logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TELESTAR 8970TN - wyłączanie przy przełączaniu kanałów, jak naprawić?

Janusz17 04 Kwi 2005 16:48 6549 41
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić telewizor, który wyłącza się podczas przełączania kanałów i trzeba go resetować wyłącznikiem sieciowym?

Najczęściej pomaga usunięcie kanału TV4 z pamięci odbiornika, bo w tych Telestarach problem wywołują błędy telegazety TV4, które potrafią „głupić” procesor i powodować wyłączanie telewizora [#1543368][#1578973][#1581847][#1664024] Jeśli po skasowaniu TV4 odbiornik pracuje normalnie, to jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna usterki [#1578973][#1581847] Jeden z użytkowników podał też, że można wstawić czystą pamięć i skonfigurować telewizor w trybie serwisowym bez wgrywania wsadu [#1378215] Gdyby objawy nie ustępowały, warto jeszcze sprawdzić kwarc przy procku, napięcie 5 V, kondensatory SMD przy procesorze i linię resetu [#8647][#1537708]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1375382
    Janusz17
    Poziom 11  
    Witam,
    Może ktoś się spotkał już z takim zjawiskiem, że podczas przełączania kanałów telewizor wyłącza się i trzeba go zresetować wyłącznikiem sieciowym. Bez przełączania kanałów odbiera bez problemu. Przejrzałem wszystkie posty, ale nic podobnego nie spotkałem. Proszę o sugestie, nie wiem od czego zacząć.
    Dzięki.
    Janusz
  • REKLAMA
  • #2 1375446
    Mati 87
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Mam ten sam problem co ty ale w TELESTARZE 8937 T ULTRA, telewizorek się sam wyłącza pozatym na ekranie pokazują się jakieś paski. Ogólnie po wyłączeniu i włączeniu działa dobrze dopuki nie zaczne zmieniać kanałów i wtedy wałśnie się wyłącza.

Myśle, że ktoś nam pomoże???
  • REKLAMA
  • #3 1375468
    WiesławL
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    Witam
    ----------------
    W waszym wypadku zacząłbym od podmiany zawartości pamięci.
    W dniu dzisiejszym miałem w warsztacie dwa 8970 TN ULTRA na procesorze ST92195C3B1/EUX.
    Jeden nie pokazywał treści obrazu a drugi był bardziej niż panoramiczny.
    W jednym i drugim po wymianie wsadu było OK.

Pozdrawiam
  • #4 1378144
    Pesticide
    Poziom 11  
    no to klapa, do wymiany zawartosci pamieci jest zapewne potrzebny jakis specjalistyczny programator wiec samemu tego nie naprawie
  • Pomocny post
    #6 1378215
    adud
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    ja probowalem dac nowa pusta pamiec i telewizor startowal wszystko szlo robic wystarczy wejsc do trybu serwisowego i poustawiac wszystko nie trzeba wgrywac wsadu
  • #7 1378408
    Pesticide
    Poziom 11  
    adud napisał:
    ja probowalem dac nowa pusta pamiec i telewizor startowal wszystko szlo robic wystarczy wejsc do trybu serwisowego i poustawiac wszystko nie trzeba wgrywac wsadu

Adud, moglbys bardziej sprecyzowac co i jak tam poustawiac?
  • #8 1378647
    szczepang
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Mialem to samo w Belstar- po "pomieszaniu" pilotem kanałami blokowal się i wyłączał i wymiana pamięci nic nie dała. Pomogła dopiero wymiana kwarcu przy procku- sprawdź jeszcze 5V
    Belstar(nie pamiętam modelu)- płyta ta sa ma co twoja
  • #9 1395688
    Janusz17
    Poziom 11  
    Za radą adud'a w trybie serwisowym pozmieniałem wartości a po zapisaniu wróciłem do tego co było i jak do tej pory (kilka dni) "mieszam" kanałami i jest ok.

Dzięki za pomoc ...
    Janusz
  • #10 1395754
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Takie coś robi kwarc w TXT lub przerwy na szynie
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #11 1537450
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Mam taki sam problem z Telestar 9980 DWA. Nie chciałem zakładać nowego tematu bo uszkodzeniejest identyczne, podczas przełączania programów wyłącza się. Podstawiłem nową pamięć jak i czystą i ustawiałem w trybie serwisowym, kwarc koło procesora wymieniony, napięcia sprawdzone. Usunąłem zimne luty. Może ktoś miał taką usterkę? Ja rozważam wymianę procesora. Marek
  • #12 1537708
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Sprawdż kondensatorki smd przy procu i kwarcu,przelutuj je po 2-3 szt za jednym razem i sprawdzaj efekty.(nie wszystkie na raz),może któryś jest pęknięty,częsta wada tych tv.Gdyby to nie dało efektu to sprawdż reset proca.
  • #13 1540908
    Bogwie
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    TELESTAR 8970 TN ULTRA z procesorem ST92195C3B1/EUX z pamięcią 24WC08 z naklejką P100 chassis PT90 (schemat na ELEKTRODZIE) zachowuje się bardzo dziwnie tylko i wyłącznie po przełączeniu na kanał C56 (program TV4):
    - potrafi się wyłączyć (zniknie obraz) bezpośrednio po przełączeniu na ten kanał lub po pewnym czasie
    - może pojawić się pełny obraz bez synchronizacji poziomej i pionowej z zafałszowanymi kolorami (brak ustawień RGB?)
    - może pojawić się niebieski, pomniejszony obraz z widocznymi zniekształceniami geometrycznymi i dziwnymi znakami w nazwie stacji, z lub bez linijki regulacji głośności
    - mogą pojawić się dwa poziome rzędy przesuwających się kolorowych kwadratów ok. 2x2 cm na 1/3 wysokości ekranu
    - raz zaobserwowałem samoczynną trwałą zmianę ustawienia parametru regulacji zniekształceń geometrycznych w dolnej części ekranu - wejście w tryb serwisowy pozwolił na skorygowanie zniekształcenia
    - czasem reaguje na pilota a czasem nie
    - po wyłączeniu wyłącznikiem sieciowym i ponownym załączeniu wszystko wraca do normy do chwili przełączenia na program z zapamiętanym kanałem C56 - próba wprowadzenia innych ustawień instalacyjnych nie wywołuje takiej reakcji - daje to tylko zaprogramowanie C56 na dowolnym numerze programu
    - nie zdarzyło się by usterka pojawiła się podczas korzystania z menu instalacyjnego, a często następuje bezpośrednio po wyjściu z tego menu
    - woltomierz cyfrowy podłączony kolejno do linii SDA i SCL pokazuje na nich napięcie ok. 4,7V i w momencie wystąpienia usterki opóźnionej nie wykazuje zauważalnej reakcji. Normalne przełączanie kanałów powoduje chwilowy spadek napięcia poniżej 4V czyli zwykłą aktywność szyny I2C.

Dotychczas wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne w zasilaniu 5V od przetwornicy aż do procesora, kondensator w RESET mikroprocesora, dokonywałem zmian w trybie serwisowym, podmieniłem pamięć na nową czystą i nową zapisaną wsadem z oryginalnej pamięci - bez rezultatu.
    Na podstawie tych objawów podejrzewam procesor lecz chciałbym się upewnić czy wydanie ok. 100zł ma szanse na pozytywny efekt.
    Czy ma ktoś jakiś inny pomysł?
    Może ktoś spotkał się z taką usterką.
  • #14 1541250
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam. Mam ten sam problem. Tylko mam male pytanko co do kostki pamieci. U mnie nie maja w sklepie opcj 24WC08 tylko 24C08. Czy moge ja tam zamontowac. Jezeli nie to dlaczego i czym one sie roznia ??
  • REKLAMA
  • #15 1541417
    Bogwie
    Poziom 19  
    Wartości sczytane z 24WC08 P100 i zapisane w 24C08 były interpretowane przez mikroprocesor tak samo - nie zauważyłem żadnych różnic. Pozdrawiam
  • #16 1542833
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Literka W w eepromie oznacza write protect (blokada zapisu),w tym modelu tv nie wykorzystywana.
  • Pomocny post
    #17 1543368
    armiil
    Poziom 14  
    Witam koledzy,
    Z tematem wariowania TELESTARÓW na PT90 jest tak,że nie jest to wina ani PT 90 ani TV4. Zauważcie,że TV4 właśnie wprowadza w rozruch telegazetę.Musi być jakiś błąd oprogramowania telegazety,który doprowadza procki do "głupich" zachowań .To w tej chwili dzieje sie w prawie całej Polsce.

Nic nie naprawiajcie w telewizorach,bo to nie jest ich wina !!!!!!

Sprawami telegazety nie zajmuje się TV4,ale firma zewnętrzna,która działała min.dla TVN,Polonii,C+ itd.
    Oni właśnie muszą znaleźć rozwiązanie tego problemu i wierzę,że znajdą.
    Pozdrawiam :)
  • #18 1543413
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    mam ten sam problem post wczesniejszy!!!temat nierozwiazany!!!Telestar 8937 podmiana pamieci nic nie dala napiecia ok !
  • #19 1545028
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Stawiam na teletext TV4, wlasnie taki oddalem i wrocil okazalo sie ze pamiec na tym kanale jest zapisywana jakimis bzdurami nawet do takiego momentu ze tv wlacza sie ale bez tresci obrzu i bez osd,podobna sytuacja byla z grundigami niedawno,wlasnie byla wina txt na tvn,bedzie dobra telegazeta na tv4 i wszystko wroci do normy.
    pozdrawiam

Dodano po 13 [sekundy]:
  • #20 1545531
    Bogwie
    Poziom 19  
    Pomysł z wadliwym przekazem TXT przez stację TV4 wyjaśnia moje i innych forumowiczów problemy - zwłaszcza, że klient zauważył pojawianie się objawów z chwilą zmiany przekazu sygnału tej stacji. Pozostaje nam teraz poczekać na powrót do bezusterkowego odbioru TV4.
    Pozdrawiam
  • #22 1559157
    gieno55
    Poziom 15  
    Witam!
    Proponuje pochować piloty lub je dokładnie wyczyścić ewentualnie wymienić.

Prawdopodobnie tu tkwi przyczyna!
    Pozdro!
  • #23 1559627
    aceton
    Poziom 26  
    gieno55 napisał:
    Witam!
    Proponuje pochować piloty lub je dokładnie wyczyścić ewentualnie wymienić.

Prawdopodobnie tu tkwi przyczyna!
    Pozdro!

ale zes wystrzell "prawdopodobnie" jak filip z konopii

a przeczytales calego posta od poczatku do konca i zrozumiales o czym tu ludzie pisza chyba nie !!!!!!
  • #24 1560305
    gieno55
    Poziom 15  
    "aceton" nie musisz zaraz ubliżać!
    Miałem taką usterkę i wymiana pilota pomogła!
    Pozdro!
  • #25 1560792
    aceton
    Poziom 26  
    przeciez ci nie ublizylem ale jak przeczytalem twojego posta nie moglem sie powstrzymac przed napisaniem komentarza :) (wszyscy juz sie dowiedzieli o co biega a ty swoje )
  • #26 1565702
    Stanko
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    Tez sledze temat a w sobote podstawie głowice
    Pozdrawiam. Stan
  • #27 1565791
    Adam G.
    Poziom 22  
    Ocena: 325
    Witam

Ja również mam ten sam problem z telestarem 9955T wszystko chodzi ok dopóki nie włączy sie programu TV4 ( Kanał 48), wtedy objawy są różne raz obraz jest wyciemniony, raz z liniam powrotu.
  • REKLAMA
  • #28 1566894
    WiesławL
    Poziom 23  
    Witam
    --------------------------
    Obserwuję temat od paru dni.
    Na warsztat do mnie w tym tygodniu trafiły z takim objawem 3 szt.
    Podmiana głowicy nic nie dała.
    W obecnej chwili wykasowuję kanał 58 ( na moim terenie) gdzie jest TV4.
    Zaczynam się przychylać do informacji związanej z TXT na TV4.

Pozdrawiam
  • #29 1567889
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Mam ten sam problem z TV ELEMIS (czyli TELESTAR) na procesorze ST92195C3B1/EUX DS01-V1. Ja po wykorzystaniu wszystkich mozliwosci zamowilem procesor w firmie INTER-CHIP bo mieli najkrotszy czas oczekiwania na sprowadzenie, czyli okolo tygodnia. Dzisiaj do nich dzwonilem i procek bedzie u mnie w poniedzialek. Poinformuje forum o efektach. Jezeli bylaby to wina zaklocen TXT z TV4 to czy nie powinno pomoc usuniecie tego programu z listy? W moim przypadku klient skarzyl sie ze przy przelaczeniu na TVP2 tv sie wylacza. Ja zaobserwowalem ze nie ma reguly na to. Wylaczal sie zarowno na 1,2,3, itd. Z niecierpliwoscia czekam na poniedzialek. Zobaczymy czy to wina procka czy jednak TV4?

Pozdrawiam
    Tomko
  • #30 1568502
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Tak jak pisałem wcześniej, mam identyczne problemy z Telestarem na PT90. Mi w zasadzie został też tylko procesor, objawy identyczne jak ma kolega Bogwie - nie kojarze tylko czy dzieje się to na wszystkich programach czy faktycznie na TV4. We wtorek idę dalej walczyć z tym TV - dlatego z niecierpliwością oczekuję postu od Tomko25 odnośnie wymiany procesora. Pozdrawiam. Marek

Podsumowanie tematu

✨ Problem wyłączania się telewizorów TELESTAR podczas przełączania kanałów, szczególnie na kanale TV4 (często kanał 56 lub 58), jest szeroko zgłaszany i dotyczy modeli z procesorem ST92195C3B1/EUX na chassis PT90. Objawy obejmują samoczynne wyłączanie, zniekształcenia obrazu, brak synchronizacji, pojawianie się kolorowych pasków oraz niestabilną reakcję na pilota. Wymiana pamięci EEPROM (np. 24WC08 lub 24C08) oraz kwarcu przy procesorze nie rozwiązuje problemu. Próby regulacji w trybie serwisowym mogą tymczasowo poprawić działanie, jednak główną przyczyną jest błędne działanie teletekstu (TXT) nadawanego przez stację TV4, który powoduje zakłócenia w pracy procesora i pamięci telewizora. Usunięcie kanału TV4 z listy programów skutecznie eliminuje usterkę. Wymiana procesora również nie przynosi poprawy. Problem jest znany i wynika z wadliwego sygnału teletekstu, a nie z uszkodzenia sprzętowego telewizora. W niektórych przypadkach podobne objawy występują w innych markach, np. Bluesky. Dyskusja sugeruje, że rozwiązanie leży po stronie nadawcy TV4, który powinien poprawić transmisję teletekstu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA