logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Margherita 2000 Als109 - Prog. obkręca i zatrzymuje w tym samym miejscu

Lisek2605 18 Mar 2014 21:34 1761 6
REKLAMA
  • #1 13418950
    Lisek2605
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Załatwiłem ostatnio dla pewnej starszej osoby używaną pralkę. Chodzi do niego opiekunka która robi mu pranie. Podczas ostatniego prania śpieszyło się opiekunce i na włączonej pralce postanowiła przyśpieszyć pracę pralki i żeby zaczęła już wirować przekręciła programator na wirowanie gdy pralka chodziła. I w tym momencie pralka przestała chodzić. Drzwi się odblokowały ale nie chciała już wypuścić wody , dodam że pompka wody była wymieniona 2 miesiące temu. kiedy przyjechałem obejrzeć co się stało, po włączeniu do zasilania pralka zapala kontrolkę od zasilania blokuje drzwi informując przy tym lampką kontrolną i zapada cisza. kiedy przekręcę programatorem to po chwili programator delikatnie wibruje i buczy i okręca się zostając na programie który był zaprogramowany za pierwszym razem. Dioda nie miga więc nie mam pojęcia jaki jest błąd czy spotkał się ktoś już z taką sytuacją? bardzo proszę o pomoc bo przeczytałem wszystkie wątki i wydaje mi się że to będzie programator do wymiany ale nie chce kupować w ciemno.
  • REKLAMA
  • #2 13419755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13419898
    Lisek2605
    Poziom 10  
    Ale czy to jest rozwiązanie mojego problemu? Czy po wyłączeniu prądu nie resetuje się program?
  • Pomocny post
    #4 13420229
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Lisek2605 napisał:
    Ale czy to jest rozwiązanie mojego problemu? Czy po wyłączeniu prądu nie resetuje się program?
    Nie sprawdzisz to się nie przekonasz. Pralki często zapamiętują program na którym są i działają tak długo aż skończą albo aż zrobi się prawidłowy reset.
  • REKLAMA
  • #5 13421780
    Lisek2605
    Poziom 10  
    Po zresetowaniu zaczęła migać dioda dwa razy wolno i 3 albo cztery szybko. Mogłby mi ktoś napisać co to za błąd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13421858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 13589535
    Lisek2605
    Poziom 10  
    Problem z pralką rozwiązany.. Poszła na zamianę :) niestety nie działała stawiam na programator ale jest za drogi więc trzeba było się jej pozbyć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Ariston Margherita 2000 (model ALS109), która przestała działać po nieprawidłowym ustawieniu programatora na tryb wirowania w trakcie prania. Po włączeniu pralki, kontrolka zasilania się zapala, drzwi się blokują, a programator wibruje, ale nie zmienia programu. Użytkownicy sugerowali, aby najpierw zresetować program, ustawiając pokrętło na kropce, a następnie wybrać nowy program. Po zresetowaniu, dioda zaczęła migać, co nie było błędem, lecz oznaczało normalny reset. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę pralki, podejrzewając uszkodzenie programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA