logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jedna antena dwa dbiorniki - niska jakosc sygnalu na jednym odbiorniku

zoltek 05 Mar 2014 17:36 4854 15
REKLAMA
  • #1 13372874
    zoltek
    Poziom 10  
    mam dwa telewizory, jedną antenę, zasilacz podlaczony przed rozgałęzieniem, na jedym telewizorze nie ma żadnych problemów, a na drugim jest problem podczas przełączania kanałów.. dopóki oglądam kanały z tego samego MUXa wszystko jest OK [sila 95%, jakość 95%], ale jak zmieniam MUXa to sila sygnalu pozostaje na okolo 95% ale jakosc sygnalu spada do 7 - 10 % i niestety pokazuje "brak sygnału" ale jak na ułamek sekundy odłączę zsilacz z gniazdka to jakość wraca na 95%... myślicie ze problem z telewizorem ? płytka w antenie została wymieniona.. rozdzielacz też, wcześniej był jakiś niemiecki "2 way splitter" [5 - 1000MHz], wymieniłem na taki zwykły za 4 zł i są takie same objawy... :( anteną kręciłem na obydwa nadajniki [Giżycko i Olsztyn] i z obydwu jest identycznie..

brak mi już pomysłów...

Dobrym pomysłem jest poprawienie całego wpis aby był zgodny z regulaminem pkt 3.1.13 tego Forum.
    Popraw. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 13373068
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1449
    Jak daleko masz do nadajnika? Może wzmacniacz antenowy jest zbędny...
  • #3 13373102
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    zoltek napisał:
    zasilacz podlaczony przed rozgałęzieniem
    płytka w antenie została wymieniona

Jaki zasilacz :?:
    Jaka płytka :?:

Najlepiej narysuj schemat twojej instalacji w zamieść swoje dzieło na forum.

Zobacz ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2759320.html
  • REKLAMA
  • #4 13374051
    zoltek
    Poziom 10  

(sory za brak profesjonalizmu w rysowaniu schematu...)

splitter dokładnie taki jak na rysunku, zasilacz dokładnie taki, a wzmacniacz, dokładnego modelu nie znam, ale wyglada jak ten na rysunku, antena jest na dachu gdzie mam dosyc cięzki dostęp i nie mam za bardzo jak sprawdzic dokladnego modelu...

odleglosci od nadajników Giżycko oraz Olsztyn, okolo 75 km, bez wzmacniacza pokazuje sygnał 0% ;) więc raczej musi byc wzmacniacz.. z resztą zawsze był ;P

Regulamin pkt 3.1.13. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #5 13374128
    AxelNext
    Poziom 38  
    Trochę kiepska ta antena jak na odległość 75 km
    Jaki dokładnie siedzi wzmacniacz w puszcze antenowej :?: Jakie wzmocnienie ?
  • #6 13374330
    zoltek
    Poziom 10  
    Wiem, że kierunkowa była by lepsza, ale ta w zupełności starcza, zarówno poziom sygnału jak i jakość jest na poziomie 95 - 100%, problem pojawia się podczas zmiany kanału, i tylko na jednym telewizorze :/ nie zależnie od tego czy ten drugi jest włączony czy nie...
  • #7 13374344
    AxelNext
    Poziom 38  
    Zamień telewizory i sprawdź.
    Przypuszczam że coś z kablem.
  • REKLAMA
  • #8 13374748
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

zoltek napisał:
    ... ale jak na ułamek sekundy odłączę zsilacz z gniazdka to jakość wraca na 95%...

Wskazuje to na "wzbudzanie" się wzmacniacza.

Cytat:
    myślicie ze problem z telewizorem ?

Niestety My nawet nie wiemy co to za TV i czy na wyjściu jego masz ustawioną funkcję podawania napięcia zasilania na wzmacniacz.

MY nic nie wiemy na temat Twojej instalacji :
    - kabel i jego długość
    - wysokość anteny
    - lokalizacja odbiornika
    - teren trasy do nadajników
    - jaki spliter
    - jaki wzmacniacz (podstawowa informacja)

Regulamin pkt 3.1.15.

Cytat:
    .. rozdzielacz też

Ten co widać na zdjęciu to faktycznie typowy rozdzielacz a nie rozgałęźnik.
    Tobie jest potrzebny - rozgałęźnik - np. taki : http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm .

Podpowiem tylko, że często w tym dziale wypisują "ludziska" - takie problemy :
    " mam antenę siatkową z dużym wzmacniaczem i nie działa, co zrobić "
    I podawane są takie o to podpowiedzi :
    " wymień anteną na kierunkową "
    " jeżeli już musisz zainstalować wzmacniacz to włóż jakiś dobry i koniecznie wymień zasilacz na regulowany, abyś mógł ustawić sobie poziom wzmocnienia "
    " kabel koncentryczny nowy ? "

Pozdrawiam.
  • #9 13374906
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    zoltek napisał:

odleglosci od nadajników Giżycko oraz Olsztyn, okolo 75 km, bez wzmacniacza pokazuje sygnał 0% ;)
    Czy wtyczki antenowe masz przy obu takie same? Powinny być całe metalowe. Zasilacz daj z regulacją. Zamień TV miejscami.
  • #10 13374986
    k2.juras
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    zoltek napisał:
    Wiem, że kierunkowa była by lepsza, ale ta w zupełności starcza, zarówno poziom sygnału jak i jakość jest na poziomie 95 - 100%, problem pojawia się podczas zmiany kanału, i tylko na jednym telewizorze :/ nie zależnie od tego czy ten drugi jest włączony czy nie...

Wymień ten zasilacz i będzie ok.
    Kilka miesięcy temu podobny przypadek miałem u znajomych.
    Na jednym tv (tani LG ledowy) zaczął się stopniowo pogarszać odbiór.
    Najpierw jednego mux'u a potem kolejnych. Objawy były takie jak opisujesz.
    Drugi tv (Samsung ledowy) i dekoder Wiwa hd 100 działały dobrze.
    Zrobiłem próbę wszystkich w jednym miejscu na antenie bezpośrednio
    i LG nadal działał fatalnie a pozostałe bez zarzutu.
    Ponieważ wszystkie elementy instalacji były pewne pozostało mi wymienić kilkuletni zasilacz.
    I po tej wymianie problem z odbiorem znikną.
    Widać, że jakość sprzętu przy odbiorze progr. cyfrowych ma spore znaczenie.

pozdrawiam
  • #11 13375893
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 884
    zoltek napisał:
    ...splitter dokładnie taki jak na rysunku...

I wszystko jasne. :!:
    Jaden z telewizorów ma duże promieniowanie wsteczne heterodyny. Sygnał ten poprzez "wyrób rozgałęźnikopodobny" o znikomym tłumieniu pomiędzy wyjściami, przedostaje się na wejście drugiego telewizora powodując zakłócenia.
    Zobacz temat: Zakłócające się telewizory.
    Przeczytaj mój post w temacie mój post w temacie Brak sygnału TV na jednym odbiorniku i zastosuj jeden z podanych tam rozgałęźników.
    Wykonaj instalację według poniższego rysunku:
    Oprawianie wtyku F.
    Przeczytaj także: Dobór anteny do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T.
  • #12 13377292
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    zetdeel napisał:

I wszystko jasne. :!:
    Jaden z telewizorów ma duże promieniowanie wsteczne heterodyny. Sygnał ten poprzez "wyrób rozgałęźnikopodobny" o znikomym tłumieniu pomiędzy wyjściami, przedostaje się na wejście drugiego telewizora powodując zakłócenia.
    Tak, a przedtem miał:
    Cytat:
    wcześniej był jakiś niemiecki "2 way splitter" [5 - 1000MHz], wymieniłem na taki zwykły za 4 zł i są takie same objawy
    czyli miał ten bardzo dobry czyli taki: http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm. Nie dorabiaj teorii.
    Cytat:
    Wykonaj instalację według poniższego rysunku:
    A tą co ma to niby wg. jakiego rysunku? Może, zanim napiszesz, to pomyśl, poczytaj co napisane?
  • #13 13377884
    zetdeel
    Poziom 39  
    LeDy napisał:
    ...
    Cytat:
    wcześniej był jakiś niemiecki "2 way splitter" [5 - 1000MHz], wymieniłem na taki zwykły za 4 zł i są takie same objawy
    czyli miał ten bardzo dobry czyli taki: http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm. Nie dorabiaj teorii...

To Ty pomyśl, zanim napiszesz głupoty. Niby skąd wiesz, że
    Cytat:
    jakiś niemiecki "2 way splitter"
    , to Signal R-2?
  • #14 13377885
    zoltek
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak:
    1. zamieniłem telewizory miejscami, w zasadzie trochę pomogło, bo teraz ten tv zamiast jakości 7% ma 25% :P nie dużo ale jednak..
    2. dałem nowy kabel do tego telewizora, długi, tak z 12m, i problem prawie całkiem zniknął.. bo jakość jest 98%, ale do czasu... bo jak wyłączam tv i włączam, jest to samo co poprzednio...

więc wymieniłem "pseudo rozgałęźnik" na taki jaki mi zalecano.. i problem znowu zniknął zupełnie.. ale do czasu ;) aż telewizory wróciły na swoje miejsca... wtedy problem powrócił... :)

Dziękuję za pomoc, zamykam temat, chyba będę musiał się przeprowadzić albo przyprowadzić jakąś wróżkę żeby mi powiedziała co się dzieje.. ;P
  • #15 13377894
    AxelNext
    Poziom 38  
    Czy telewizory mają opcje zasilania wzmacniaczy antenowych tak żeby wyeliminować zasilacz ?

A może w którymś TV jest ta opcja włączona ?
  • #16 13377945
    zetdeel
    Poziom 39  
    Sprawdź oprawienie wtyków antenowych ze szczególnym uwzględnieniem połączenia ekranu kabla z wtykiem. Jak masz wtyki blaszkowo - plastikowe, to wymień na "efki" + przejściówki, jak na moim rysunku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału telewizyjnego na dwóch telewizorach podłączonych do jednej anteny. Na jednym telewizorze sygnał jest stabilny, natomiast na drugim, przy zmianie MUX-a, jakość sygnału spada do 7-10%, mimo że siła sygnału pozostaje na poziomie 95%. Po odłączeniu zasilacza jakość sygnału wraca do normy. Użytkownik wymienił rozdzielacz i płytkę w antenie, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie odległości do nadajników, wymiana zasilacza na regulowany, zamiana telewizorów miejscami oraz poprawa połączeń kablowych. Ostatecznie, po wymianie "pseudo rozgałęźnika" na zalecany, problem częściowo ustępuje, ale powraca po przywróceniu telewizorów na pierwotne miejsca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA