziom 12  
    Ocena: 160
    Opis maniksa jest niestety szczątkowy, tak samo na stronie anglojęzycznej, nie ma nic o konfiguracji samego bluetootha, ani o rodzaju IP (stały czy zmienny) ani o proxy w kompie itd, może komuś to chula i byłby skłonny napisać coś bardziej obszerniejszego i rzeczowego, byłbym wdzięczny, pozdrawiam
  • #18 2786848
    Emyl
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Temat dotyczy N6600 a ja mam lg u880 i tam niemam do ustawienia ip , bramy dns tylko APN moze ktoś wie co to?

I jeszcze jedno pytanie: przez co się trzeba połączyć w BlueSoleil?
    Mam do wyboru 3 opcje:
    Usługa Bluetooth Port szeregowy
    Usługa Bluetooth Transfer plików
    Usługa Bluetooth Object Push
  • #19 2998461
    weczi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    http://www.hcilab.org/documents/tutorials/InternetOverBluetooth/
    jak by ktos to wytlumaczyl z polskiego na nasze...
    jakos to mi nie wychodzi - nawet niewiem na jakim comie laczy sie tel, 3650 niby 4 lub 6 ale 6630 wogole nie, pokazuje ze przez bluetooth ale niemoge dojsc jaki to com ;/

Emyl
    Usługa Bluetooth Port szeregowy - odpala chyba COMa jakiegos - w sumie to przydatne w polaczeniach jak robisz np net via bt, tak mi sie przynajmniej wydaje, albo cos takiego - dokladnie sam niewiem... :)
    Usługa Bluetooth Transfer plików - najbardziej cie interesuje bo dzieki temu mozesz wysylac pliki do tela z kompa i z tela na kompa....
    a ta ostatnia Object Push wysle ci wizytowke z kompa na tel, zupelnie nie przydatne
  • #20 2998900
    Emyl
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dzięki za wytumaczenie tych znaczeń ale napisałem tamtego posta 03 Lip 2006 więc od tamtego czasu juz się dowiedziłaem co to znaczy :D

A z tego co ja wyczytałem na forum wcześniej to może być problem że musisz starsza wersje PC Suite ściągnąć ale niejestem pewny bo niemam noki
  • #21 3000206
    weczi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no tak mam starsza wersje i mam wersje dla 3650 ale niestety takowa nie wspoldziala z moim telem :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konfiguracją dostępu do internetu w telefonie Nokia 6600 za pomocą połączenia Bluetooth z komputerem posiadającym stałe łącze internetowe. Użytkownik posiada adapter Bluetooth MSI z anteną zewnętrzną o zasięgu 200 m i próbuje skonfigurować połączenie, tworząc nowy punkt dostępu w telefonie oraz ustawiając połączenie dial-up na komputerze, jednak napotyka błędy typu "numer zajęty" lub "numer nieprawidłowy". Wskazano, że w telefonie należy utworzyć nowy punkt dostępu o nazwie "Bt" z odpowiednimi ustawieniami, takimi jak transmisja analogowa, brak żądania hasła i uwierzytelnianie normalne, a w zaawansowanych ustawieniach wpisać adres IP komputera jako serwer proxy. Konieczne jest zainstalowanie w telefonie aplikacji gnubox oraz użycie przeglądarki obsługującej połączenia przez Bluetooth, np. Doris Browser. Wymagana jest autoryzacja i sparowanie urządzeń Bluetooth. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji numeru dial-up (można użyć dowolnego trzycyfrowego numeru), wersji oprogramowania PC Suite lub sterowników Bluetooth (np. BlueSoleil). Dyskusja zawiera linki do tutoriali i forów z instrukcjami krok po kroku, jednak użytkownicy zgłaszają, że dokumentacja jest często niepełna lub niejasna. Wskazano, że połączenie działa lepiej na systemie Windows XP i z telefonami Nokia 7650, 3650, 3660, a także że konfiguracja jest bardziej skomplikowana niż standardowe połączenia GPRS z telefonu do komputera. Niektórzy użytkownicy zgłaszają brak sukcesów mimo stosowania dostępnych poradników, co wskazuje na złożoność i ograniczenia technologiczne tej metody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA