logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino - Nie działający układ oparty na przykładach?

retrofun 30 Mar 2014 18:37 4776 4
REKLAMA
  • #1 13459039
    retrofun
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam Zbudowałem niżej zamieszczony układ:

Wzorowałem się na Tych dwóch przykładach:

Pierwsza strona zawierająca informacje jak zrobić przejściówkę USB > DMX na kości FTDI.
    Użyłem do tego takiej przejściówki

wraz z ST485BN wg shematu:

Drugie to arduino które na pinach 9,5,6 jest podłączone do uln2803 dalej do paska LED RGB ze wspólną anodą(odcinek paska 5cm(3 diody)).
    Dobry tutorial o użyciu uln i rejestrów

Na schemacie nie dodałem zasilania LED, jest to 12V

Arduino ma wgrany poniższy program, który jest zawarty w przykładach bibliotek DMXSerial.

Inne ciekawe biblioteki stosowane do Transmisji DMX Conceptinetics i DMXSimple lecz nie potrafię z nich skorzystać.

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Czy któraś z wyżej wymienionych bibliotek potrafi "emulować" UART ?

Po zastosowaniu powyższych instrukcji. "Nie działanie" objawia się tak pasek świeci i wykonuje program(świeci 5 sek jednym kolorem potem na stałe drugim). Na samym arduino nie świecą się diody TX/RX. Przejściówka jest podłączona jak na instrukcjach, przez komputer wykryta i zainstalowana na COM4, tak samo dobrze widzi ją sam program w moim przypadku Freestyler. Jako outpot używam Enttec Open USB DMX. Po puszczeniu sygnałów z programu Freestyler. Nic się nie zmienia :( Gdzie jest problem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13460558
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    RX UART-a masz podłączone do wejścia transceivera... Ciężko jest wysyłać dane odbiornikiem.
  • REKLAMA
  • #3 13461972
    retrofun
    Poziom 8  
    Zaraza sprawdzę jaki to będzie miało efekt w między czasie, z tego co patrzyłem na schematy da się podpiąć diody sygnalizujące transfer do chipu FTDI, czy się nie mylę?

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Wprowadzona poprawka działa, układ dalej nie działa, wpadłem na pomysł pożyczenia lampy na DMX i sprawdzenie samej przejściówki z 485. Urządzenie działa. Świeci/błyska itp na 4 kanałach. Po podłączeniu arduino z wyżej wymienionym kodem nie działa, więc strzelam że to kwestia kodu. Jak by nie było arduino jest zasilane z zasilacza 12v. Chyba że musi być zasilane poprzez port USB ? Sam program wciąż się wykonuje dobrze, ale nic poza tym

Spróbowałem kodu z bibliotek DMXSerial2 który wygląda tak:

Żadnej zmiany :(

Dorzucam też zdjęcia.
    Arduino - Nie działający układ oparty na przykładach? Arduino - Nie działający układ oparty na przykładach? Arduino - Nie działający układ oparty na przykładach? Arduino - Nie działający układ oparty na przykładach?

Z braku rozwiązań i podpowiedzi zabrałem się za kombinowanie, przeszukując grafiki schematów natknąłem się na coś takiego:

Użyłem schematu odbiór na moim odbiorniku(arduino) I wszystko zaczęło grać jak trzeba. Pytanie moje jest takie czy to będzie działać, nie spali się czy ktoś widzi w tym jakieś problemy ?

Arduino działa na obu kodach które wyżej zamieściłem.

Drugie pytanie, czy ciężko mi będzie teraz połączyć kod który mam z biblioteką ShiftPWM ?
  • REKLAMA
  • #4 13490088
    retrofun
    Poziom 8  
    Taki kod mi nie działa, czy ktoś mógł by na niego rzucić okiem ?

Choć po przemyśleniu ten kod był by lepszy:

I log :

_2:29: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:30: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:31: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:32: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:33: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:34: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:35: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:36: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:37: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:38: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:39: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:40: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:41: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:42: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:43: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:44: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '.' token
    _2:45: error: expected declaration before '}' token
  • #5 13495839
    retrofun
    Poziom 8  
    Witam zmieniłem bibliotekę z ShiftPWM na Shifter, mam kod który nie generuje żadnych błędów. Nie mniej świeci tylko jedna dioda na pierwszym pinie 595. Jakieś uwagi ?

REKLAMA