logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik plazmowy AVT - sprawdzenie podłączenia tranzystora i cewki

sirk23 16 Mar 2014 23:47 2841 5
REKLAMA
  • #1 13412379
    sirk23
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam Serdecznie.
    Kupiłem kit avt (głośnik plazmowy), złożyłem i gdy podłączyłem zasilacz 19v, 3,8A od laptopa, dokładnie + z +, - z - i nic, chciałem sprawdzić, na której nóżce jest największe przebicie, nic się nie działo.
    Proszę o sprawdzenie ze zdjęć, czy kable od tranzystora i cewki są dobrze podłączone, na płytce napewno nic nie spaprałem, bo to mój nie pierwszy projekt.
    Robię to na projekt na fizykę (2 klasa gimnazjum), dlatego proszę o pomoc.

Głośnik plazmowy AVT - sprawdzenie podłączenia tranzystora i cewki Głośnik plazmowy AVT - sprawdzenie podłączenia tranzystora i cewki Głośnik plazmowy AVT - sprawdzenie podłączenia tranzystora i cewki
  • REKLAMA
  • #2 13412550
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    Przecież tranzystor na srebrnym radiatorze nie jest podłączony do zasilania. Chodzi mi o ten niebieski przewód z założona koszulką na deseczce przybity opaską.
  • REKLAMA
  • #3 13412640
    szczodros
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    2 gimnazjum i bawi. się w WN? Kolego zacznij od prostszych rzeczy na niskie napięcia, bo albo szybko się zniechęcisz rzucając się od razu na większe projekty, albo komuś coś się stanie przy WN.
  • REKLAMA
  • #4 13414354
    sirk23
    Poziom 11  
    Zrobiłem, jak mówił Pan Carot i nic, dalej nie powstaje łuk.

Dodano po 58 [minuty]:

Dodaje schemat.

Głośnik plazmowy AVT - sprawdzenie podłączenia tranzystora i cewki
  • REKLAMA
  • #5 13414817
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    Po pierwsze gratulacje dla Pani od fizyki za narażanie życia uczniów i Twojego. takie układy uruchamia się pod okiem osoby pełnoletniej i doświadczonej w temacie. Miernik jakiś posiadasz w domu? Sprawdz czy masz 12V na wyjściu stabilizatora. Sprawdz kolejnośc wyprowadzeń tranzystora mocy, może coś pomyliłeś. Wyjście wysokiego napięcia na czas uruchamiania powino być choć zamknięte jakąś świetlówką czy neonówką, może być lampa od stroboskopu - powinien być widoczny w niej ciekawy efekt wizualny niczym przebieg prostokątny.

Dodano:
    Albo mnie oczy mylą albo nie podłączyłeś przewodu "Source" od tranzystora do masy ... ?
  • #6 13415756
    sirk23
    Poziom 11  
    Dzięki Wszystkim za pomoc, głośnik b.dobrze działa, tylko wtyczka od zasilacza nie stykała z +.

Pozdrawiam.
REKLAMA