logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć mieszacz w kabinie

frulik 21 Mar 2014 20:17 75198 24
  • #1 13429016
    frulik
    Poziom 10  
    Ocena: 45
    Witam,
    Jak wyjąć mieszacz w kabinie prysznicowej ?
    Kabina jest z Praktikera z 2005 roku (chyba Aquasan / Sanprim).
    Objaw jest taki, że jak jest ustawiona woda mieszana (pół na pół ciepła z zimną), to z prysznica raz leci ciepłą a raz zimna w odstępach 3 sekundowych (zimna ma wtedy większe ciśnienie). Różni "specjaliści" z Leroy itp stawiają na uszkodzony mieszacz.
    Udało mi się zdjąć (z trudem) rączkę, ale już dalej nie idzie. Może ktoś się orientuje jaki teraz krok ? Próbowałem zdjąć tę metalową wystającą osłoną, ale ani drgnie (albo niewłaściwym kluczem).
    Jak wyjąć mieszacz w kabinie Jak wyjąć mieszacz w kabinie
  • #2 13429033
    siwusek
    Poziom 15  
    Ocena: 202
    Prawdopodobnie będziesz musiał zdemontować całą kabinę i drugiej strony to rozkręcić .
    Lecz nie jestem pewien do końca .
  • #3 13429065
    frulik
    Poziom 10  
    Jak oglądałem tanie kabiny w markecie, to od tułu nie ma dojścia. Wszystko zalane żywicą :(
  • #4 13429248
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1259
    Zapomnij... Nierozbieralny... Chociaż nie, rozebrać idzie ale już nie do poskładania.
    Tyle na moje oko. A jest dość wprawne. Taka przynajmniej krąży opinia.
  • #5 13430399
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Trzeba sprawdzić, czy ta okrągła obręcz to nei jest osłona nakrętki (w bateriach zwykle takie są, dla zamaskowania nakrętki). Odkręca się ją ręcznie (bez narzędzi). Jeśli da się odkręcić, to dalej jest nakrętka mosiężna, którą już trzeba odkręcić kluczem, przy czym może być problem z uwagi na trudniejszy dostęp, niż jest to normalnie na baterii. Potrzeba odpowiedniego klucza, by ją odkręcić (rozmiar klucza zwykle 32, w zależności od baterii, ale tu musiałby to być klucz oczkowy bardzo odgięty). Jeśli da się odkręcić, to potem wyjmuje się wkład mieszacza. Co jest powodem konieczności wyjęcia wkładu? Zły strumień czy przecieki? Jesli przecieki, to wymienić uszczelki a części ceramiczne dobrze wyczyścić i nasmarować maścią instalacyjną (z teflonem) - do tego trzeba rozebrać wkład.
  • #6 13431333
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1259
    Zbigniew Rusek napisał:
    Trzeba sprawdzić, czy ta okrągła obręcz to nei jest osłona nakrętki (w bateriach zwykle takie są, dla zamaskowania nakrętki)

Kolego, to Kabina z Praktikera jest. Tania, więc z osprzętem światowego potentata każdej branży... Choć nie znam akurat tego modelu, to jednak jestem niemal pewien tego, co napisałem wcześniej...
  • #7 13431926
    frulik
    Poziom 10  
    No i się udało. Najpierw trzeba zdjąć rączkę (jedna śrubka na płaski klucz),
    potem trzeba odkręcić tę osłonę przy panelu,
    Poniższa część dociska mieszacz, więc najpierw trzeba zakręcić wodę, przed odkręceniem tego. Do odkręcenia użyłem klucza hydraulicznego typu żabka i odkręcałem przez szmatę. Jak widać po zdjęciach trochę powiginałem i porysowałem tę część. Na szczęście większość tych obrażeń chowa się pod rączką później.
    Bez mieszacza wygląda tak:
    Montaż w odwrotnej kolejności.
    Jeśli chodzi o sam mieszacz to jest krótki na fi40 do dostania bez problemu (chiński 10zł, włoski 40zł).
  • #8 13432221
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Kupując wkład, wziąć stary do sklepu na wzór (musi być taki sam, gdyż inaczej może się nie dać zamontować).
  • #9 13432634
    frulik
    Poziom 10  
    Oczywiście mieszacz, należy wziąć na wzór, jednak jak widać chińskie produkty także są naprawialne i przynajmniej ta konkretna część jest typowa.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i mam nadzieję, że ten post komuś się przysłuży, a niektórzy zweryfikują swoją wiedzę. Temat uważam za rozwiązany.
  • #10 16301115
    svapl
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Chciałbym bardzo podziękować przedmówcom za super precyzyjne wyjaśnienie tematu mieszacza. Mam kabinę obudowaną marki dalekie chiny o nazwie SAWANNAH i jest tam bardzo podobny mieszacz. Oczywiście po 5 latach użytkowania oryginalny mieszacz zaczął przeciekać. Konstrukcyjnie wyglądało to bardzo podobnie jak na powyższych zdjęciach z tym wyjątkiem że po wyjęciu gałki oczom moim ukazała się krzyżakowa śruba, którą należy zostawić w spokoju - nie wykręcać gdyż bez niej nie da się odkręcić nakrętki przytrzymującej mieszacz. W sklepie zaś kupiłem mieszacz polski - krakowski regulator ceramiczny ekonomiczny niski do baterii opal indeks 884-007-86 w cenie 42 złotych.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
    zdrówko
  • #11 16481284
    rydwan01
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Cześć.
    Ja mam kabinę Savana Croma i w związku z tym pytanie czy osłonę mieszacza ( z podobnej na fotce 3-ciej od góry) też się wykręca? Może ktoś wie?
  • #12 16481925
    svapl
    Poziom 11  
    Ja mam kabinę Savana Croma i w związku z tym pytanie czy osłonę mieszacza ( z podobnej na fotce 3-ciej od góry) też się wykręca? Może ktoś wie?[/quote]

Witaj
    Te kabiny są zbudowane na takiej samej zasadzie więc na 90 % się odkręca.
    Ja owinąłem mokrą szmatką swoja gałkę i powoli żabką hydrauliczną naparłem i puściło, u mnie tylko jak juz wcześniej pisałem była jescze śruba krzyżakowa która przytrzymywała tylną część ta w którą się wkręca więc tej śruby nie można odkręcać.

zdrówko
    svapl
  • #13 16799356
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Wczoraj dzięki Waszym informacjom bez kłopotu wymieniłem zawór w swojej kabinie (market budowlany, ok 7 lat). Punkciki rozdałem.
    Tyle, że zamiast szmatki (j.w.) okleiłem osłonę taśmą "mcgywerką". Zawór typowy, za 25zł w
  • #14 16799563
    svapl
    Poziom 11  
    Witaj
    Ciesze się, że pomogłem chociaż troszkę.
    Trzymaj się Bracie
    zdrówko
    svapl
  • #15 17139857
    kiemot
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Panowie dziękuję, wasza dyskusja przyczyniła się do mojego sukcesu, a jak powszechnie wiadomo - sukces ma wielu ojców !
    Kabinę kupiłem pół roku temu i tak przez pół roku wymieniłem już wąż, wszystkie dolne zawiasy i dziś głowicę. Chińska jakość, polska cena.
  • #16 18065002
    Felix91
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam panowie mam problem próbowałem wulymienic mieszacz kupiłem nowy ale przy odkrecaniu pękło mi to co dociska ten mieszacz w sklepie takiej części nie ma z tego co pytałem. Co począć? Muszę mieć teraz zamknięta wodę..
  • #17 18065006
    kiemot
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Może warto kupić nową baterię, która posiada głowicę o takim samym wymiarze i przełożyć tylko sam docisk.
  • #18 18065010
    Felix91
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Rozgladalem się w sklepach i były tylko że tak jakby w całości z mieszaczem w jednej części i nie da rady tego odkręcić także to nic by nie dało i tak..
  • #19 18484988
    omend
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    frulik czy tą część z 3 zdjęcia w Twoim poście w prysznicu SAWANNA też trzeba całkowicie wykręcać czy można poprostu wyjąć regulator ceramiczna czyli ten środek i wymienić na odpowiedni krótki bądź długi?
  • #20 20482027
    Jacekp111
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wracam do tematu bo też miałem problem w kabinie Sawana.
    Największy problem miałem z odcięciem wody na instalacji.
    W samej kabinie uchwyt w kształcie kuli jest przykręcony śrubką na płaski śrubokręt a śrubka dokładnie dociska do trzpienia mieszacza. U mnie popękał mieszacz więc ten uchwyt odpadł.
    Dalej poszło łatwo.
    Na początku należy usunąć kamień po obwodzie pierścienia przylegającego do szyby kabiny następnie ten pierścień podważyć i wyciągnąć u mnie nie był przykręcony tylko wciśnięty.
    Następnie trzeba odkręcić tuleję, która pozostała, przeciwnie do wskazówka zegarka.
    Poszło łatwo udało się odkręcić dwiema rękami.
    Tuleja ta dociska mieszacz do podstawy zaworu mieszającego dzięki uszczelką z tyłu mieszacza uszczelnia i zapobiega przecieką.
    Mieszacz kupiłem w sklepie hydraulicznym. Trzeba mieć stary na wzór bo są różne modele.
    Wyczyściłem i wszystko skręciłem i jest ok.
    Mieszacz oryginalny Jak wyjąć mieszacz w kabinie wytrzymał 10 lat.

Jak wyjąć mieszacz w kabinie Jak wyjąć mieszacz w kabinie
  • #22 20703892
    pmarusz6
    Poziom 2  
    >>20482027
    Czy da się ten okrągły mieszacz wymienić od środka kabiny? Mam problem z moim ponieważ zaczął przeciekać a nie mam możliwości dojścia od tylu bez rozbierania całej kabiny
  • #23 20703924
    MariuszMariusz78
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, proszę o wyszukanie w Google profilu firmy: CZĘŚCI DO KABIN PRYSZNICOWYCH Ruda Śląska. Tam uzyska Pan wszystkie potrzebne informacje. Istnieje też możliwość zakupu części.

Pozdrawiam Mariusz
  • #24 21146513
    dietakarma
    Poziom 1  
    Ta stro a chyba jest fałszywa]
  • #25 21206029
    emilkaaisyram
    Poziom 1  
    super post, super porady!
    dzięki Wam mam nadzieję, że ta chinka savana jeszcze chwilę posłuży. dodam swoje foty, bo mojego demontażu nie przeżył ten szajs metal. męczyłam się z nim z pół godziny nim puścił. znalazłam na allegro zestaw naprawczy. powinien przyjść pojutrze. mam nadzieję, że będzie pasować. casto i liroj nie mają tego w ofercie. zostawiam również zdjęcia z suwmiarką - może komuś będzie w przyszłości łatwiej.
    pozdrawiam i łączę się w bólu :-)

Zestaw naprawczy do baterii kabiny prysznicowej na stronie sklepu internetowego.
    Zbliżenie na uszkodzony metalowy element cewki z widocznymi zarysowaniami i złuszczeniami.
    Panel prysznicowy Savana z brakującym elementem.
    Kobieta mierzy suwmiarką wewnętrzny element metalowy.
    Ręce używające suwmiarki przy mierzeniu elementu w zlewie.

mały update: pasowało :-) i działa

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany mieszacza w kabinie prysznicowej, szczególnie w modelach z marketów budowlanych, takich jak te z Praktikera. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z demontażem mieszacza, wskazując na trudności w dostępie do niektórych elementów oraz na konieczność użycia odpowiednich narzędzi, takich jak klucz hydrauliczny. Wskazano, że przed wymianą mieszacza należy odkręcić osłonę oraz upewnić się, że woda jest odcięta. Użytkownicy podkreślali, że ważne jest, aby przy zakupie nowego mieszacza mieć stary element jako wzór. Wspomniano również o dostępności części zamiennych w sklepach hydraulicznych oraz o zestawach naprawczych. Problemy z mieszaczami często dotyczyły przecieków oraz zmiennego ciśnienia wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA