logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykończenie kolumn z płyty MDF i paździerzowej - malowanie czy okleina? Kosztorys?

bury 05 Kwi 2005 21:02 3574 11
REKLAMA
  • #1 1379123
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam wszyskich.
    jestem w trakcie budowy kolumn na podstawie zestawu yoshiego
    sciany to plyta pazdiezowa (bez laminatu) fronty sa z plyty mdf frezowene na krawedziach .
    nie wiem czy moze je pomalowac ?
    moze okleic jakas folia drewno-podobna ?
    czy moze lkeic laminatem (slyszalem ze to bardzo drogie :( )
    moglibyscie podac mi nmiej wiecej kosztorys takiego wykonczenia.
    dzieki
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1379138
    Madaa
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jezeli chcesz zeby zestwa naprawde "kosa" wygladal to proponowalbym fornirowanie, ale niestety jest dosc drogie. Moze jednak lepiej bedzie okleic okleina. Ja ostatnio kupowalem do swoich kolumien, i za najtancze okleiny trzeba w castoramie zaplacic 5.70 za 1metr na 45 cm. Wiec moze kup cos takiego i dzialaj ;)
  • REKLAMA
  • #4 1379157
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja używam zawsze koca do wykańczania kolum ale ja robie kolumny głównie estradowe aniewiem jakie ty zrobiłeś jeśli zwykłe podłogówki do domu to z kocem bedzie to syfsko wygladało najlepiej okleina.
  • #5 1382148
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Ostatnio (luty) wykończyłem (się ;)) monitorki i suba właśnie okleiną w koloru mahoniu lub wiśni.
    zalety
    - cena
    - wygląd, w miarę poprawny zależnie od dokładności wykończenia skrzynki i staranności okleinowania
    minusy
    - wygląd, tragiczny przy niestarannym wykończeniu skrzynki i niestarannym okleinowaniu.
    Można jeszcze wykończyć korkiem i go polakierować (też drogi) lub cienką laminowanym płytą coś w rodzaju miękkiego mdf, też koszty.
    Co do przygotowania skrzynek do szpachlowania użyłem białej szpachli uniwersalnej 7zł za 0,5 kg, która w obróbce jest w miarę poprawna i po wypolerowaniu jest gładka jak ?pupa niemowlaka?, następnie po odpyleniu i przetarciu wilgotną szmatką, bardzo dobrze daje się okleinować (uwaga bo dokładnie przygotowane podłoże mocno trzyma się jej okleina). Przy przejściu z jednej płaszczyzny (spód tył skrzynki) dobrze jest posłużyć durzą równą powierzchnią (szyba, półka). A okleinujemy w ten sposób, że staranie przyklejamy początek arkusza a następnie ciągnąc i odklejając papier ochronny, w tym samym czasie przyklejamy okleinę, a nigdy w inny sposób (cała okleina bez papieru spodniego naklejana na skrzynkę).
    Dawałem po 2-4cm więcej po bokach, po oklejeniu naddatek obcinałem żyletką (starając się by za mocno nie przyciąć).
    To tak trochę chaotycznie, za co sory.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1382193
    bury
    Poziom 19  
    witam .
    ciekawe pomysly macie ludzie
    szukalem czegos takiego jak fornir .
    sprawdze jak z cena tego wyjdzie bo
    ten pomysl mi sie podoba .
    dzieki .
  • #7 1391536
    Quester
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Fornir wbrew powszechnie utartej opinii nie jest bardzo drogi - nieznacznie tylko droższy od okleiny, a zaręczam, że efekt wart jest dołożenia 20 zł.
  • #8 1391574
    zeberko
    Poziom 32  
    Tylko gdzie to kupić, chodzi o Białystok, wycieczka po paru sklepach z tego typu asortymentem i nic.
  • #9 1399495
    bury
    Poziom 19  
    witam .
    jedyne miejsce w ktorym mozna w mojej okolicy kupic fornir jest allegro :P
    przegladalem wstepnie oferty ale kolory mi nie pasuja jak narazie :) jak cos mi sie spodoba kupuje odrazu . ah ceny sa zroznicowane sami zobaczcie:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46750095
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46790585
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48027007
    to wszystko co mozna kupic " narazie :) "
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 1453194
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    stary z tym fornirem to ty slabo chodzisz :)
    na legionowej vis a vis abc jest taka budka z napisem bodajrze "matreialt drewniane" lub cos podobnego fronir po 18 zeta za metr
    leroy merlin oklein i fornir
    pochodz po meblarskich, np podlasiaku, spytaj w akcesie dawno bylem ale tam wiedzieli tylko ja za duzo ehm.. uzywam zycia i nie pamietam
  • #11 1453255
    zeberko
    Poziom 32  
    No niech Cię Bozia w dzieciach wynagrodzi i w kochankach :)
    Po max wolnym, sprawdzę tylko, że na razie sprawa z fornirem to na przyszłość już mój zestaw prawie skończony (monitor - przód, sub i satelitki) został jeszcze centralny na poważnie. Pamiętam, że w rzemieślniku na Legionowej w pewnym sklepie z lakierami i farbami pytałem się o sklepy, goście tyle samo wiedzieli co ja,
    Jeszcze raz, dzięki.
  • #12 1453900
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    no dobra musze przyznac ze sie troche nalazilem zeby to zauwazyc jak pojdziesz od abc w strone starej kuzni a teraz camelota to po lewej to miniesz. koles otwiera bude w czwartek dopiero wiem bo kupuje u niego plyte regularnie :) troche trzeba mu potlumaczyc o co chodzi bo kiedys mi wpieral ze forniru on nie ma ale mu pokazalem palcem to zmienil zdanie :) powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wykończenia kolumn głośnikowych wykonanych ze ścian z płyty paździerzowej i frontów z frezowanej płyty MDF. Rozważano trzy główne metody: malowanie, okleinę oraz fornir. Malowanie jest możliwe, ale nie omawiano szczegółów kosztów i efektu wizualnego. Okleina drewno-podobna jest popularnym i stosunkowo tanim rozwiązaniem, z cenami ok. 5,70 zł za metr bieżący o szerokości 45 cm (np. w Castoramie). Wymaga starannego przygotowania powierzchni, np. szpachlowania białą szpachlą uniwersalną i dokładnego wygładzenia, aby uzyskać estetyczny efekt. Fornir, choć powszechnie uważany za drogi, jest tylko nieznacznie droższy od okleiny i zapewnia lepszy efekt wizualny, wart dopłaty około 20 zł za metr. Dostępność forniru w lokalnych sklepach jest ograniczona, ale można go znaleźć na Allegro lub w specjalistycznych punktach w Białymstoku, np. na Legionowej vis a vis ABC, Leroy Merlin oraz sklepach meblarskich. Laminat jest również opcją, ale uznawany za droższy i mniej popularny. Podsumowując, najlepszym kompromisem między ceną a estetyką jest okleina, a dla bardziej wymagających wykończeń – fornir.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA