logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć blokadę SIM z Nokia Asha 300 po użyciu Best Easy Service Tool?

belstartv 15 Mar 2014 09:23 2910 8
REKLAMA
  • #1 13405153
    belstartv
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich. Na początku proszę o wyrozumiałość i ewentualne przeniesienie do poprawnego działu. Jestem amatorem dlatego zwracam się z prośbą do zawodowców. Mianowicie trafiła w moje ręce nokia asha 300. Z telefonem nie było żadnych problemów,nie miał też blokady simlock. Problem zaczął się gdy podłączyłem telefon do laptopa przez USB chcąc zczytać logi z programu Best Easy Service Tool by Infinityteam. Wszystko wyszło ładnie pięknie jednak popełniłem błąd i nacisnąłem którąś z funkcji programu nakładając tym samym blokadę simlock. Niczego nieświadomy odłączyłem telefon a zorientowałem się o zablokowaniu telefonu dopiero rano gdy chciałem włożyć inną kartę. Na szczęście jednak,przed tym niefortunnym kliknięciem,zrobiłem backupy Full PM a także RPL. Chciałbym się zapytać panowie czy istnieje choć cień szansy na przywrócenie telefonu do wcześniejszego stanu po USB i tym samym programem którym locka nałożyłem. Boję sie że z powodu braku dostatecznej wiedzy i próbie samodzielnego ponownego zdjęcia simlocka,uwale IMEI albo obszary blokady. Proszę o jakąkolwiek radę na temat tej sytuacji lub pokierowanie krok po kroku,żebym nie zepsuł tego telefonu. Dodam także że nie wpisywałem kodów więc licznik nie jest zablokowany. Może znajdę w sieci jakiś kalkulator do wygenerowania kodu. Z góry dziękuję za każdą odpowiedz. Rafał z Jeleniej Góry
  • REKLAMA
  • #2 13405160
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Tylko odpłatne ściągnięcie simlocka.
    Nie ma żadnych darmowych sposobów.
  • #3 13405180
    belstartv
    Poziom 9  
    Czyli mam rozumieć że nie zdejme simlocka w ten sam sposób w jaki go założyłem? A ile kosztuje zdjęcie blokady z tej nokii jeśli kolega się orientuje?
  • REKLAMA
  • #5 13405245
    belstartv
    Poziom 9  
    Imei to proste. Co z Hash'em. Best zczyta mi prawidłowy hash?
  • REKLAMA
  • #6 13405251
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    belstartv napisał:
    Czyli mam rozumieć że nie zdejme simlocka w ten sam sposób w jaki go założyłem?

Nie mogłeś założyć simlocka gdyż taka funkcja nie istnieje :D

Oddaj telefon do serwisu i zapłać normalnie za usługę bo sam ewentualnie możesz pogorszyć stan telefonu.
  • #7 13405280
    belstartv
    Poziom 9  
    Kolego uwierz mi że założyłem simlocka. Jak kupiłem telefon nie miał blokady,chodził w każdej sieci. Po zabawie z bestem chodzi tylko orange. Ta karta była w środku wtedy. Przecież sam nie powrócił. Chyba że jest jakieś wytłumaczenie dlaczego simlocka nie było a jak kliknąłem którąś tam funkcję simlock się pojawił. Jak wrócę z pracy,wrzucę logi przed i po i udowodnię że jednak tak się stało
  • REKLAMA
  • #8 13405302
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    belstartv napisał:
    Kolego uwierz mi że założyłem simlocka.

To nie jest kwestia wiary tylko możliwości programu którym się bawiłeś :D
    Tym programem ani simlocka nie usuniesz ani nie założysz, jedyne co to możesz odczytać log do przeliczenia lub też uszkodzić obszar simlocka i jeżeli tak się stało to naprawa będzie nieopłacalna.
  • #9 13405402
    belstartv
    Poziom 9  
    Pobierałem z sieci w miarę najnowszy jaki był do pobrania. Mimo tego iż jestem amatorem nie mogę w pełni się z tobą zgodzić. W zeszłym roku zdjąłem tym programem,ale w starszej wersji simlocka z nokii e52. I tu jest racja po twojej stronie ponieważ razem z blokadą poszedł również imei na 12345....? Telefon za każdym razem gdy chciałem coś na nim zrobić,restartował się dlatego poszedł na częsci. Następna była nokia x3. Również uwaliłem imei ale trochę pokombinowałem i udało mi się go przywrócić. Wszystko kolego za sprawą best by infinityteam. Bez urzycia jakiegokolwiek boxa gdyż takowego nie posiadam. Panowie no możecie mnie uważać za czarodzieja,kłamce czy kogo tam chcecie ale wiem co zrobiłem tym programem. Jaki miałbym powód by was oszukiwać. Napisałem post żeby dowiedzieć się czy jest możliwość przywrócenia telefonu tą samą drogą gdyż nauczony poprzednimi porażkami,nie chcę (tak jak mówisz) narobić wiekszych kłopotów. Może któryś z innych serwisantów miał podobny przypadek. Chciałbym ci kolego udowodnić że mam trochę racji. Logi wrzucę po pracy. Mam nadzieję że będzi w nich zapisany czas zczytywania bo co do tego że locka nie było a teraz jest,nie mam najmniejszych wątpliwości

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z telefonem Nokia Asha 300, który po podłączeniu do laptopa i użyciu programu Best Easy Service Tool przez przypadek nałożył blokadę simlock. Mimo że telefon pierwotnie nie miał blokady, po błędnym użyciu programu, karta SIM działała tylko w sieci Orange. Użytkownik pyta, czy istnieje możliwość przywrócenia telefonu do stanu sprzed nałożenia blokady, korzystając z tego samego programu. Odpowiedzi sugerują, że program nie ma funkcji zakładania ani zdejmowania simlocka, a jedynie odczytuje dane. Użytkownik podkreśla, że w przeszłości udało mu się zdjąć simlocka z innych modeli Nokii, co budzi wątpliwości wśród respondentów co do jego możliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA