logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 - jak skutecznie zdjąć simlocka? Problemy z kartą Heyah

tomsyty 11 Sie 2005 10:58 1281 7
REKLAMA
  • #1 1724907
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Witam. Kolega podrzucił mi ten telefon żeby mu ściągnąć simlocka (był w Idei). Zwykle używałem knoka, jednak tym razem po prostu się zawiesza. Odpaliłem więc Nokia Tool 1.8, ten dał radę, ale... chyba nie do końca. Dawno nie robiłem w Nokiach, ale po zdjęciu simlocka w pierwszym okienku chyba powinno być 00000 (jest 00101)? W ostatnim też chyba same zera, a jest tam kilka zer i jedynka na końcu. Dziwna sprawa, ale telefon chodzi w Plusie, natomiast po włożeniu karty Heyah - zainstaluj sim. Mam też nieważną kartę Tak-Tak, na niej włącza się normalnie i rejestracja karty sim nieudana (normalne, przecież już nieważna), tutaj kolejne pytanie - czy na nieważnej karcie, gdy telefon ma simlocka - nie powinno wyskoczyć najpierw że nie przyjmuje karty sim? Wieczorem kolega wpadnie z kartą Idei to jeszcze sprawdzę, ale niepokoi mnie to że nie chce łyknąć Heyah, przecież niby zdjęło... Potraktowałem też kalkulatorem (ustawiłem, że ma simlocka w... Plusie, bo skoro tylko na tym mi chodzi, to chyba się... założył?), komunikat "telefon bez ograniczeń".
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • REKLAMA
  • #2 1724990
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Jak ustawiles ze ma na Plusa simlocka??:D
    Przeciez byl w ideii.A Konkiem nie zalozysz na plusa.A to ze nie widzi karty od Heyah to albo masz zepsuta karte(sprawdz w innym fonie)albo popraw styki czytnika z plyta glowna.3410 to fon dla poczatkujacych wiec chyba nie masz z tym problemu??Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1725285
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Elo

Ja tam nigdy nie kombinuje z żadnymi kalkulatorami w DCT-3. Mbus + NooKTool i po problemie. Zczytujesz potem SP i po problemie.A jak to nie pomoże to virgin eeprom i nie ma bata na locka.
    W ostateczności nowy soft. Tylko jak to jest niemiecka nokia to zapodaj jej jakiś starszy soft.

Pozdro
  • Pomocny post
    #4 1725366
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    oczywiście fon po właczeniu sprawdza samą kartę i przyjmuje ją lub odrzuca jeśli ma loca.To czy karta zarejestruje się do sieci czy nie tu bez znaczenia.Też uważam że w ostateczności można wymienic soft na jakis pewny i powinno być po problemie.Osobiście używam do DC3 Knoka i Nok Tools 3.1(Boxa nawet nie ruszam) i jak po kilku próbach są jakies problemy to zawsze okazywało się HW.

ftb
  • #5 1725430
    tomsyty

Poziom 26  
    No ja też zawsze jadę kablem, ale jak nie dało rady to spróbowałem kodem. Knok mi się zawieszał, możliwe że namieszał w eepromie bo trzeba było ulubione klawisze Microsoftu wciskać i może wtedy coś poszło... Spróbuję najpierw eeproma wrzucić i ustawić oryginalny IMEI, jak nie pomoże to przeflashować, obecnie jest tam soft 5.30, a czy z Niemiec to ja już nie wiem, chociaż nie pamiętam czy nie było tam na nalepce made in Germany, zerknę jak wróce do domu. Karta Heyah sprawna, bo chodzi na innych telefonach, czyli coś dziwnego, skoro Era chodzi a Heyah nie... No ale w takim razie raczej nie ma simlocka. Jeszcze jedno - w Nokia Tool w pierwszym okienku ma być w końcu to 00000 czy 00101? Dawno nie robiłem Nokii, ostatnio Siemensy i Sony stare, więc pytam...
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • REKLAMA
  • #6 1725573
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    jak okno jest otwarte to chyba niema to większego znaczenia dla sprawy co tam jest.
  • Pomocny post
    #7 1725602
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic314987.html
    tam jest moj post.sciagnij program i po sprawie.ustaw na nowo wszystko i bedzie smigac.a tak jak napisalem sprawdz styki czytnika do plyty glownej(dot karty Heyah).Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1726372
    tomsyty

Poziom 26  
    @ klarus - aż głupio się przyznać, ale byłeś najbliższy prawdy - wina styków... Normalnie czuję się jak żółtodziób. Styki karty były trochę brudne, wytarte czy coś takiego - sprawdzając na innym telefonie styki dotykały w trochę innym miejscu karty sim i było w porządku. W Nokii jednak dotykały tak, że nie było połączenia. Dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamknięty.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zdjęcia simlocka z telefonu Nokia 3410, który był zablokowany na sieć Idea. Próby użycia programu Knok kończyły się zawieszeniem, natomiast Nokia Tool 1.8 częściowo zadziałał, ale pojawiły się wątpliwości co do poprawności kodów simlocka (wartości 00101 zamiast oczekiwanych 00000). Telefon działał z kartą Plus, lecz nie akceptował karty Heyah, mimo że karta Heyah była sprawna w innych telefonach. Występowały też problemy z kartą Tak-Tak, która była nieważna. Dyskusja wskazała, że problemem nie był simlock, lecz uszkodzone lub zabrudzone styki czytnika karty SIM w Nokii 3410, które powodowały brak prawidłowego kontaktu z kartą Heyah. Po oczyszczeniu styków problem został rozwiązany. Wątek poruszał także metody odblokowania simlocka w telefonach DCT-3, takie jak użycie Mbus, NooKTool, Nokia Tool, ewentualna wymiana oprogramowania (softu) oraz przywrócenie oryginalnego eepromu i IMEI. Zalecano unikanie kalkulatorów simlocka i stosowanie sprawdzonych narzędzi oraz weryfikację sprzętową czytnika SIM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA