logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-P6500 - pasy na wydrukach po kilku stronach, bęben czy toner?

fifol 04 Kwi 2005 18:16 3782 6
  • #1 1375623
    fifol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nabyłem na allegro drukarkę jak w tytule i problem.
    Polega on na tym że pierwsze kilka wydruków jest ok, potem pojawiają się poprzeczne pasy zaczernienia nasilając się w miarę drukowania.
    Gdy drukarka postoi kilkanaście godzin, znów pierwsze wydruki jak z nówki ale po kilku-kilkunastu stronach zaczyna kaszanić. Zakleiłem czarnum papierem laser i pierwsze strony śnieżnobiałe jak trza a potem pojawiają sie te pasy na białej kartce. Beben ma skazę - taki przecinek. To detal ale co ciekawe, na pierwszych kartkach ten przecinek nie zostawia śladu a potem razem z pasami jest coraz widoczniejszy. Tak jakby w miarę pracy albo bęben albo toner nabierał ładunku elektrycznego czy cusik. Poradźcie coś. Załączam skan 3 kartek: 1,5,15 w kolejności drukowania. Jest końcówa tonera - może być jego wina?
    Załączniki:
    • Panasonic KX-P6500 - pasy na wydrukach po kilku stronach, bęben czy toner? 3 kartki.jpg (69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1378577
    fifol
    Poziom 12  
    Proszę kogokolwiek o odpowiedź, czy tak wyglądają oznaki zużytego bębna. To moja pierwsza laserówka i nie mam z nimi doświadczenia. Zanim kupię nowy bęben chciałbym uzyskać jakąś wskazówkę. Nowy bęben kosztuje więcej niż zapłaciłem za to ustrojstwo, poza tym jeśli nie jest to wina bębna to po co go kupować. Doradźcie cokolwiek.[/tex]
  • #3 1378726
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Witam.
    Podobną usterkę miałem w swojej drukarce. Nie inwestowałem w naprawę ponieważ swoje już wydrukowała. Nowy bęben kosztuje ponad 600 zł + koszty naprawy, brak do niej nowych sterowników i posiada nienajlepsze rozwiązanie układu prowadzenia papieru. Dołożyłem kilka złotych i kupiłem nową.
    Pozdrawiam.
  • #4 1378985
    fifol
    Poziom 12  
    Co do kosztów- na allegro nowy bęben to 105 PLN nowy zamiennik, ale nie mam pewności czy to załatwi temat . I stąd pytanie o objawy zużycia bębna. Czy to co widać na skanie, to twoim zdaniem bęben do wymiany?
  • #5 1379347
    Marynat
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    No cóż.
    Kupuj więc dalej złomy (tzn. "okazje") na allegro. Nowe laserówki, bez kłopotów, za to z gwarancją (często dwuletnią), tonerem i świeżutkim bębnem min na kilkanaście tys. są za kilka stówek.
    A bęben za 105 zł ? Czy jest to komplenty zespół (bęben + elementy czyszczące, łądujące etc) czy sama rurka? Jaka jest jego trwałość ? Kto gwarantuje jakość ?
    Życzę dalszych "oszczędności"
  • #6 1379648
    fifol
    Poziom 12  
    Szczerze aż do bólu. Ale ok, pewnie masz rację. powiedzmy że jestem hobbystą i grzebię w tym złomie bo lubię (bywają gorsze zboczenia). W każdym razie uprzejmie dziękuję za odpowiedź. Lepsza taka niż żadna.
  • #7 1406227
    Uzi23
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witaj. Co do Twojego przypadku, na 99% jest to listwa zbierająca, czyli pkt. 2. Jeśli chcesz doprowadzić swoją drukarkę do stanu niemal idelanego, polecam przedsięwziąć następujące kroki:

1. WYMIANA BĘBNA NIE MUSI KOSZTOWAĆ 100 ZŁ, bo pasuje bęben od HP 4000, trzeba tylko podmienić zębatki

2. PRZEKLEJENIE LISTWY ZBIERAJĄCEJ - tej górnej gumowej "grubszej" - po prostu odklej ją i wklej ponownie (równo !!! - konieczne wyciągnięcie jej razem z metalowych uchwytem), ale odwrotnie, tak aby dolegała do bębna światłoczułego - po czasie odgina się do góry, tępi się i przepuszcza zużyty proszek, więc na wydruku zostają smugi. Polecam dobrej jakości, dwuskładnikowy klej na bazie żywic epoksydowych

3. CZYSZCZENIE wałka magnetycznego - tego "gumowego" który nakłada proszek na bęben światłoczuły, oraz wszystkich listew przy pomocy izopropanolu

4. POPRAWNY montaż - zwóć uwagę na styki połączeń do elektrod ładujących, bębna - to częsta przyczyna złego wydruku

Powinno pomóc.
    Pozdrawiam,
    Adrian

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drukarkę laserową Panasonic KX-P6500, która po kilku stronach drukowania zaczyna generować poprzeczne pasy zaciemnienia na wydrukach. Problem pojawia się po kilku-kilkunastu stronach, a po dłuższym postoju pierwsze wydruki są poprawne. Na bębnie widoczna jest drobna skaza, która nasila się wraz z pojawianiem się pasów. Podejrzewany jest zużyty bęben lub toner, jednak koszt nowego bębna jest wysoki, co budzi wątpliwości co do opłacalności wymiany. W dyskusji pojawiły się sugestie, że problem może wynikać z listwy zbierającej (górnej gumowej listwy), która po czasie odgina się i przepuszcza zużyty proszek, powodując smugi. Zalecane działania to: wymiana bębna (np. zamiennik od HP 4000 z podmianą zębatek), przeklejenie listwy zbierającej na bębnie światłoczułym, czyszczenie wałka magnetycznego i listew izopropanolem oraz sprawdzenie poprawności montażu i styków elektrycznych. Wskazano również, że zakup nowej drukarki laserowej z gwarancją i nowym bębnem może być bardziej opłacalny niż naprawa starego urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA