logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 8210 w sieci Idea – długi czas odzyskiwania zasięgu po włączeniu

djbeat 05 Kwi 2005 21:34 1391 15
REKLAMA
  • #1 1379251
    djbeat
    Poziom 14  
    Posiadam nokie 8210 niewiem co jej sie stalo ale po tygodniu nieurzywania.telefon odzyskuje zasieg po wloczeniu czasami nawet po kilku godzinach.juz prubowalem robic z nim wiele zeczy zmienialem flashe epromy liczylem sumy itd.a on dalej tak ma?
    Urzywam go w iddei

Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1379363
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    a robiłeś coś HA?? Jak nie to bez tego się raczej nie obejdzie.
  • #3 1379562
    marioner
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    tak pojawiam sie i znikam te nokie tak mają z zasięgiem ale to nie soft musisz sie pofatygować i rozebrać go spróbuj od PA zacząć bo pewnie ccont i cobba masz klejonego podaj szczegóły to cie naprowadze. napisz czy jak sie pojawi to czy zaraz zginie czy sie "buja" czy tylko jedna sieć(900lub 1800MHz) czy sie wyłącza przy próbie dzwonbienia itp.
  • REKLAMA
  • #4 1379665
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    przy wolno wchodzącym zasiegu najlepiej wymienić cobbe i ewentualnie diplexa.jeżeli nie jest po upadku to tylko cobbe wymień lub przelutuj,jak coś to dobre rezultaty daje 8210 z cobbą typu GPJ od 3410 6210.ja na tych cobbach postawiłem wiekszość 8210 które na innych krzaczyły sie
  • #5 1379680
    yasha75
    Poziom 16  
    cobba, jak nie to kwarc albo vco. mozesz podniesc diplexer i sprawdzic czy nie jest pekniety ( po glebie lubia pekac podstawy ceramiczne diplexera i PA)
  • #6 1379752
    djbeat
    Poziom 14  
    A ma ktos z was stacje zeby wygrzac ukladziki?
    A zasieg ak sie wlaczy czasmi po10 minutach czasami po1h.
    ale gdy sie wlaczy telefon dziala normalnie zasieg nie plywa ani nic z tych zeczy.poprostu strasznie dlugo ten zasieg czasmi sie wlacza.

Jestem z krakowa.

A i na ERE jest to samo co na idde. wiec to chyba nie wina zakresu??
  • REKLAMA
  • #7 1379788
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    "po prostu strasznie dlugo ten zasieg czasmi się wlacza."
    zatem najbardziej prawdopodobna cobba - ostatnio czeste przypadki u mnie...
  • #8 1379852
    marioner
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    posłuchaj rad innych i zmień cobba a dla pewności możesz skrosować switha dla sprawdzenia ewentualnych pęknięć poupadkowych
  • #9 1379949
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    tylko coba w tej sytuacji, jak nie masz doswiadczenia to sprobuj choc polutowac ja na pascie jakas lutownica z g.powietrzem, jak nie pomoze to musisz ja wylutowac i i zobaczyc czy niczego pod nia nie brakuje....
    jesli to co piszemy jest dla Ciebie nie osiagalne to daj tel do serwisu napewno taniej bedzie...
  • REKLAMA
  • #10 1380325
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Sprawdz AS...moze wystarczy go wygrzac...Mi pomogło
  • #11 1380352
    fragles26
    Poziom 11  
    Cześć mam pytanko czy dało by sie w 8210 usunąć orginalne dzwonki lub zamienić na jakieś ciekawsze bo mam pare ciekawych ale tylko 3 mi weszły bo pamięć zamała ...Poratujcie

Dodano po 1 [minuty]:

fragles26 napisał:
    Cześć mam pytanko czy dało by się w 8210 usunąć orginalne dzwonki lub zamienić na jakieś ciekawsze bo mam pare ciekawych ale tylko 3 mi weszły bo pamięć zamała ...Poratujcie

Mam irde ale kabel to by sie dało załatwić
  • #12 1380371
    hotairserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    AS ? co to jest AS ? ; )) Nie piszcie skrotami bo Ci którzy sa nowi , Ci do których jet kierowany ten temat nie znaja za wiele tych skorotw : )) i zaloze sie ,ze zalozyciel tematu zastanawia sie o co chodzi. Na pewno nie zna serwisowki. Nawet pewnie nie ma pojecia o tym ,ze aby wyminic cobbe to trzeba potem umiec ja poawin na nowo bo jest lutowana na 64 kulkach itd. Pozdro.
  • #13 1380379
    fragles26
    Poziom 11  
    [quote="fragles26"]Cześć mam pytanko czy dało by się w 8210 usunąć orginalne dzwonki lub zamienić na jakieś ciekawsze bo mam pare ciekawych ale tylko 3 mi weszły bo pamięć zamała ...Poratójcie

Mam irde ale kabel to by się dało załatwić
  • #14 1380391
    hotairserwis
    Poziom 15  
    najlepiej wgraj modyfikowany flash tam masz wszystkie dzwonki pozmieniane na nowe i wiele , wiele nowych fukncji. Trzeba pamietac o tym ,ze nie kazdy flash modyfikowany dzizala bez awaryjnie. Najpierw trzeba kilka modyfikacji przetestowac i zostawic ta najlepsza. A flashe i opis flashowania znajdziesz na sieci jest tego pelno nawet tu na elektrodzie
  • #15 1381647
    Pytajnik
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    AS = Antena Switch...Malutki układzik odpowiedzialny za zmianę trybu pracy anteny z nadawania na odbiór i odwrotnie...jak go znaleźć?? Już mówię...A raczej zamieszczam malutki rysuneczek.Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nokia 8210 w sieci Idea – długi czas odzyskiwania zasięgu po włączeniu as.GIF (5.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1382668
    hotairserwis
    Poziom 15  
    : ))) Trzeba bylo od razu pisac ,ze chodzi o przełącznik ; )) Te skróty to czasem mnie zastanawiaja : ) to polaczneie na tym swithu to za pewne cross ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telefonu Nokia 8210 zgłasza problem z bardzo długim czasem odzyskiwania zasięgu po włączeniu urządzenia, który może trwać od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Problem występuje niezależnie od sieci (Idea, Era), co sugeruje, że nie jest to kwestia zakresu częstotliwości. Wskazano, że problem nie wynika z oprogramowania, lecz najprawdopodobniej z uszkodzenia elementów sprzętowych, zwłaszcza układu RF. Zalecane jest rozebranie telefonu i sprawdzenie oraz ewentualna wymiana kluczowych komponentów: cobby (modułu wzmacniacza mocy), diplexera oraz kwarcu lub VCO. Częste są przypadki uszkodzeń cobby, która jest lutowana na 64 kulkach i wymaga precyzyjnej naprawy lub wymiany. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie i ewentualne wygrzanie układu AS (antenowego przełącznika), który odpowiada za zmianę trybu pracy anteny. W przypadku braku doświadczenia w lutowaniu zaleca się oddanie telefonu do serwisu. W dyskusji pojawiły się także pytania o możliwość modyfikacji dzwonków w Nokia 8210 poprzez wgrywanie zmodyfikowanych flashy, co pozwala na dodanie nowych funkcji i dźwięków, jednak wymaga ostrożności i testowania różnych wersji oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA