logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie niskoszumowe tranzystory do amplitunera Technics SA-400?

Deamon :) 07 Kwi 2005 18:11 4116 6
REKLAMA
  • #1 1384392
    Deamon :)
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam!
    Chcę zlikwidować troszke szumy w amplitunerze Technics Sa-400 kolega Alton podpowiedział żeby wymienić wszystkie tranzystory na niskoszumowe.
    Tu pojawia się mały problem, nie wiem jakimi zastąpić oryginalne. Te org. to 2SA564, 2SA722, 2SC1685, 2SC1328, 2SC19402SA798. Prosze podpowiedzcie co w ich miejsce wstawić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1385207
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Generalnie najlepsze dostępne to BC550/560.Pierwszy można spokojnie wymienić.Z trzema kolejnymi jast taki problem.Oryginały mają Uce=50/55V,natomiast BC=45/50V.Jeżeli napięcie zasilania jest mniejsze,wymienić.Przedostatni jest chyba wzmacniaczem napięciowym w stopniu mocy.Nie sądzę aby była konieczna jego wymiana.P=0.8W,Uce=120V.Można dać jakiś inny ze wzm.wizji od otvc lub monitora.Ostatni musi pracować jako wzm. różn.Tak on może szumieć.Ale niełatwo znależć do niego odp.Są ale trudnodostępne.Lepiej dobrać 2xBC560 pod względem bety i Ube Złożyć razem płaskim bokiem i zacisnąć koszulką termokurcz.Stosowałem to z powodzeniem.Naturalnie wszystkie muszą być dobrane parami dla obydwu kanałów.Dobieranie jest żmudne ale są rezultaty.Poza tym szumią elektrolity.I wejścia o dużej rezystancji wej.Sprawdż przez zwarcie wej. rezystorem np.10K.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1385626
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Przy okazji ja mam pytanie, czy lepsze są tranzystory BC550C/560C, czy 2SA1015/2SC1815 ? Chodzi o zastosowanie ich w stopniach wejściowych wzmacniacza.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1385706
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Dokładnie wymiana ma się zawierać w całym bloku przedwzmacniacza tam gdzie steruje się bas,sopran itd itd :).Musisz odszukac orietacyjnie odkąd dokąd ten blok sie znajduje i w tym obrębie wypisać jakie znajdują sie tranzystory.Potem pozostaje tylko wymiana na BC i po kłopocie ;)
  • REKLAMA
  • #5 1385811
    Deamon :)
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Dzieki twazny! sprawdze jakie napiece jest na tych tranzystorach, i jak bedzie mniejsze to wymienie. Mozesz mi jeszcze powiedziec jak dobrac te BC560 i czy to bedzie fafać.
  • #6 1395222
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Dobierz tranzystory o takim samym wsolczynniku wzmocnienia {beta}. Mozesz to zrobic zwyklym miernikiem uniwersalnym z mozliwoscia pomiaru beta.
    Nikt mi nie odpowiedzial odnosnie tego ktore tranzystory sa leprze na stopnie wejsciowe wzmacniacza czy BC550C/560C, czy 2SA1015/2SC1815 ?
    Pozdr.
  • #7 1395349
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    2SA gorszy od BC,2SC porównywalny z BC (mają różne charakterystyki).Zdecyduj sam.Ja bym wymienił,uważaj na rozkład wypr.Dobierałem je wg bety i nap. Ube.W najgorszym przypadku można to zrobić miernikiem jako napięcie przewodz.diody(złącze Ube).Dobieraj tak aby różnica <5-8%.Myslę że nie wszystkie trzeba wymieniać, tylko te którę pracują w aplikacji "szumiącej"; barwa,wzm.mikrofon,gramofon para różnicowa w końcówce mocy.Powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W celu redukcji szumów w amplitunerze Technics SA-400 zaleca się wymianę oryginalnych tranzystorów (2SA564, 2SA722, 2SC1685, 2SC1328, 2SC1940, 2SA798) na niskoszumowe odpowiedniki, przede wszystkim BC550 i BC560. Tranzystory BC550/560 cechują się niskim poziomem szumów i są polecane do stopni wejściowych i przedwzmacniacza, jednak należy zwrócić uwagę na parametry takie jak napięcie kolektor-emiter (Uce) oraz współczynnik wzmocnienia prądowego (beta). W przypadku tranzystorów o wyższym Uce niż BC550/560, wymiana jest możliwa tylko jeśli napięcie zasilania jest niższe. Zaleca się dobór par tranzystorów o zbliżonych parametrach beta i napięciu Ube, co można wykonać miernikiem z funkcją pomiaru beta lub przez pomiar napięcia przewodzenia złącza baza-emiter. Nie wszystkie tranzystory muszą być wymieniane – szczególnie te pracujące w stopniach o wysokim poziomie szumów, takich jak stopień barwy, wzmocnienia mikrofonu, gramofonu czy para różnicowa w końcówce mocy. Dodatkowo warto sprawdzić kondensatory elektrolityczne oraz rezystory wejściowe o dużej rezystancji, które również mogą generować szumy. Wymiana powinna objąć cały blok przedwzmacniacza, gdzie sterowane są tony niskie i wysokie. W dyskusji poruszono także porównanie tranzystorów BC550C/560C z 2SA1015/2SC1815, gdzie BC są oceniane jako lepsze lub porównywalne, jednak ostateczny wybór zależy od charakterystyki i zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA