logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki ML 320 - jak naprawić elektronikę odpowiedzialną za pobór papieru?

pgrom 07 Kwi 2005 14:42 2574 16
REKLAMA
  • #1 1383914
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Witam!
    Wspomniana w temacie drukarka nie chciała mi pobrać papieru, nie robiłem konserwacji, zębatki są w porządku, czujniki też. Gdy przestawiłem ją w pozycję do poboru głowica przesunęła się na środek i to wszystko, nic się więcej nie działo. Przełożyłem elektronike z innej drukarki i wszystko zaczęło działać, a moje pytanie jest następujące: Czy można jakoś odratować tą elektronikę, co najczęściej pada w takich przypadkach?

W góry dzięki za info.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1384068
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    pgrom napisał:
    Witam!
    Wspomniana w temacie drukarka nie chciała mi pobrać papieru, nie robiłem konserwacji, zębatki są w porządku, czujniki też. Gdy przestawiłem ją w pozycję do poboru głowica przesunęła się na środek i to wszystko, nic się więcej nie działo. Przełożyłem elektronike z innej drukarki i wszystko zaczęło działać, a moje pytanie jest następujące: Czy można jakoś odratować tą elektronikę, co najczęściej pada w takich przypadkach?

W góry dzięki za info.
    Pozdrawiam

a jakie kontrolki się zapalają w tej starej
    co sygnalizuje

pozd
  • #3 1384073
    pgrom
    Poziom 19  
    Swieci się lampak alarmu i power
  • REKLAMA
  • #4 1385727
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Czy drukarka po włączeniu porusza wałkiem, czy reaguje na przycisk LF??
  • #5 1385735
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    elektronike, to znaczy płyte główną drukarki czy coś jeszcze ?
  • #6 1386241
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    a zrób coś takiego wyłącz drukare wciśni LF i trzymająć włącz ją i zobacz co zrobi
    zacznie drukować czy nie
  • #7 1386291
    kosmita
    Jak nie ma papieru to nic nie wydrukuje, z opisu wynika (nie jest syganalizowany żaden error) że poleciał sterownik silnika LF, a może krzywo została włożona elektronika i podgieły/zwarły sie pola stykowe silnika. Generalnie to dobrze by było gdyby odezwał sie autor tematu..
  • #8 1387527
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    a może po prostu zabrudzony jest czujnik optyczny na płycie głównej bądź plastik ( dźwigienka) dostała się pod czujnik a nie w środek. Pozdrawiam
  • #9 1397804
    pgrom
    Poziom 19  
    Jak już wspomniałem czujniki są w porządku, elektronika założona dobrze, po zmianie na inną wszystko działa idealnie.
  • REKLAMA
  • #10 1397894
    kosmita
    No to sterownik silnika (M54646AP koszt ok 53 zl netto).. sprawdź jeszcze jedno: mnie się raz zdażyło że spadła sprężyna z zębatki lewej na wałku, wpadła w elektronikę i zrobiła zwarcie...

Aha i jeszcze jedno nad tym scalakiem znajduje się bateria sprawdź czy się nie wylała i nie potrawiła ścieżek( jak znam życie to drukarka ma ok 10 lat i takie coś ma się prawo zdażyć)
  • REKLAMA
  • #11 1504139
    pgrom
    Poziom 19  
    Wymieniłem sterownik silnika i to samo:(
  • #12 1506031
    kosmita
    A co się dzieje kiedy włączysz drukarkę i naciskasz LF (bo tego ne napisałeś)
  • #13 1506154
    pgrom
    Poziom 19  
    Gdy włącze drukarkę sygnalizuje że nie ma papieru (to jest ok świeci się alarm, głowica dojeżdża do lewej krawędzi) potem przestawiam lewą dżwignię aby pobrała papier, głowica wyjeżdża na środek i koniec, nic już się nie dzieje
  • #14 1506243
    kosmita
    Ale ja pytam co się dzieje jak naciskasz klawisz LF a nie jak ruszasz dzwignią pobierania papieru
  • #15 1506257
    pgrom
    Poziom 19  
    Nic się nie dzieje, nie reaguje

Dodano po 2 [minuty]:

Dzieje się to samo co w przypadku dżwigni
  • #16 1506335
    kosmita
    Sprawdź jeszcze elementy F1, R4, R3, F1 \to bezpiecznik który zabezpiecza scalak i prawdopodobnie, jęśli scalak jest uszkodzony to któryś z tych elementów także

Dodano po 40 [sekundy]:

aha i jeszcze diody D7, D8 i D9
  • #17 1991362
    pgrom
    Poziom 19  
    Skończyło się na wymianie elektroniki bocznej:) Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka Oki ML 320 nie pobiera papieru mimo prawidłowego stanu zębatek i czujników. Po przestawieniu w tryb poboru papieru głowica przesuwa się na środek, ale dalsze działania nie następują. Wymiana elektroniki (płyty głównej) na inną z tej samej drukarki rozwiązała problem, co wskazuje na uszkodzenie oryginalnej elektroniki. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie stanu kontrolek alarmu i power, działania wałka po włączeniu, reakcji na przycisk LF oraz ewentualnych zwarć spowodowanych np. spadniętą sprężyną. Wskazano na możliwe uszkodzenie sterownika silnika (M54646AP) oraz elementów zabezpieczających takich jak bezpiecznik F1, rezystory R3, R4 i diody D7, D8, D9. Zalecano także kontrolę baterii na płycie głównej pod kątem wycieku i uszkodzenia ścieżek. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana elektroniki bocznej drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA