logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

R134a cisnienie spada zbyt mocno podczas pracy (pytanie laik

cbh69 06 Kwi 2009 21:44 8004 9
REKLAMA
  • #1 6382556
    cbh69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czesc.

Panowie normalnie nie siedze w temacie klimatyzacji itp. wiec wybaczcie.
    Postaram sie opisac jak najlepiej.

Mamy male urzadzenia klimatyzacyjne na R134a

Sprawdzamy cisnienie gazu w stanie spoczynku (czy to w ogole daje obraz poprawnej zawartosci?) - wynosi 3 bary. (dodam ze inne urzadzenia z cisnieniem nawet 2.6 bar pracuja poprawnie)

Zalaczamy urzadzenie, kompresor startuje zaczyna powoli pompowac, cisnienie wzrasta - po osiagnieciu 12 barow "mikropressostat"/"HPC switch" zalacza wentylator, w tym momencie cisnienie powinno spasc powoli do okolo 8 barow i maszynka powinna smigac dzieje sie jednak inaczej.
    Cisnienie spada troche szybciej niz zawsze i leci ponizej 8 barow, jak mija 7 barow to "Mikropressostat" znowu wylacza wentylator, potem cisnienie wzrasta - jak osiagnie 12 barow presostat znowu zalaczy wentylator, ale ono znowu spadnie za nisko i znowu go wylaczy i tak do zasr*nej smierci.
    (zaznacze, ze momenty zalaczenia/wylaczenia pressostatu sa prawidlowe)
    W takim trybie powietrze schladzane osiaga 14 stopni a powinno 7.

Mamy dostep do wszystkich czesci zamiennych z rozbiorki tych urzadzen i reszta podzespolow jest na bank w porzadku (nie wymieniamy tylko kompresorow, ale jakby byl lipny to by chyba do tych 12 bar nie napompowal) - dzieje sie tak z calkiem duza iloscia urzadzen.

Co to moze byc?
  • REKLAMA
  • #2 6383199
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Może mało czynnika.

"Mamy male urzadzenia klimatyzacyjne na R134a" -doskonały opis......
  • #3 6383222
    kskrainski
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Albo jest mało czynnika chł. albo urzadzenie dlawiące uszkodzone lub zapchane lub rozregulowane. Najprawdopodobniej zbyt mala ilość czynnika.
  • REKLAMA
  • #4 6383347
    cbh69
    Poziom 11  
    Sorry za prawdopodobnie glupie pytania, ale dotychczas dotykalismy urzadzenie tylko od strony elektrycznej, pojawila sie jednak koniecznosc naprawy dosc duzej ilosci z usterka ktora opisuje - strasznie mi na tym zalezy i kazda pomoc jest niesamowice przydatna.

Czy moge jakos sprawdzic dokladnie czy brak mi czynnika chlodzacego majac tylko manometr? Jestem w stanie "oddac" je do nabicia - musze jednak miec 100% diagnoze.

Jak moge znalezc urzadzenie dlawiace i co to najczesciej jest?
    (Postaram sie jutro dostarczyc fotki sprzetu)
  • #5 6383559
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    cbh69 napisał:
    Jak moge znalezc urzadzenie dlawiace i co to najczesciej jest?
    (Postaram sie jutro dostarczyc fotki sprzetu)

To może być kapilara lub zawór termostatyczny. Zależy co to za urządzenie , jaka wydajność.
    Jeśli są to układy fabryczne powinna być gdzieś dostępna informacja na temat ilości czynnika w układzie, i od tego proponowałbym zacząć poszukiwania.
  • REKLAMA
  • #6 6383584
    cbh69
    Poziom 11  
    OK - dzis wieczorkiem podesle fotki.

Dane co do tego - ile powinno byc srodka jestem pewnie w stanie zdobyc.

Tylko czy jestem w stanie jakos sprawdzic czy poziom jest odpowiedni jesli mam wlasciwie tylkko manometr?

Jak to zrobic?
  • #7 6383843
    elektryk2000
    cbh69 napisał:

Tylko czy jestem w stanie jakos sprawdzic czy poziom jest odpowiedni jesli mam wlasciwie tylkko manometr?

Jak to zrobic?

Podłącz manometr po str. niskiego ciśnienia, przy sprężarce powinien być zaworek serwisowy.
    Mała ilość czynnika i zapchana kapilara dają podobne objawy - ciśnienie ssania spada poniżej odpowiadającego normalnej temp. parowania.
    Jak wygląda parownik podczas pracy? Może szroni na początku?
  • #8 6386279
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    cbh69 napisał:
    OK - dzis wieczorkiem podesle fotki.

Dane co do tego - ile powinno byc srodka jestem pewnie w stanie zdobyc.

Jak to zrobic?

Ściągnąć czynnik stacją odzysku i nabić wagowo. Z samym manometrem ciężko będzie, ale z drugiej strony jak to tak bez stacji przy serwisie? A przepisy? ;)
  • REKLAMA
  • #9 6495151
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Lub brak odbioru chłodu.
  • #10 6495188
    elektryk2000
    pawka_pk napisał:
    Lub brak odbioru chłodu.

Biorąc pod uwagę wielkie zainteresowanie autora, wszelkie podpowiedzi będą chyba zbędne... ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z małymi urządzeniami klimatyzacyjnymi na czynnik R134a, gdzie podczas pracy ciśnienie spada zbyt mocno poniżej 8 barów, co powoduje cykliczne załączanie i wyłączanie wentylatora przez mikropressostat. Podejrzewane przyczyny to niedobór czynnika chłodniczego lub uszkodzenie/zakłócenie działania elementu dławiącego, takiego jak kapilara lub zawór termostatyczny. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia po stronie niskiego ciśnienia za pomocą manometru, obserwacja parownika pod kątem szronienia oraz weryfikacja ilości czynnika zgodnie z danymi fabrycznymi. Wskazano, że precyzyjna diagnoza wymaga użycia stacji odzysku i ważenia czynnika podczas napełniania, gdyż sam manometr może nie wystarczyć do jednoznacznej oceny. Wskazano również na konieczność identyfikacji i ewentualnej wymiany lub czyszczenia elementu dławiącego, który może być przyczyną spadków ciśnienia i niewłaściwej pracy układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA