logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić niebieską poświatę w monitorze Philips 109p10/00? EEPROM?

Sofixr 04 Kwi 2005 21:47 2918 13
  • #1 1376367
    Sofixr
    Poziom 11  
    Witam
    Mam monitor Philips 109p10/00
    Od pewnego czasu monitor wyświetla mi wszystko w poświacie koloru niebieskiego(wszystko jest w odcieniach niebieskich).Czarny nie jest czarny, biały nie jest biały, itp. Ustawienia monitora nic nie daly. W serwisie powiedzieli że to prawdopodobnie padł eeprom.
    Nie wiem jak wgrac nowy epprom i skad go wziaźć.

A moze jest inny sposob na naprawe, np. ustawienia serwisowe monitora(odpowiednia kombinacja przcisków przy uruchomieniu monitora)?

Pozdrawiam
  • #2 1376580
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Propozycja taka - zmień serwis. Uszkodzony może być przewód sygnałowy, przedwzmacniacz RGB, wzmacniacz RGB, kineskop.
  • #3 1376777
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    - jeśli było wyładowanie w kinolu faktycznie Mógł poleciec EPROM
    znajdę to zamieszczę....

- w serwisie działa kineskopu rozumiem sprawdzali czyli musieli przekładać powiedzmy R na B ...
    mogło być zwarcie Katody- blau na S1

- tor B od wtyczki Db15 do wyrzutni B rozumiem sprawdzili
    jak nie to zmień serwis

Philips 109p FCC ID: A3KM092
    Compaq V1100 = odpowiednik Philips 201B 10/00 (chassis: CM25+ ).
    Belinea 108080 FC ID: A3KM093 (CM2521)

wg. serwisu Ph.
    to jest prawdopodobnie ( na 85% ) Philips 201b chasis :CM25+
    PHILIPS as '201B CM25+

p.s.
    wg danych serwisu Ph.

Phillips A3KM088 105B
    Phillips A3KM089 107S
    Phillips A3KM090 107B
    Phillips A3KM091 CM2500
    Phillips A3KM092 109P
    Phillips A3KM093 CM25+
    Phillips A3KM094 CM25
    17" DELL E770p = chasis Philips CM2317P
  • #4 1377162
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    lisek -> żartujesz sobie? Co to za serwis, który stwierdza uszkodzenie pamięci i nie potrafi tego zrobić. Nie wspomnę czy wogóle cokolwiek sprawdzali. Nie ma co gdybać. Ja niestety nie posiadam tak dobrej szklanej kuli jak Ty i na macanego nie da się określić co tam siedzi i co zrobił serwis.
    Jeszcze raz powtórzę - zmień serwis.
  • #5 1377346
    Sofixr
    Poziom 11  
    Bylem przy tym jak w serwisie (ponoc najlepszym w Zielonej Górze) podłączali monitor.
    - wogole go nie rozkrecali;
    - stwierdzili ze to prawdopodobnie epprom mogl sie uszkodzic.

Bo wszystkie kolory są, czerwony, zielony, niebieski itp. tylko delikatnie przechodza w odcien niebieski. A najlepiej to widac na kolorze czarnym i bialym (np. przy wyłączaniu WinXP ekran robi sie na moment czarnobialy a ja mam go w odcieniach niebieskich; albo jak się włącza kompa to powinny byc biale litery na czarnym tle a u mnie wszystko przechodzi w niebieski.

Wiec to nie wina kabla bo na innym sprzecie jest to samo.

Narazie na nim pracuje bo pogrzebalem troche w kolorach od karty graficznej i cos dało ale w dosie nic to nie zmieniło.

Dokladnie jest to Philips 109p10/00 Brilliance
    Serial number ty 707952
  • #6 1379028
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Czyli miałem rację z tym serwisem. Jak nie masz innego serwisu pod ręką to może masz kolegę, który by się podjął naprawy. Sprawdź kto z elektrody mieszka w ZG i chciałby Ci pomóc.
  • #7 1379047
    lisek
    Serwisant RTV
    chyba nie był to d. Vadim

jeśli Tak ......to
    faktycznie zszedł na .. ( hau, hau )
  • #8 1379397
    Sofixr
    Poziom 11  
    lisek napisał:
    chyba nie był to d. Vadim

jeśli Tak ......to
    faktycznie zszedł na .. ( hau, hau )

To był inny serwis ale nie będę na forum psuł im renomy.
    A wracając do monitorka to podejrzewacie że to przedwzmacniacz RGB lub wzmacniacz RGB?

Jako młody elektronik trudno mi będzie znaleźć przyczyne, poszukam :)

Pozdrawiam
  • #9 1380437
    lisek
    Serwisant RTV
    oscyloskop ........
    -jak amplituda syg. na wyrzutniach?
    - jak składowa stała na katodach
    p.s
    żeby sprawdzić katodę B metodą "przekrosowania sygnału" z toru R lub G
    filozofii nie ma
    jesli zmienisz G z B i masz >>> odcień zielony
    Niestety tylko serwis ,,,,,,,
  • Pomocny post
    #10 1380711
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Sprawdź czy MENU jest również w odcieniu niebieskim. Jeśli tak to wszystkie elementy pomiędzy TDA4886A a wejściem sygnałowym są OK. Piny 1, 3 i 5 LM2402 - 7705 są wyjściami, posprawdzaj jakie są między nimi różnice. Sprawdź również rezystory wokół tranzystorów7707, 7727, 7746. Możesz je sprawdzać w układzie bez wylutowywania porównując analogicznie między torami R G i B. Nie można również wykluczyć pamięci ale zostawiłbym to na koniec.
    Jeśli jednak MENU ma właściwy kolor to uszkodzony jest właśnie TDA4886A lub kondensatory w torze wejściowym 10nF - 2702, 4,7pF- 2701.

Aby wejść w tryb serwisowy należy przytrzymać "+" i "-" i włączyć monitor. W MENU na dole pojawi się dodatkowy pasek, to właśnie tryb serwisowy.
  • #11 1381735
    Sofixr
    Poziom 11  
    Udało mi się wejść w tryb serwisowy.
    - Pojawiła się informacja ile razy monitor był uruchamiany 7889 razy.
    - A na dole: GS3 109P V3. 07 000107
    - oraz dodatkowe menu: Model Select, a w nim możliwość wyboru: 109P lub 201P.

Po wybraniu 201P zmienił sie tylko napis: GS3 201P V3. 07 000107

Co to daje nie wiem. Mam przeciez 19".

Menu jest nadal troche w odcieniach niebieskich(najlepiej widac to na filmach- tlo czarne i twarze przechodzą w kolor niebieski) :(((
  • Pomocny post
    #12 1383272
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Chyba nie wszedłeś do właściwego trybu serwisowego. Ta linia na samym dole GS3 109P.... to właśnie tryb serwisowy.
    Zanim jednak zaczniesz tam regulować sprawdź to o czym pisałem wcześniej.
  • #13 1398461
    Sofixr
    Poziom 11  
    Na ile moglem to sprawdzilem te rezystorki i kontensatory ale niczego nie znalazlem.
    Radoslaw, co rozumiesz porzez: "Piny 1, 3 i 5 LM2402 - 7705 są wyjściami, posprawdzaj jakie są między nimi różnice."?
    Mam zmierzyc napiecia miedzy tymi wyjsciami wzgledem siebie czy masy oraz jakich napiec mam sie spodziewac? Czy maja one byc takie same?

W kazdym razie z wielka niecierpliwoscia zaczalem zmieniac ustawienia serwisowe. Przy:
    9300 : BIAS R= 255 G=255 B=255 zmienilem na:
    9300 : BIAS R= 255 G=255 B=200

I poswiata koloru niebieskiego prawie zniknela. :))))))))))))))))

Nie wiem co zmienilem. Jakas wartosc zmniejszylem hhihih

Czy zmniejszenie z 255 na 200 nie uszkodzi monitora?

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc!
  • #14 1398618
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Takie regulacje z pewnością nie uszkodzą moitora.
    Pisząc o porównaniu wyjść chodziło mi o przebiegi, ewentualnie napięcia. Ale o tym już zapomnij.
    Z wartości RGB w trybie serwisowym wynika że pamięć jest istotnie przykasowana. Wymieniając pamięć będziesz musiał wyregulować balans bieli -właśnie to co regulowałeś. Nowy wsad może jeszcze wymagać innych regulacji np: geometria, ABL, sub kontrast, VG2.
    Proponuję ustawić balans bieli na starej pamięci, potem przekopiować wsad do nowej kości. Dlaczego tak proponuję? Otóż na starej pamięci jest wszystko OK poza balansem bieli, czyli najmniej roboty. Jednak samą kość trzeba wymienić bo usterka może się powtórzyć.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips 109p10/00 wyświetla obraz z niebieską poświatą, gdzie czarny i biały kolor są zniekształcone na odcienie niebieskiego. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pamięci EEPROM, co potwierdził serwis, jednak nie rozkręcili urządzenia ani nie wykonali dokładnych pomiarów. Wskazano, że problem może leżeć także w uszkodzeniu przewodu sygnałowego, przedwzmacniacza RGB, wzmacniacza RGB lub kineskopu. Zalecano zmianę serwisu lub pomoc bardziej doświadczonego elektronika. Użytkownik uzyskał dostęp do trybu serwisowego monitora (przytrzymując "+" i "-" podczas włączania), gdzie zmiana ustawień balansu bieli (BIAS R=255 G=255 B=200) znacznie zmniejszyła niebieską poświatę bez ryzyka uszkodzenia monitora. Wskazano, że uszkodzenie EEPROM może wymagać wymiany i ponownej kalibracji balansu bieli oraz innych parametrów (geometria, ABL, sub kontrast, VG2). Zalecane jest najpierw ustawienie balansu bieli na starej pamięci, a następnie przeniesienie wsadu do nowej kości EEPROM. Dodatkowo podano informacje o układach TDA4886A, LM2402 oraz elementach pasywnych w torze sygnałowym, które warto sprawdzić przed wymianą pamięci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA