logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Scania 124 - 400 98r - pompa podnoszenia kabiny awaria

staszekcdi 01 Mar 2014 21:04 10044 11
REKLAMA
  • #1 13359828
    staszekcdi
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich serdecznie! Mam problem z ta pompą do podnoszenia kabiny, gdy wleje olej do zbiorniczka i zacznę pompować aby podnieść kabinę leje okropnie, na tym wałku od zmiany kierunku podnoszenia. Rozbierałem już i wymieniłem uszczelnienie wygląda jakby coś był nie tak, może ma ktoś przekrój takiej pompy lub schemat. byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13359877
    andrzej35
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Trzymaj schemat pompy
    Załączniki:
    • pompa_podnoszenia_kabiny_scania.pdf (370.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 13360233
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1595
    Kup nową pompę i będzie po problemie. Tylko nie kupuj tych najtańszych podróbek z Biedronki (opoltrans) po trafienie na sprawną to prawdopodobieństwo 50/50 a reklamacji nie uznają. Jak dasz do reklamacji to napiszą ci ze wlałeś zanieczyszczony olej :D
  • REKLAMA
  • #4 13361177
    staszekcdi
    Poziom 10  
    Do Andrzej35 dzięki serdeczne :D , mam jeszcze jedną prośbę do Wszystkich, jak mogę znaleźć w internecie takie schematy!!! teraz będę naprawiał silnik IVECO EURO CARGO 75E14, takie właśnie PDFy.
  • #5 13361239
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 905
    Jak czegoś nie znajdziesz w Google to tylko pomoc z forum.
  • #6 13364114
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1595
    Do staszekcdi: jak uda ci się skutecznie naprawić tą pompę to napisz napisz w jaki sposób ;)
  • #7 13370350
    staszekcdi
    Poziom 10  
    No witam Wszystkich!!! Niestety poskładałem na nowych uszczelnieniach wg. schematu i kicha, po ręcznym naciśnięciu dźwigni( bez rurki) wywaliło oringi! Leje jak byk nadal, po prosto robi wielkie ciśnienie nie tam gdzie powinno, ale zaczynam kumać o co biega. Jak zrobię postępy to się odezwę. :idea:
  • REKLAMA
  • #8 13371018
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 905
    Witam może coś pomoże,poczytaj naprawiaj może opanujesz powodzenia. :D

Dodano po 1 [minuty]:

dane za pierwszym razem nie dodało
    Załączniki:
    • 180102pl_t1__Zawieszenie_kabiny_uk__ad_odchylania_kabiny_Opis_zasady_dzia__ania__czynno__ci_serwisowych_i_naprawczych_Uzupe__nienie.pdf (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 13377235
    staszekcdi
    Poziom 10  
    Witam! szaman108 serdeczne dzięki za następne materiały!!!. Po przeglądnięciu ich wiem, że na 100 procent wszystko dobrze zrobiłem, po ponownej wymianie uszczelnień znów był syk i wywaliło oringi, choć kabina podniosła się o całe "5 cm", potem oczywiście powoli opadła. Z tych materiałów które mi ostatnio przesłałeś wnioskuję, że muszę wymienić zawór pompy myślę, że jest zbyt wytarty ale zobaczymy! Pomału a do skutku. Jak uda mi się gdzieś kupić to zamontuję no i odezwę się do was. POZDRO!! :|
  • #10 18628486
    Kamilhehe12
    Poziom 1  
    Witam, przepraszam za odgrzanie kotleta ale może mi pomożecie, muszę wymienić oring numer 27 ze schematu Andrzeja 35, tylko że w dafie ale widzę że schemat identyczny. Czy żeby go wymienić wystarczy że wybije sworzeń numer 29, zdejmę podkładkę 28 i wyciągnę ten oring?

Jeśli go wyciągnę mogę na wzór go kupić w sklepie motoryzacyjnym z zestawu takich oringów ? Ponieważ szukałem go po numerze w internecie i albo pokazuje mi odnośniki do tej strony albo do całych zestawów oringów.
  • #11 18633506
    staszekcdi
    Poziom 10  
    Witam. To było sześć lat temu, ale kojarzę, że tam był problem z zaworkiem zwrotnym i dlatego wywalało tego o-ringa (ja kupiłem go na składnicy maszyn rolniczych) tam ta kuleczka w zaworku pasowała od wianuszka koła tylnego roweru. Pozdro :wink:
  • #12 18633521
    staszekcdi
    Poziom 10  
    Witam. To było sześć lat temu, ale kojarzę, że tam był problem z zaworkiem zwrotnym i dlatego wywalało tego o-ringa (ja kupiłem go na składnicy maszyn rolniczych) tam ta kuleczka w zaworku pasowała od wianuszka koła tylnego roweru. Pozdro :wink:

Dodano po 2 [minuty]:

Witam. Kuleczka nr:2 na schemat str 16. Pozdrawiam Wszystkich :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą podnoszenia kabiny w Scania 124 - 400 z 1998 roku, która przecieka olej podczas podnoszenia. Po wymianie uszczelnień i złożeniu pompy zgodnie ze schematem, problem nadal występuje, a oringi są wywalane. Użytkownicy forum sugerują zakup nowej pompy, ale ostrzegają przed tanimi podróbkami. Wskazują również na możliwość wymiany zaworu pompy jako potencjalne rozwiązanie. Pojawiają się pytania o schematy i materiały do naprawy, a także o wymianę oringów w innych modelach, takich jak DAF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA