logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uklad chlodniczy - Uklad chlodniczy, prawidlowe cisnienie pracy

lewaros 21 Lut 2014 23:28 12042 8
REKLAMA
  • #1 13330943
    lewaros
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam.

Mam pewnie pytanie dot uzytkowania chlodni prowiantowej jak na zalaczonym rysunku.

Poprzedni uzytkownik "ustawial" sprezarke tak ze na ssaniu bylo okolo 0-1 bar, a na tloczeniu okolo 10.

W skraplaczu w okienku nie bylo widac freonu.

Jakie cisnienia powinny byc podczas pracy takiej sprezarki?

Uklad chlodniczy - Uklad chlodniczy, prawidlowe cisnienie pracy

Problem dla mnie taki, ze nawet nie mam manuala do etgo wiec nie wiem jak ruszyc.
    Silnik ma 5,5kW, ze szczatkowych inf mam ze nastawa low pressure switch to 0.3-2bar, a high pressure switch to do 23
    Przepraszam za brak kresek ale klawiatura nie oblsuguje :)

Edit/

Teraz po jakims czasie zawor rozprezny dla meat room jest caly zaszroniony/zalodzony, ale problem w tym ze w vegetable room temperatura nie chce zejsc z 10C

Dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 13332469
    walter56
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Mniemam, że układ napełniony jest R404A. Zatem ciśnienie na ssaniu 0 - 1 bara wydaje się dla tego czynnika prawidłowe, gdyż dwa pomieszczenia wymagają temperatury -18 stopni C.
    Jeśli w skraplaczach nie widać freonu to może świadczyć o jego małej ilości w instalacji. Należy dopełnić. Przyczyną oszronienia zaworu rozprężnego może być także mała ilość czynnika w instalacji lub jego uszkodzenie. Oczywiście, kiedy zawór elektromagnetyczny przed tym rozprężnym jest otwarty.

To jest dość rozbudowana instalacja, zatem praca jednej chłodnicy będzie miała wpływ na pozostałe. Potrzeba dużo więcej informacji.
  • #3 13333819
    lewaros
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam.

A wiec tak, teraz dzialaja tylko 2 chlodnie, jedna jarzeniowka - vegetable w ktorej powinny byc 4 stopnie oraz meat room w ktorym powinno byc -22 i taka wartosc sie utrzymuje.

Problemy jakie sa:
    Ani we wzierniku w skraplaczu ani za osusaczem nie widac freonu, za osusaczem widac przelewanie sie freonu.

Posiadam freon w malej butli 9,5kg, na osusaczu jest przylacze do napelniania (tak wyglada bo miejsce na duza butle 45 zostalo tak zespawane zeby kabelek siegal wlasnie idealnie do tego miejsca.

I chcialbym napelnic jednak nie wiem jak i nie wiem ile, nie mam takze manometru na butli, ani wagi.

Jak dodac freon, i na co zwracac uwage majac jedynie manometry ssania i tloczenia sprezarki.
    Moge dodac jeszcze ze tloczenei sprezarki jest bardzo gorace, a ssanie oblodzone lekko

Problem w tym ze jarzeniowka ktora ma inny zawor rozprezny niz meat room (nie kapilare) a , danfoss KVP.

Pytanie dlaczego jedno dziala dobrze a drugie nie?

Czy to mozliwe?
  • REKLAMA
  • #4 13334772
    walter56
    Poziom 16  
    Danfoss KVP to regulator ciśnienia ssania. Powinien być na przewodach za parownikami a przed kolektorem ssącym na dwóch chłodniach (tych na dodatnie temperatury). Ma on za zadanie utrzymywać inne (wyższe) ciśnienie w parownikach (chłodnicach) - realizowane to jest poprzez dławienie przepływu par czynnika chłodniczego (R404A). W parownikach na temperatury ujemne jest dużo niższe ciśnienie. Bez tych KVP we wszystkich parownikach panowałoby identyczne ciśnienie.

Najłatwiej byłoby podjechać do tego obiektu i na miejscu przeprowadzić niezbędną diagnostykę. Bez takich oględzin musi kolega przeprowadzić szereg czynności, które doprowadzą nas do przyczyny niesprawności.
    Za kolektorem cieczowym powinny być na każdym rurociągu zawory elektromagnetyczne. Trzeba sprawdzić, czy działają - są otwarte na tych nie działających chłodniach. Można na chwilę podnieść cewkę zaworu do góry i opuścić. Powinien być słyszalny trzask zaworu (podniesienie cewki - zamknięcie, opuszczenie - otwarcie zaworu). Jeśli nie ma tego efektu - sprawdzić czy dochodzi napięcie do cewek. Dalsze kroki to termostaty (lub regulatory temperatury) To tule na początek. Proszę napisać o efektach tych badań.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13401185
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Po pierwsze z jakim czynnikiem mamy do czynienia.
    Po drugie proszę podać specyfikację urządzenia.
  • #7 13403233
    dedek57
    Specjalista - Urządzenia Przemysłowe
    Ocena: 109
    do ROBSON33 jest wszystko na diagramie compressor Bizter V, czynnik R404A itd.
    Kliknąć i zobaczyć.
    Walter56, chwalę za bezinteresowną i miłą pomoc innym. Oby więcej takich postaw na forum.
    Tak na odległość, bez oględzin to tak trochę w ciemno. Jednak idąc za słusznym tokiem Pana Waltera56 sprawdziłbym elektrozawory, dopełniłbym na ssaniu do 1,7bar i sprawdzałbym ustawienia na KVP, nie pomijając po drodze innych możliwych przyczyn.
  • #8 13406146
    walter56
    Poziom 16  
    darek57 dzięki za pochwałę. O ile czas mi na to pozwala staram się pomóc w tematach, na których się troszkę znam. Dla prawidłowej diagnozy niedomagań takich układów potrzeba wielu danych, których w tym wypadku mamy mało.
    Zacząłem od elektrozaworów, oczekując od autora tematu odpowiedzi o ich sprawności, przed dalszymi krokami.
    Dopełnienie układu pozostawiłem na później, gdyż nie jestem pewny, czy faktycznie jest jego niedobór. To wyjdzie w trakcie dalszych kroków diagnozy. Przepełnienie układu czynnikiem chłodniczym może mieć wiele negatywnych skutków.
    Jest tu wiele znaków zapytania.
    Np.
    W schemacie instalacji nie ma zaznaczonego systemu wyrównywania poziomu oleju w sprężarkach. Nie wiadomo, czy sprężarki mogą pracować w duecie, czy tylko zamiennie.
    Tak na odległość jest bardzo trudno coś doradzać bez wszystkich danych.
  • #9 13407026
    dedek57
    Specjalista - Urządzenia Przemysłowe
    Ocena: 109
    Tak Panie Walterze, na tym schemacie nie, ale jak mocno powiększyć to na drugiej stronie jest ciąg dalszy i może jeszcze więcej.
    To już pozostawiam zainteresowanemu lewaros.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowego ciśnienia roboczego w układzie chłodniczym chłodni prowiantowej, w której występują problemy z widocznością freonu w skraplaczu oraz z różnymi temperaturami w pomieszczeniach. Odpowiedzi wskazują, że ciśnienie na ssaniu 0-1 bar jest akceptowalne dla czynnika R404A, ale brak freonu w skraplaczu może sugerować jego niedobór. Użytkownik zauważył, że jeden z zaworów rozprężnych jest oszroniony, a temperatura w pomieszczeniu warzywnym nie spada poniżej 10°C. Wskazano na potrzebę sprawdzenia elektrozaworów oraz ciśnienia na ssaniu i tłoczeniu sprężarki, a także na konieczność dopełnienia czynnika chłodniczego. Podano również, że Danfoss KVP reguluje ciśnienie ssania w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA