logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 8070 TX ST - wyłączanie obrazu, syczenie trafopowielacza, schemat?

ego3000n 04 Cze 2005 08:50 2170 12
REKLAMA
  • #1 1549101
    ego3000n
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    witam mam kłopot z telestarem 8070 tx st,
    byłbym wdzięczny za schemat lub link do strony ze schematem :)
    ale do rzeczy:
    odbiornik padł, a krótko przed tym wyłączał się obraz po kilku minutach działania
    Stwierdziłem uszkodzony BU.
    Po wymianie dalej było to samo, /tzn po kilku minutach znikał obraz, fonia zostawała ok/, poza tym stwierdziłem lekkie "syczenie" trafopowielacza.
    Po wymianie tranz. sterującego BU i kilku elementów towarzyszących trafopowielacz padł również, /widoczne przebicia do metalowych radiatorów na chassis/.
    Wymieniłem TP, ale problem wyłączania sie pozostał.
    prosze o pomoc, celowo nie pisze co wymieniałem, gdyż nie chce nic sugerować, a nie wszystkie elementy były nowe.
    Please help me :)
  • REKLAMA
  • #2 1549226
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witaj.Jeżeli trafo siało do metalowej obudowy a teraz po jego wymianie OTV wyłancza się to przyczyna może być uszkodzenie prcesora lub pamięci.Musisz w tym wypadku podstawić pamięć i zobaczysz co dalej.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1549470
    ego3000n
    Poziom 15  
    hmm.. moze byc takie uszkodzenie pamięci żeby tv działał ok przez 5min, a potem wyłączał wysokie? w czasie kiedy działa wszystkie funkcje są OK, obraz żyleta :) bardziej myslałem o przegrzanym oporze lub kondensatorze, ale dziękuje za podpowiedź, aha zaniki WN były podobne zanim siadł TP
  • #4 1549559
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    A może on nie "widzi" sygnałuTV (uszkodzona identyfikacja) i wyedy będzie wył. sie dokładnie co 5 minut.
  • REKLAMA
  • #5 1549598
    ego3000n
    Poziom 15  
    to by pasowało do objawów... a można gdzieś w necie znalezc schmat? szukałem i nic... Ale drobna uwaga poprzednio jak sie wyłączał zostawała kolorowa "koniczynka". Po wymianie TP zamyka sie pionową poszarpaną kreską, i jeśli to "autowyłączanie" to dlaczego "zostaje" głos ????
  • #7 1549711
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Odnośnie twojego telestara to w sterowaniu BU jest trafko,a to trafko jest sterowane przez tranzystor 2SC1573 i to on pada.Wymień na BD127 i będzie ok.Na gwarancji to była częsta usterka.
  • #8 1551152
    ego3000n
    Poziom 15  
    pilota do niego akurat nie mam przy sobie, ale sprawdze

jako sterujący podstawiałem BF459 i... BF257 :), i to samo... ale spróbuje BD - słyszałem już że te 2SC siadały ale nie wiedziałem co za nie można podstawić
  • REKLAMA
  • #9 1553537
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ja BD 127 zawsze wstawiałem i takie było zalecenie servisu centralnego.
  • #10 1561874
    ego3000n
    Poziom 15  
    wrzuciłem bd127 jeszcze podmieniłem kilka elementów... 10 min i wyłącza sie.. nieraz 5... nieraz 2 min... 115V jest OK, raz było słychać przepięcie /trzask/ przed wyłączeniem wysokiego.. mam kilka schematów Telestara, ale to nie te, chassis nie moge zidentyfikować, jerst tylko nalepka 17935. DK FST- Oznaczenie trafa ster. T576, trafopowielacza T579. Tranzystor sterujący w oryginale 2sc1573a pomiary OK, obecnie jest BD127, ozn. na plycie Q580 (Q587), kinola nie sprawdzałem, może cewki? sam już nie wiem.... Wydaje mi sie że bez sygnału /śnieg/ pracuje nie zbyt równo /ocena na słuch :) /, może ktoś ma jakiś pomysł ??
  • #11 1561935
    nowy brat
    Poziom 17  
    Wymień jeszcze rezystor 1,5-2kom 2W w sterowaniu trafka od BU i sprawdź jeszcze kontakt cewek na płycie głównej (niekontakt wsówki)
    Jak ci się tv wyłączy to jakie napięcia pozostają?
    Czy tv przechodzi w stb czy jest w stanie pracy?
    Nie patrz na ledkę gdyż ta może być pędzona z trafa wys.nap.
    Opisz jak najwięcej co pozostaje co ginie.Na czas naprawy wyjmij rezystor z korekcji i zewrzyj dolną diode w dzielniku diodowym korekcji,będzie łatwiej i nie upali korekcji.
  • #12 1562874
    ego3000n
    Poziom 15  
    witam sprawdzałem napięcia i wykryłem że po rozgrzaniu /10min/ występuje przerwa na trafie ster. /na pierwotnym/. Lutowania przy nóżkach ok, po wylutowaniu już jest przerwa na stałe, przedtym jak sprawdzałem na zimno było przejście. Mam nadzieje że to to :), narazie nie mam nic na podstawienie, zaraz poszukam - symbol AT-ETH-20Y20BY może ktoś wie jak to zamówić ??

Dodano po 25 [minuty]:

a moze ktos ma takie z demontazu ? TELESTAR-ELEMIS - moze odpowiednik ?? Używany ??
  • #13 1564984
    ego3000n
    Poziom 15  
    jeszcze coś sprecyzuje :roll: nie chodziło mi o to że na płytce luty były ok - choć były :), ale o to że po wylutowaniu i "oskrobaniu" końcówek uzw. pierwotnego jest kontakt "do wyprowadzeń" ale nie ma "przejścia" - przerwa jest gdzieś wewnątrz :), jak będe pewien że to napewno ta usterka, a nie "dodatkowe uszkodzenie w czasie naprawy :)" to zakończe temat :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z odbiornikiem Telestar 8070 TX ST, który po kilku minutach pracy wyłączał obraz, pozostawiając dźwięk. Uszkodzenie początkowo przypisano tranzystorowi BU i trafopowielaczowi, który wykazywał syczenie i przebicia do radiatora. Po wymianie tych elementów problem wyłączania obrazu pozostał. Sugerowano możliwe uszkodzenie procesora lub pamięci, a także problemy z identyfikacją sygnału TV powodujące automatyczne wyłączanie. Wskazano na częstą awarię tranzystora sterującego BU 2SC1573, który zalecano zastąpić tranzystorem BD127. Pomimo wymiany BD127 i kilku innych elementów, problem nadal występował. Zauważono przerwy w uzwojeniu pierwotnym trafopowielacza (oznaczenie AT-ETH-20Y20BY), co mogło być przyczyną awarii. Zalecano sprawdzenie rezystora 1,5-2 kΩ 2W w sterowaniu trafopowielacza oraz kontaktów cewek na płycie głównej. W trakcie wyłączania obserwowano przepięcia i charakterystyczne zmiany obrazu (np. pionowa poszarpana kreska). Schematy Telestara były trudne do znalezienia, a chassis oznaczono nalepką 17935. Wskazano również na konieczność wyjęcia rezystora korekcji i zwarcia diody w dzielniku korekcji dla ułatwienia diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA