logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak estetycznie wykończyć estradówkę tanią wykładziną – klejenie i łączenia

DJ_Czyżyk 04 Maj 2005 16:46 2025 27
REKLAMA
  • #1 1460887
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Witam!
    Potrzebuję fachowej porady jak najlepiej wykończyć estradówki.
    Mam zamiar urzyc do tego celu jakiejs taniej wyladziny podłogowej...
    Teraz zupełnie nie weim jak to kleic zeby nie było widac polaczen i zeby sie wszystko nie rozlazlo... :/
    Jakiś jasny i zrozumiały opis, fotki, schematy??? :)
    Z góry dziękuję, pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 1460944
    jazz96
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam. Już temat klejenia forniru poruszałem na forum, lecz wykładzin nie.A więc użyj kleju moment. Nie ma nic lepszego do klejenia.Pozdrawiam
  • #3 1461158
    latawiec666
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A jaki klej?? Czy to napewno starczy?? Nie będzie widac łaczeń??
  • #4 1461405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1461734
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    Ja osobiscie urzywam butaprenu przy okazji oklejania moona sobie darmowy odlot zalatwic :D co do laczenia zeby nie byzlo widac ich to najlepiej wszelkie zeby wychdzily z tyłu i na spodzie zeby sie nierozlazilo ewentulanie kilka zszywek sa prawie niewidoczne , osobiscie urzywam wykaldziny znomi bo jest najtansza 6zł/m ale ostatnio pojawila sie w allegro 10zł/mb o szer 145cm jest ladniejsza ale tylko czarna
  • #6 1461819
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ja kupuje specialna tkanine do kolumn (nie jakąś tapicerke) nie jest ona aż tak droga a do tego bardzo dobra i mozna ją bez problemu zaginac nie to co tapicerke. Ta tkanina ma włoski które na łonczeniach mozna zaczesać i jeśli zrobi sięto odpowiednio to niewidac łonczenia ,jeśli interesuje Cię ten sposób to moge umiescis schematy gdzie najlepiej zrobic łonczenia - bo jeżeli zrobisz je na kantach to totalna porażka.

Dodano po 2 [minuty]:

a co do kleju to używał uniwersalnego i jeśli dobrze go rozsmarujesz to niema prawa żeby sie odkleiło czy coś

Dodano po 1 [minuty]:

a co do kleju to używał uniwersalnego i jeśli dobrze go rozsmarujesz to niema prawa żeby sie odkleiło czy coś
  • #7 1461831
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1461940
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    Ja robie głównieklumny ze ścietymi okami (lepiej wyglądają, lepsze właściwości akustyczne itp.) więc przedstawiłem na rysunku sposób łonczenia tkaniny. Na czerwono zostały zaznaczone miajsca w których należy łonczyć tkanine (nigdy na kantach gdyż wystarczy że lekko pociągniesz ręka i już się odklei), przy odrobinie zdolnoci można zrobic tak że łonczenie bedzie niezauważalne (oczywiście ty bedziesz je zawsze widził bo to ty to kleiłeś) na drógim rysunku pokaznay jest tył tam jest najwięcej łończes ale na tył przeciez nie zwraca się tak wielkiej uwagi. Co do samego procesu okleiania to rozsmaruj klej na całej powieżchni płyty i telikatnie dociskaj tkanine - nie wuażaj żeby klej jie przenikł na zewntrz. W razie jakich kolwiek nie jasności - pytaj.
    Załączniki:
    • Jak estetycznie wykończyć estradówkę tanią wykładziną – klejenie i łączenia 1.JPG (17.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1461970
    latawiec666
    Poziom 16  
    A może być tak??
    - pogrubione czarne to miejsca w których wcgidzi materiał pod deskę
    - czerwona to miejsce sklejania
    Załączniki:
    • Jak estetycznie wykończyć estradówkę tanią wykładziną – klejenie i łączenia głosnik.jpg (27.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1463458
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    tak można by zrobić jeżeli masz zamiar otwierać tylnią klape tyle ze niewiem poco gdyż wszystko możesz zrobić wyciągając głośnik z przodu (tak właśnie projektuja kolumnu profesionalne firmy)
  • REKLAMA
  • #11 1463783
    latawiec666
    Poziom 16  
    wydaje mi sie że ten mój sposób jest o wiele lepszy poniewaz materiał chodzi pod deske.wydaje mi sie że to lepiej wygląda. Juz sie pare razy spotkałem z tak wykończonymi paczaki do gitar i uznaje to za baardzo dobry pomysł
  • #12 1463891
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    z przodu oczywiście że zawija się materiał i dociska go siatką ale niewidzaiałem przy żadnej profesionalnej kolumnie żeby tył był wyciagany i dlatego wszystkie łonczenia sa na tylniej ściance. Tak jak pokazałes na rysunku łonczenie w połowie jest nieporozumieniem w przypadku kolumn o ścietych bokach gdyż odpada dużo materiału na "kliny".
  • #13 1463915
    latawiec666
    Poziom 16  
    sorki
    tył ma być normalnie. pomyliło mi sie
  • #14 1463938
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    latawiec666 opisywałes okleianie jakich kolum ze ściętymi bokami czy normalnymi??
  • #15 1463959
    latawiec666
    Poziom 16  
    normalne
    ścietem maja cały tył normalnie
  • #16 1464007
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Dzięki wam wszystkim za odpowiedzi!!! :)
    Ale sory mam pewne niejasności jeszcze... :/
    Mam przednią ściankę wpuszczoną 3cm, jak to okleic??
    Przod oddzielnym kawałkiem, a resztę drugim??
    Jak to wymierzyc i pociąc??
    Matko, chyba najtrudniejszy etap pracy na kolumna... :(
  • #17 1464068
    latawiec666
    Poziom 16  
    no niestety tak będzeisz musiał zrobic
    przednia ścianka jedna częścia
    a reszta inna
  • #18 1464142
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    rozumiem że pzredniąścianke zostawiasz odsłonienta żadnych siatek maskujących niebędziesz dawał- bo w przypadku gdybays miał zamiar dac coś w tym stylu to przednią ściane pomaluj czarna farba (najlepiej pistoletem) a tkanine zawiń na długość wpustu i przyklej ja a następnie docisnij siatką. co do wielkości kawałków to ja robie tak:

- najpierw kleje góre i dół
    - nastepmie przyklejam materiał na wpuście z przodu (przy ściance frontowej) i ciągne do okola i kończe z dródiej strony przy ściance frontowej.

latawiec666 jeśli ma się kolumne normalna bez ścinanych boków to po co łonczyc materiał w 2 miejscach - nie lepiej połonczyc go na spodzie??

Dodano po 18 [minuty]:

Zrobiłem przed chwila pare zdięć frontu jedej z moich prierwszych konstrukcji. Chociaż materiał nie jest dociągnięty do samej płyty frontowej to i tak po założeniu siatki niewidać laminatu w innym kolorze.
    Załączniki:
    • Zdjęcie006.jpg (14.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie005.jpg (8.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie004.jpg (11.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie003.jpg (8.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1464202
    latawiec666
    Poziom 16  
    mastersoundssss masz racje tak mi sie jakos narysowało:P
  • #20 1464863
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Robie krate z przodu oczywiscie, ale taka solidna metalowa z duzymi oczkami - mocna i tania - 40 zeta i ze 3 jkolumny z tego wyjda :)
    Pomalowana bedzie na czarno. moze w przyszloscxi gabka z Dexona...
    ale narazie nie... :(
    Czyli front bedzie bardzo widac
    Dam wiec wykladzine na front tez...
    Nie wiem tylko jak wyjda laczenia miedzy frontem a wpuszczonym bokiem... :/ ...qrcze...
    P.S.Tak z ciekawości, co to za głośnik na fotach?? :) Miękkie zawieszenie?? Dobry jest?? I mae tunele br__ Ja mam fi10cm, ale sie boje ye to ybzt duyo, ale tak mi powiedyieli na forum...
  • #21 1464910
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    tn głosnik to tonsil ma dosyc dobra skutecznoś i gra dużo środka lecz brakuje mu troche dołu. Ja też miałem zamiar dawać tkanine na front ale się rozmyśliłe - moim zdanie to troche głupio dawac materiał na frony ia puźniej siatke. Ja maluje pistoletem front bo niema sensu dawac materiału bo i tak przeciez większość frontu zajmują glośniki a pozatym przy tej siadce co jst na zdięciach to niezbyt widac głośniki oczywiście jak się podaejdie pod sma kolumne to można je wypatrzyć ale już tak z 2m to niewidac ich. Jeśli by cie interesowało wykonanie iatki na przud to chetnie służe radą.

PS. Mam nadzieje że jak już dokończysz swoje kolumnienki to pochwalisz się nimi na formum? :)
  • #22 1465580
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    ma ktos może informację na temat gdzie można dostać takie siatki na przody do kolumn?? Jak narazie znalazłem jedynie pieruńsko drogie 100zł za m"

pzdr
  • #23 1465677
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Qrcze, a co proponujecie na fronty, jaka krate, zeby bylo mocno i tanio no i w miare estetycznie???
    Nie wiem jak sobie poradze z tym oklejaniem... :(
  • #24 1466059
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    ja na front stosuje siatke która jest uzywana do samochdów (wloty powietrza itp.) za 50zł miałem na 2 kol
  • #25 1466153
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    O ile się nie myle jest to tzw "siatka tunningowa". Faktycznie est nie droga ale jej wytrzymałość budzi u nie wątpliwości. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ??
  • #26 1466414
    voytasek
    Poziom 14  
    Ja z kumplami jako kratke zastosowaliśmy tzw. blache ryflowaną. jest to placha grubości 1mm o wymiarach ok 2m x 1m i kupiliśmy ją w castoramie. cena za 1m^2 to ok 50zł. Jest ona bardzo solidna (testy zderzeniowe z butem na 5+) są różne faktóry: oczka Φ5mm, kwadraciki 10mmx10mm oraz widziałem kiedyś oczka Φ3mm i Φ10mm

jeśli macie coś tańszego to piszcie, z chęcią skorzystam, bo planuje zrobic monitory estradowe o wymiarach 60x40x30 w/sz/gł

Pozdrawiam
  • #27 1466451
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Na allegro można dostac tzw siatkę tunningową, Prezentuje się ona całkiem ciekawie cenowo ale szukam dalej tej blachy( u mnie jest po 100zł za m')
  • #28 1467218
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Takie coś: blacha ryflowana moze i fajne ale 50 zeta za m2??? Troche drogo, to za taka cene to mozna chyba kupic na Dexonie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy estetycznego wykończenia estradówek tanimi wykładzinami, ze szczególnym uwzględnieniem technik klejenia i łączeń, aby były niewidoczne i trwałe. Zalecane jest użycie mocnych klejów, takich jak klej Moment lub butapren, nanoszonych równomiernie na całą powierzchnię. Wykładzina powinna być cięta precyzyjnie z jednego kawałka, a łączenia wykonywane w miejscach mniej widocznych, np. na tylnej ściance, z zastosowaniem linijki i ostrego nożyka. Alternatywnie stosuje się specjalne tkaniny do oklejania kolumn, które można zagiąć i zaczesywać włoski na łączeniach, co pozwala na ich maskowanie. Przy konstrukcjach z wpuszczoną przednią ścianką zaleca się oklejenie frontu osobnym kawałkiem wykładziny, a reszty innym, z dokładnym wymierzeniem i klejeniem. Fronty kolumn często zabezpiecza się metalowymi kratkami – popularne są kratki metalowe z dużymi oczkami, siatki tuningowe samochodowe lub blacha ryflowana (ok. 1 mm grubości), dostępna m.in. w Castoramie, choć jej cena jest wyższa (około 50 zł/m²). Dyskutowano także o głośnikach Tonsil z miękkim zawieszeniem i tunelami bas-refleks o średnicy 10 cm, które mają dobrą skuteczność i reprodukcję średnich tonów, choć z niedostatkiem basu. Całość wykończenia wymaga precyzji, odpowiedniego doboru materiałów i klejów, a także estetycznego montażu kratki ochronnej na froncie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA