logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samung WF60F4E0W2W - wali, skacze, tłucze podczas rozpędzania się bębna

Pawel1304 07 Mar 2014 19:18 4698 8
REKLAMA
  • #1 13380113
    Pawel1304
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam!
    Już kiedyś poruszałem ten problem na forum, wzywałem serwis, który stwierdził, że ten typ tak ma i jest wszystko w porządku, a ja nadal mam problem, przez który nie mogę normalnie zrobić prania typu włącz i zapomnij, tylko za każdym razem kiedy pralka rozpocznie cykl wirowania muszę stać przy niej, żeby w razie czego ją wyłączyć, bo zaczyna zespół piorący walić raz o drzwiczki, a raz o tylną ściankę, a cała pralka zaczyna wesoło podskakiwać. Dodam, że jest wypoziomowana, stoi stabilnie, zabezpieczenie transportowe usunięte, itp, itd.
    Dziś zdjąłem tylną obudowę, żeby sprawdzić jeszcze raz amortyzatory i przy ruchu w osi pionowej zespołu piorącego działają prawidłowo. Natomiast nie ma tam nic co by stabilizowało czy amortyzowało ruch w osi poziomej, praktycznie bez użycia siły można całym zespołem ruszać przód - tył - co w praktyce powoduje obijanie się bębna o obudowę pralki i jej skoki. Poniżej filmik jak to wygląda:

Czy to prawidłowe zachowanie się?
    Nie wiem co z tym fantem zrobić, najchętniej wyrzuciłbym tą pralkę za okno.
  • REKLAMA
  • #2 13380800
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3367
    Pawel1304 napisał:
    Czy to prawidłowe zachowanie się?
    To co pokazuje filmik - tak. W każdej pralce, przy takim poruszaniu zbiornikiem, będzie on uderzał o przednią lub tylną ścianę obudowy.
    Na jakiej podłodze stoi pralka?
  • REKLAMA
  • #3 13380817
    Pawel1304
    Poziom 10  
    Płytki. Wiem, zaraz ktoś powie, że pralka się ślizga na płytkach, otóż nie.
  • REKLAMA
  • #4 13380856
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Jeżeli są prawidłowo ustawione nogi - stoi na wszystkich czterech, żadna nie jest w powietrzu - to poluzuj nakrętkę kontrującą.
    Lepszy byłby film pokazujący zachowanie pralki podczas wirowania.
    Czy przy każdym praniu pralka się tak zachowuje?
  • REKLAMA
  • #5 13380884
    Pawel1304
    Poziom 10  
    zhudomel napisał:
    Jeżeli są prawidłowo ustawione nogi - stoi na wszystkich czterech, żadna nie jest w powietrzu - to poluzuj nakrętkę kontrującą.
    Lepszy byłby film pokazujący zachowanie pralki podczas wirowania.
    Czy przy każdym praniu pralka się tak zachowuje?

To nie ma nic wspólnego z nogami, poza tym pralka stoi idealnie wypoziomowana.
    Nie zawsze tak się zachowuje. Czasami jak zacznie walić, a czasem wali tak, że drzwiczki się ruszają, to robię pauzę, po chwili włączam na nowo, ułoży sobie pranie i już idzie w miarę dobrze. A filmik z wirowania jest tutaj, sprzed 3 miesięcy jeszcze:

• #6 13381004
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Na filmie w pralce jest mało prania i jest nierównomiernie rozłożone. Wychodzi na to, że w tej pralce jest możliwe wirowanie przy niedużym niewyważeniu.
  • #7 13381092
    Pawel1304
    Poziom 10  
    Ale dzisiaj miałem pełniutką pralkę i same duże rzeczy, bo głównie pościel. Ta pralka jest do niczego w takim razie. Mam jakąś szansę, żeby ją oddać jako towar niezgodny z umową?
  • #8 13483302
    Pawel1304
    Poziom 10  
    Są na forum jeszcze jacyś użytkownicy takiej pralki jak moja? Na YT znalazłem kilka filmików z takim samym problemem z tą pralką. Może ktoś znalazł jakieś rozwiązanie?
  • #9 14027258
    pijanek
    Poziom 2  
    Miałem identyczny w bliźniaczym modelu pralki WF60F4E3W0W. Przy praniu większych rzeczy (prześcieradła, ręczniki) pralka potrafiła skakać po łazience, bęben uderzał o obudowę powodując straszny huk.

2 dni temu serwisant wymienił moduł sterujący na jego nową wersję. Wczoraj wykonałem 4 prania testowe:
    - pralka pełna pościeli (ok 5kg bawełnianych poszewek) - spore wibracje ale bez huku i skakania (przed naprawą niewykonalne)
    - pralka załadowana w 80 ręcznikami frote - bez problemu (przed naprawą czasem występowały problemy)
    - pralka załadowana w 60% dwoma chłonącymi wodę narzutami Ikea - spore wibracje ale bez huku i skakania (przed naprawą niewykonalne)
    - pralka z jednym dużym prześcieradłem - 15 nieudanych prób ułożenia, z racji że prześcieradło się zrolowało. Mimo, iż ostatecznie musiałem wyłączyć pralkę i rozłożyć prześcieradło wirowanie nie doszło do skutki, więc udało się uniknąć skakania :D

Podsumowując polecam wezwać serwis i poprosić o wymianę modułu optymalizującego zapewne automatykę wagową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung WF60F4E0W2W, która podczas cyklu wirowania skacze i uderza bębnem o obudowę, co powoduje niepokojące dźwięki. Serwis stwierdził, że to normalne, jednak użytkownik ma wątpliwości, ponieważ pralka jest wypoziomowana i stabilna. Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nierównomiernego rozłożenia prania, a także z braku stabilizacji w poziomie. W jednym z przypadków wymiana modułu sterującego w podobnym modelu (WF60F4E3W0W) przyniosła poprawę, co sugeruje, że wymiana modułu może być rozwiązaniem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA