logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP350U2A - Laptop wyłącza się po kilku minutach pracy, co robić?

Pani_K 20 Mar 2014 15:13 1194 4
REKLAMA
  • #1 13424798
    Pani_K
    Poziom 9  
    Dzień dobry
    Piszę w sprawie jak w temacie.
    Mianowicie wczoraj po włączeniu komputera po 10 minutach bez przyczyny zgasł. Pierwsze skojarzenie: może się przegrzał, ale odpada bo:
    1) byłby to pierwszy raz
    2) za krótki czas na przegrzanie
    3) był chłodny
    No dobrze nie jestem specjalistą, ale powyższe zjawiska występowały w innym moim komputerze przy przegrzaniu.
    Dalej, za pierwszym razem nie udało się go włączyć spowrotem, druga próba jednak odniosła sukces. Lecz po kolejnych 30 min znowu się wyłączył. Tym razem na dobre. Nie da się go włączyć.
    Poprosiłam kolegę o sprawdzenie, rozkręcenie itp. Stwierdził że teoretycznie wszystko w porządku. Zasilanie działa, bateria ok, zmiany napięć są przy uruchomieniu i podsumował to słowami : Twój komputer wie że ma się włączyć ale z jakichś przyczyn tego nie robi.

Ach, dodam że to nie wina grafiki, że się włącza ale nic nie wyświetla. Nie, komputer nie działa, nie pracuje. Przy naciśnięciu włącznika zapala się lampka ta od pracy komputera, i natychmiast gaśnie.

Czy znajdzie się osoba, która ma pomysł co mogło się stać?
  • REKLAMA
  • #2 13424825
    adk163
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Na początek sprawdź pamięć RAM.
  • REKLAMA
  • #3 13428260
    Pani_K
    Poziom 9  
    Sprawdzone. Nie jest to RAM.
  • REKLAMA
  • #4 13428281
    lukasrz
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Trzeba sprawdzić zasilacz, gniazdo zasilania - upalony pin (typowe w samsungach) może dawać taki objaw - mały prad idzie na płyte, pozniej BIOS.

Daj zdjecie gniazda zasilania na plycie. od storny lutowania.
  • #5 13428310
    Pani_K
    Poziom 9  
    zasilacz, gniazdo zasilania sprawdzone zostało przez kolegę w pracowni ojca , wcześniej była wymieniana wtyczka zasilacza gdyż doszukano się wady fabrycznej- zasilacz nie ładował, aktualnie wszystko działa. Nie ma fizycznych uszkodzeń tych części.

Oddałam komputer do serwisu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieje ze to może awaria systemu, a nie coś z płytą główną. Lecz jeśli byłoby to 2 to może poradzicie, które laptopy są najwytrzymalsze? Myślałam o ewentualnym zakupie della lub lenovo.
REKLAMA