logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani analizator widma 1Hz-50kHz do pasma akustycznego - alternatywy?

Świr 14 Mar 2014 22:17 2463 11
REKLAMA
  • #1 13404498
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Poszukuję analizatora widma w rozsądnych kwotach (tylko proszę nie proponować Rohde Schwarz za 80 tys). Interesuje mnie pasmo akustyczne, a w tej chwili ciężko coś wyhaczyć. Jakiś Rigol (za ok. 5 tys. zł) mierzy od 9kHz, i tak też większość analizatorów jakie widziałem w ofertach, a niższe częstotliwości tylko w stosunkowo drogich urządzeniach.
  • REKLAMA
  • #2 13404556
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Jest taki kit Wellemana (K8098) do zastosowań akustycznych. Niestety tylko do 20 kHz, za to śmiesznie tani. Sam zastanawiałem się, czy go kupić. Jest też na alledrogo. Jakbyś przypadkiem to badziewie wypróbował, to jestem ciekaw doświadczeń.
  • REKLAMA
  • #3 13404643
    Świr
    Poziom 34  
    Miałem to już w rękach - to zabawka/gadżet a nie coś do zdjęcia jakiejkolwiek charakterystyki. Poza tym 20kHz to stanowczo za mało, bawię się ADC/DAC, mikserami wszelkiej maści, wzmacniaczami itd itd itd. 30kHz to minimum jakie mnie satysfakcjonuje.
  • #4 13404692
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Czy charakterystykę nie łatwiej zdjąć wobuloskopem, lub wobulowanym generatorem + oscyloskop? Są nawet bardzo tanie kity AVT generatorów DDS z możliwością wobulowania, oprócz tego można czasem za niewielkie pieniądze wyhaczyć jakiś generator z demobilu. Podpiąć to po jakiś ekran, najprościej oscyloskop, bo ma wyprowadzone sterowania osią Y i X. Można też pod dowolny ekran, w końcu wykres nie jest jakiś z kosmosu, jeżeli chodzi o częstotliwości. Można by się pobawić w różne ekrany, ale jak ktoś ma średniej klasy oscyloskop, to na ekranie o szerokości 10 cm dość porządnie widać charakterystykę. A można jeszcze rozciągnąć, i oglądać po kawałku. Gorzej z zapisaniem tego, czy wydrukowaniem - tu już potrzebny trochę lepszy sprzęt. Ale chiński cyfrowy oscyloskop da radę - mierzone częstotliwości są przyjazne. Miałem kiedyś generator wobulowany, bodajże INCO, i tak obserwowałem charakterystyki wzmacniaczy. Co prawda wtedy oscyloskop miał ekran o średnicy 4 cm, ale i tak sporo można się było dowiedzieć. Sam jestem (od nowa jakby) zainteresowany zdejmowaniem charakterystyk wzmacniaczy, i jestem ciekaw ewentualnych doświadczeń kolegi. Oprócz tego interesuje mnie pomiar realnych zniekształceń nieliniowych wzmacniacza.
    Też chętnie wymienię poglądy.
  • #5 13404711
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Jest taki program:

http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Audio/Other-AUDIO-Tools/Spectrum-Lab.shtml

Jeśli chodzi o analizę FFT to urywa przysłowiowe cztery... Coś niesamowitego co się komuś chciało zrobić.

Do tego karta na 96kHz i mamy (teoretycznie) do 48kHz.
  • REKLAMA
  • #6 13404723
    Świr
    Poziom 34  
    Analizator widma ma tą przewagę, że podaje mi wynik w decybelach, no i druga sprawa wobuloskopem trzeba będzie się trochę nagimnastykować żeby pomierzyć SNR. A doświadczenia mogę powymieniać na pw.
    Ps. posiadam generator arbitralny.

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki michcior za link. Przetestuję program, i ewentualnie zainwestuje w porządny interfejs audio. Poza tym, już widzę, że ten analizator przyda mi się na estradzie ;)
  • #7 13404759
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Jakoś niespecjalnie wierzę w te wszystkie przystawki do komputera..... Już 2 razy się naciąłem - raz na generatorze, raz na oscyloskopie. Poza tym chciałbym zmierzyć pasmo do minimum 80 kHz. Wolałbym poza tym urządzenie dedykowane. Wobuloskop najprościej zrobić technologią DDS, niestety trudno zejść ze zniekształceniami poniżej 3%. A to z kolei wpływa bezpośrednio na pokazywane pasmo przenoszenia, szczególnie jeżeli w torze audio jest transformator. Szukam cały czas rozwiązania na klasyczny generator sinusa, najlepiej z mostkiem Wiena, ale żeby go jakoś przestrajać w zakresie od 10 Hz do min 100 kHz. Nawet można by w podzakresach, byleby tak szybko je przełączać, żeby było niezauważalne. Dla toru akustycznego. Czyli poniżej 100 nS.
  • #8 13405506
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Świr w przypadku audio raczej tylko rozwiązania programowe. Chyba że masz wolne minimum 5000zł, to można czegoś szukać. Niemniej jednak o pomiarze szumów poniżej ~-95dBu nie masz co marzyc w tej cenie.
    Sprzętowa analiza widma nie jest tania.

Ogólnie: http://www.ebay.pl/sch/i.html?_trksid=p3984.m...kw=dynamic+signal+analyzer&_sacat=0&_from=R40
    http://www.ebay.pl/sch/i.html?_odkw=tektronix...45573.m570.l1313&_nkw=audio+analyzer&_sacat=0

Dodano po 17 [minuty]:

Warto poszukać w Niemczech urządzeń Wandel & Goltermann, lub RE/Radiometer Copenhagen, czasem trafiają się jakieś szroty z radia czy TV.
  • #9 13405674
    Świr
    Poziom 34  
    Przymierzałem się do kwoty 5000 - 6000zł, ale z nowości cyfrowych w tej cenie nic nie kupi. Byłem, dzwoniłem, pytałem - to ślepa uliczka. Jeśli cokolwiek się uda wyrwać to albo nie spełnia moich wymagań, albo okazuje się zabawką. Zaciekawił mnie wymieniony Spectrum Lab. Będę musiał rozejrzeć się za interfejsem audio z próbkowaniem 192kHz - zobaczę co z tego wyjdzie.
    Dzięki za linki. Ten HP 35660A wydaje się spełniać moje oczekiwania. Myślę, że spróbuję go wyrwać.
    Próbowałem używać analizatora widma w DEQ2496. Generalnie byłby ok, tylko że ma "tercjowy" krok częstotliwości. No i przydałoby się go jakoś "skalibrować" albo przynajmniej określić błąd pomiaru.
  • #11 13415813
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    SR770 - świetna maszyna , pracuję na tym i sama przyjemność obserwacji sygnałów:) , egzemplarz liczy kilkanaście lat i wciąż bezawaryjny , mamy kilka w firmie i żadnych problemów .
    Choćby zdobyć SR760 , bez generatora wewnętrznego to już będziesz miał możliwości pomiarowe jak mało kto ;)
  • REKLAMA
  • #12 13431265
    Świr
    Poziom 34  
    SR770 płynie do mnie, także temat do zamknięcia :)
    Dziękuję za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje analizatora widma do pasma akustycznego w rozsądnej cenie, unikając drogich modeli, takich jak Rohde Schwarz. W odpowiedziach pojawiają się różne propozycje, w tym kit Wellemana (K8098), który jednak ma ograniczenie do 20 kHz, co nie spełnia oczekiwań użytkownika. Inni sugerują użycie oscyloskopu lub generatora wobulowanego do analizy charakterystyki, a także program Spectrum Lab do analizy FFT. Użytkownik wyraża wątpliwości co do przystawek komputerowych i preferuje dedykowane urządzenia. W końcu, po rozważeniu różnych opcji, decyduje się na zakup modelu SR770, który spełnia jego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA