logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 160GB - Częste parkowanie dysku, nieciekawe wartości w SMART

lamero7 23 Mar 2014 16:30 6174 37
REKLAMA
  • #1 13434812
    lamero7
    Poziom 10  
    Około dwa tygodnie temu kupiłem do swojego laptopa dysk twardy Seagate 160GB SATA 5400.3 ST91603110CS.
    Dysk wysłany został kurierem, ale był bardzo dobrze zapakowany, a test wykonany programem HD Tune nie wykazał ani jednego bad sektora.
    Zauważyłem jednak, że dysk dosyć często i wyraźnie "klekocze" nawet, gdy nie wykonuję na nim żadnej pracy. Regularnie też (raz na 1-2 dni) zawiesza się system (Windows 7), dzieję się tak właściwie tylko wtedy, gdy odchodzę od komputera (nie ma reguły co do tego po jakim czasie system się zawiesza, czasem po ponad godzinie działa nadal, ale czasem wystarczy kilkanaście minut) i nie komputer jest w stanie bezczynności.
    Nie przypominam sobie, żeby system zawiesił się w momencie, gdy np. zapisywałem czy kopiowałem jakieś dane.

Postanowiłem sprawdzić SMART dysku, ściągnąłem program SeaTools, ale tam wykonałem tylko test Short Generic, który został zdany. Nie wiem, jak w tym programie sprawdzić SMART, bo wybraniu opcji Drive Information otrzymuję komunikat "Test Unavailable".
    W związku z powyższym, dysk sprawdziłem programem GSmartControl, załączam screena. Wcześniej szukałem trochę o takim hałasowaniu dysku i znalazłem trochę informacji o parkowaniu głowic, dlatego od razu zwróciłem uwagę na to, że u mnie ta wartość sięgnie niedługo 3000, co podobno na tak krótki okres użytkowania jest liczbą bardzo dużą. Zatrważające są też wartości dla wierszy "Raw Read Error Rate" i "Seek Error Rate".
    SMARTa nie udało mi się sprawdzić ani w HD Tune, ani w HDD Health, ani też w CrystalDiskInfo, po prostu nie są pokazywane żadne dane albo w ogóle program twierdzi, że nie ma dysku. Włożyłem do komputera płytę Hiren's BootCD i włączyłem program Victoria, po kliknięciu na "get smart" uzyskałem informację "Error reading S.M.A.R.T!".

Wygląda na to, że albo coś jest nie tak, albo GSmartControl się myli, jak jednak sprawdzić ten SMART innym programem, skoro żaden nie chce tego zrobić?
    Co mam zrobić, czy dysk jest uszkodzony? Dodam, że nadal nie ma bad sektorów, komputer nie jest narażony na wstrząsy, dosyć często zamykam klapę laptopa (wtedy dysk się wyłącza, co mnie dziwi następuje to w sekundę, nie wiem czy jest to dla niego dobre).

Edycja:
    Zadziałał CrystalDiskInfo ze wspomnianej płyty, niektóre wartości się różnią (a np. wartość dla temperatury jest absurdalna), ale ogólnie potwierdza się, że chyba nie jest dobrze.

• REKLAMA
  • #2 13434855
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    lamero7 napisał:
    wartość "Load/Unload Cycle Count" jest równa zero.

Patrz na kolumnę RAW. Tam są odczyty SMART tego dysku.
    Wartość wynosi 2971.
    Przestaw sobie w zaawansowanych funkcjach aby wartość RAW pokazywało w dziesiętnych zamiast w szesnastkowych (HEX).
  • #3 13434856
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    lamero7 napisał:
    SMARTa nie udało mi się sprawdzić ani w HD Tune, ani w HDD Health, ani też w CrystalDiskInfo, po prostu nie są pokazywane żadne dane albo w ogóle program twierdzi, że nie ma dysku. Włożyłem do komputera płytę Hiren's BootCD i włączyłem program Victoria, po kliknięciu na "get smart" uzyskałem informację "Error reading S.M.A.R.T!".

Trzeba próbować różnych programów z Hirens'a aż któryś zadziała.
    HDD tools > Sentinel lub HDAT2
    Spróbuj też uruchomić Parted Magic a w nim HDD health czy coś takiego. Co ciekawe są tam 2 PartedMagic jeden dostępny od razu, drugi w Dos Programs. Jak jeden z nich nie działa, to często drugi uruchamia się bez łaski - nie rozumiem czemu ale to szczegół. Dla ułatwienia PartedMagic podświetla na czerwono te parametry, które są nieprawidłowe.

Co tu dużo dywagować dysk nie nadaję się na instalację czegokolwiek bo szkoda czasu. Ja bym go oddał.
  • #4 13434906
    Robert B
    Poziom 43  
    0ceanborn napisał:
    dysk nie nadaję się na instalację czegokolwiek bo szkoda czasu

A niby dlaczego? Która wartość jest według Ciebie nieprawidłowa?
  • REKLAMA
  • #5 13434932
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Z dyskiem jest wszystko OK.
  • #6 13434944
    lamero7
    Poziom 10  
    Udało mi się odczytać SMART programem Hard Disk Sentinel, wartości podobne do tych z innych programów.
    Kasek21, to kiedy byłoby źle? Czy ta liczba prawie trzech tysięcy parkowań nie jest za duża? Nie znam się i może to jakieś mity, ale czytałem coś o limicie 200 tysięcy parkowań, a dysku używam dopiero dwa tygodnie.
    Skąd w takim razie zacinanie się systemu? Na poprzednim dysku nie zdarzało się coś takiego, może to wina Windowsa 7 (wcześniej miałem XP)?
    Liczba błędów odczyta na poziomie dwustu milionów nie świadczy o niczym złym? Dodam, że w GSmartControl ta wartość wzrosła w ciągu 30 minut ze 175 do 190 milionów.
    Mogę jakoś przetestować ten dysk, żeby się upewnić, czy jest ok?
    Przypominam także o tym klekotaniu.
  • #7 13434978
    Robert B
    Poziom 43  
    Zrób mu "Butterfly test" tym programem:
    http://hddscan.com/
  • REKLAMA
  • #8 13436565
    lamero7
    Poziom 10  
    Przeprowadziłem "butterfly test", oto wyniki:

Jak widać dosyć sporo jest sektorów z czasem dostępu powyżej 50ms, co chyba nie jest dobrym wynikiem dla nowego testu.
    Dodam, że Sentinel stwierdził, że kondycja dysku jest doskonała, jak w takim razie rozumieć te 195 milionów (od kilku godzin skoczyło to właśnie o 5 milionów) dla Raw Read Error Rate?
  • #9 13436602
    Kasek21
    Poziom 43  
    Tak wysoka wartość parametru 01 dla dysków Seagate to norma. (to samo C3).

Wykonaj skanowanie (2xF4) w programie MHDD i daj zdjęcie ekranu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
  • #10 13436615
    Robert B
    Poziom 43  
    lamero7 napisał:
    Jak widać dosyć sporo jest sektorów z czasem dostępu powyżej 50ms, co chyba nie jest dobrym wynikiem dla nowego testu.

To właśnie chciałem wiedzieć. I jak widać mechanika nie jest w najlepszym stanie.
    lamero7 napisał:
    jak w takim razie rozumieć te 195 milionów (od kilku godzin skoczyło to właśnie o 5 milionów) dla Raw Read Error Rate?

Takimi kosmicznymi wartościami się zupełnie nie przejmuj.
  • #11 13436621
    lamero7
    Poziom 10  
    Ok, przeprowadzę w nocy ten test.
    Właśnie znalazłem informację, że Seagate'y tak mają z tym parametrem 01 i C3. Co jednak z innymi wysokimi wartościami (07, BC)?
    Co z tym parkowaniem głowic? Czytałem, że można to ograniczyć, warto spróbować?
  • #12 13436641
    Robert B
    Poziom 43  
    Wyłącz usypianie dysku. Ale może to zaskutkować szybszym zużyciem baterii w laptopie.
  • #14 13436824
    Robert B
    Poziom 43  
    Oczywiście, że można. Pod warunkiem, że będziesz pamiętał o braku wstrząsów przy pracy dysku. Ja to mam od dawna wyłączone we wszystkich dyskach w stacjonarnym.
  • #15 13436830
    lamero7
    Poziom 10  
    Tak, wiem, że wtedy bardziej muszę uważać na wstrząsy, ale będę o tym pamiętał.
    Czy powinienem to zrobić jakimś program od Seagate'a (nie mogę znaleźć odpowiedniego), czy może mogę użyć quietHDD?
  • #16 13436840
    Robert B
    Poziom 43  
    Jeżeli od producenta znajdziesz to lepiej ale wątpię aby był. Przeczytaj o nastawach programu w linku, który podałeś.
  • REKLAMA
  • #17 13436856
    lamero7
    Poziom 10  
    Po uruchomieniu queitHDD pojawia mi się taki komunikat:

Kiedy ustawiam wartości w APM Settings na 255, to nie widzę poprawy, przy 254 to samo, dysk nadal parkuje. Nie udaje się także wyłączyć parkowania przy użyciu Sentinela. Da się to jakoś inaczej zrobić?
  • #18 13436889
    Robert B
    Poziom 43  
    Musisz użyć MHDD. Pokaż ekran po wydaniu polecenia Config.
    Po screenie z Crystal, można jednak zorientować się, że dysk albo nie obsługuje AAM albo ma wyłączoną tę funkcję.
  • #19 13437662
    lamero7
    Poziom 10  
    Niestety, ale wygląda na to, że MHDD nie chce działać z moim dyskiem. Użyłem wersji najnowszej oraz z jakiejś starszej, dostępnej na płycie Hirensa, w obu przypadkach nie udało mi się rozpocząć testu.
    Po wpisaniu polecenia config pokazuje się taki ekran:

natomiast po wciśnięciu przycisku F4 lub wpisaniu polecenia SCAN, zapala się dioda informująca o działania dysku i święci już ciągle, a na ekranie widzę coś takiego:

W MHDD mogę odczytać parametry SMART, są one zbieżne z tymi z innych programów. Nie udało mi się przeprowadzić skanowania także programem Victoria, zadziałał dopiero Vivard, ale tam chyba nie otrzymuje się zbyt szczegółowych informacji, potwierdziło się jedynie, że nie mam na dysku bad sektorów.

Zainstalowałem sobie program Hdparm, który miał wyłączyć parkowanie głowic, po uruchomieniu Windowsa pojawia mi się teraz taka informacja:

Czy nie ma szans na wyłączenie tej funkcji w moim Seagacie?
  • Pomocny post
    #20 13439017
    Robert B
    Poziom 43  
    lamero7 napisał:
    natomiast po wciśnięciu przycisku F4 lub wpisaniu polecenia SCAN, zapala się dioda informująca o działania dysku i święci już ciągle, a na ekranie widzę coś takiego:

Przecież najpierw musisz wcisnąć Enter aby wyjść z polecenia Config!
    Te screeny są z jakiejś starej wersji MHDD.
  • #21 13440358
    lamero7
    Poziom 10  
    Fakt, wrzuciłem chyba złego screena, taka sama sytuacja (brak uruchomienia skanera, zawieszający się zegarek) miała miejsce także wtedy, gdy wszystko robiłem zgodnie z instrukcją. Używałem wersji 4.6, nie wiem dlaczego nie działała, może coś nie tak było z wypalonym obrazem płyty, w każdym razie problemów nie stwarzała wersja 4.6, którą mam na UBCD, oto wyniki:

Widać, że są one znacznie korzystniejsze, niż te, które otrzymałem z programu HddScan, widocznie jakieś programy działające w tle spowalniały dysk. Te dwa pojedyncze sektory, które mają kolor zielony i pomarańczowy pojawiły się niemal bezpośrednio obok siebie na sam koniec testu. Wydaje mi się, że nie powinienem się tym martwić, ale może się mylę?
    Czy można stwierdzić, że zawieszanie się systemu nie jest spowodowane złym stanem dysku? Czy słuszne jest moje podejrzenie, że winne może być parkowanie głowic? Jakieś pomysły, jak to skutecznie wyłączyć?
  • #22 13440414
    Kasek21
    Poziom 43  
    lamero7 napisał:
    Widać, że są one znacznie korzystniejsze, niż te, które otrzymałem z programu HddScan, widocznie jakieś programy działające w tle spowalniały dysk.

Dlatego prosiłem o scan w MHDD.

lamero7 napisał:
    Wydaje mi się, że nie powinienem się tym martwić, ale może się mylę?

Nie ma co się przejmować na zapas ale warto co jakiś czas sprawdzić SMART.

lamero7 napisał:
    Jakieś pomysły, jak to skutecznie wyłączyć?

Próbowałeś wyłączyć APM np. pod CrystalDiskInfo?
  • #23 13440447
    lamero7
    Poziom 10  
    Najnowsza wersja CrystalDiskInfo nie widzi mojego dysku, ściągnąłem więcej wersję 4.5.0, tam wszedłem do następującego okienka:

Początkowo na pasku pod napisem APM nie było żadnego suwaka, pojawia się on, kiedy klikam na Włącz lub Wyłącz. Czy mam ten suwak przesunąć jak najbardziej w prawo? Po każdym wyjściu z okna, niezależnie od tego czy kliknę Włącz czy wyłącz, po jego ponownym otwarciu suwak jest na środku. Czy to oznacza, że ustawienia nie są zapisywane?
  • #24 13440461
    Kasek21
    Poziom 43  
    Przesuń suwak w maksymalnie w prawo.
  • #25 13440462
    lamero7
    Poziom 10  
    Ok, ale najpierw kliknąć na Włącz? Bo klikam na to, ustawiam maksymalnie w prawo, ale po ponownym uruchomieniu okienka suwak jest znów po środku. To samo jest, kiedy kliknę na Wyłącz.
  • Pomocny post
    #26 13440472
    Kasek21
    Poziom 43  
    Sprawdź czy po takim czy takim zabiegu parametr SMART'u przestaje rosnąć.
  • #27 13441700
    lamero7
    Poziom 10  
    Od wczoraj, po wprowadzeniu takich ustawień, jak napisałem, nie zauważyłem wzrostu liczby parkowań, wygląda więc na to, że CrystalDiskInfo działa. Teraz będę obserwował, czy w związku z tą zmianą system przestanie się zawieszać w trakcie bezczynności.
    Dziękuję za dotychczasową pomoc.
  • #28 13448801
    lamero7
    Poziom 10  
    Niestety, nadal bez efektów. Przez około dwa dni SMART nie pokazywał przyrostu liczby parkowania głowic (z wyjątkiem tych wymuszonych wyłączaniem lub usypianiem komputera), ale albo coś mu się zacięło, albo z jakichś innych powodów głowice nie parkowały, w każdym razie teraz ich liczba wzrosła do ponad 3300, więc dysk wykonałem ponad 300 parkowań w ciągu 2-3 dni, a do tego nadal system zawiesza się około raz dziennie.
    Myślałem, że może CrystalDiskInfo zgubił ustawienia dla APM, ale po sprawdzeniu każdej możliwej kombinacji stwierdziłem, dysk parkuje głowice bardzo często.
    Ktoś ma jakiś pomysł co mogę zrobić? Czy słuszne jest moje podejrzenie, że komputer zawiesza się przez to parkowanie (następuje zamrożenie ekranu, nie mogę ruszać myszka, nie słychać, żeby dysk pracował, a odpowiadająca mu dioda w ogóle się nie świeci)?
    Czy częste parkowanie głowic rzeczywiście jest tak szkodliwe dla dysku? Pomijając oczywiście sam fakt zawieszania komputera.

EDYCJA: w ciągu 25 minut bezczynności liczba parkowań wzrosła o 19, to chyba sporo, więc tym bardziej zależy mi na jakimś sposobie ograniczenia tego wzrostu.
  • #29 13449578
    Robert B
    Poziom 43  
    Robert B napisał:
    Te screeny są z jakiejś starej wersji MHDD.

Daj jeszcze raz polecenie Config z najnowszej wersji MHDD.
  • #30 13449974
    lamero7
    Poziom 10  
    Ok, dla pewności spytam, czy wersja ze strony http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/ pod linkiem o nazwie "Last version of MHDD, CDROM iso-image" jest wersją najnowszą?
    Czyli czy po prostu najnowszą wersją MHDD jest 4.6?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dysk twardy Seagate 160GB SATA 5400.3 ST91603110CS, który wykazuje częste parkowanie głowic oraz problemy z zawieszaniem systemu Windows 7. Po przeprowadzeniu testów SMART i użyciu różnych programów diagnostycznych, takich jak SeaTools, Hard Disk Sentinel i MHDD, użytkownik zauważył wysoką wartość parkowania głowic (2971) oraz wzrost liczby błędów odczytu. Użytkownicy forum sugerowali różne metody diagnostyki, w tym wyłączenie funkcji parkowania głowic oraz dostosowanie ustawień APM. Po zastosowaniu zmian w CrystalDiskInfo, użytkownik nie zauważył poprawy, a liczba parkowań wzrosła do 3300. Problemy z zawieszaniem systemu mogą być związane z parkowaniem głowic, co skłoniło użytkownika do dalszego poszukiwania rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA