Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
IGE-XAOIGE-XAO
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ledy cyfrowe nie świecą (są sprawne)

07 Feb 2021 11:00 246 5
  • Level 2  
    Dzień dobry, kupiłem ledy adresowalne ws2812b oraz zasilacz POS-50-C, podłączyłem zasilacz do paska z 6-cioma diodami oraz arduino, wgrałem standardowy program z biblioteki NeoPixel (program- simple)... no i nie działa- nie zapala się żadna dioda mimo że chyba powinny wszystkie

    podłączenia:
    -zasilacz do led:
    +V do czerwonego
    -V do czarnego
    -pasek led do arduino
    Din- D6

    Ma ktoś jakieś pomysły?

    program simple:
    Code: c
    Log in, to see the code
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Level 43  
    Szarysz wrote:
    podłączenia:
    -zasilacz do led:
    +V do czerwonego
    -V do czarnego
    -pasek led do arduino
    Din- D6

    Może nie połączyłeś masy Arduino z minusem zasilania paska?
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Level 22  
    Witam,
    Narysuj jak to podłączyłeś, bo teraz z opisu wychodzi że na google nie ma nic nie temat obwodów elektrycznych.
  • Level 2  
    mpier wrote:
    Witam,
    Narysuj jak to podłączyłeś, bo teraz z opisu wychodzi że na google nie ma nic nie temat obwodów elektrycznych.


    użyłem tego schematu- z tym że kondensator jest już w zasilaczu

    ledy cyfrowe nie świecą (są sprawne) [img-1]
  • Level 34  
    Już masz błąd w podłączeniu bo w ws2812b wejście DI nie może być wyższe od VDD i pierwsza dioda mogła się uszkodzić dlatego nie działa reszta...

    Schemat był by poprawny gdyby diody i UNO miało jedno zasilanie...
  • Level 2  
    Jarzabek666 wrote:
    Już masz błąd w podłączeniu bo w ws2812b wejście DI nie może być wyższe od VDD i pierwsza dioda mogła się uszkodzić dlatego nie działa reszta...

    Schemat był by poprawny gdyby diody i UNO miało jedno zasilanie...


    mam pewnośc że pierwsza dioda działa bo udało mi się ją uruchomić (w niezbyt poprawny sposób ale na pewno jej nie uszkodziłem), zatem w jaki sposób powinienem to wszystko podłączyć? Muszę podłączyć arduino do tego samego zasilacza?