logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD3200AAJS-00B4A0 - Trzeszczenie i przycięcia podczas pracy dysku twardego

Seillo 01 Kwi 2014 00:10 1902 8
REKLAMA
  • #1 13463787
    Seillo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    od jakiegoś czasu mam problem z dyskiem twardym. Przy pracy przeglądarki, bądź gier przycina raz na jakiś czas i głośno trzeszczy. Początkowo ignorowałem problem, jednak z czasem sie on nasila i są chwile gdy nawet wciśnięcie prawego przyciska myszki powoduje krótki trzask i sekundowe przycięcie się komputera.

Szczerze mówiąc, to moim jedynym tropem odnośnie tego, że to akurat dysk trzeszczy jest fakt, że dzieje się to za każdym razem, gdy czerwona dioda na przodzie obudowy, podpisana HDD, świeci.

Dodaję informację ze Smart'a.

WD3200AAJS-00B4A0 - Trzeszczenie i przycięcia podczas pracy dysku twardego WD3200AAJS-00B4A0 - Trzeszczenie i przycięcia podczas pracy dysku twardego
  • REKLAMA
  • #2 13463848
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Transfery masakra, jak w moim starym dysku 8,6GB który mam gdzieś w szufladzie :D
    Zacząłbym od wymiany kabla SATA, sprawdzenia zasilania (miernikiem), nie zdradzisz nam reszty konfiguracji? Płyta, procesor, nazwa i moc zasilacza?
  • REKLAMA
  • #3 13464372
    Seillo
    Poziom 9  
    Poważnie aż tak źle? :D
    Wymiany kabla domyślałem się po wynikach z C7, nie posiadam miernika by sprawdzić zasilanie.

Reszta konfiguracji:
    Płyta główna NF-MCP65-6A61LG01C-00
    Procesor AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+, 2712 MHz
    Zasilacz Chieftec GPS 450AA-101A 450W
  • #4 13465016
    badboy84
    Poziom 43  
    Zasilacz wydaje się ok, jeżeli jest sprawny.
    Płyta to chyba Gigabyte GA-M56S-S3 więc SATA2 posiada czyli powinno być około 8-10 razy szybciej niż jest.
  • #5 13465102
    Seillo
    Poziom 9  
    Rzeczywiście na płycie głównej przy wtyce od kabla jest napisane SATA2. W najbliższym czasie dokonam wymiany i powiem, czy coś uległo poprawie.

Przejrzałem więcej tematów dotyczących tego problemu i natknąłem się na wzmiankę o możliwej zmianie "trybu transferu". Po wejściu w menedżer urządzeń i sprawdzenie właściwości "podstawowego kanału IDE" posiadam takie informacje:

Czy przy takim ustawieniu nie powinienem w miejscu "bieżący tryb transferu" mieć DMA?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13465252
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Masz PIO zmień na najwyższy możliwy DMA.

Jak nie pomoże usuń kontrolery i zrób restart.

HDD generalnie zaczyna mieć problemy, atrybut 01.
    Warto zrobić Skan w MHDD i wstawić foto.
  • #7 13465575
    Seillo
    Poziom 9  
    Po odinstalowaniu i ponownej instalacji kontrolerów, bieżący tryb transferu zmienił się na DMA Ultra 6. Dysk momentami trzeszczy, jednak duuuuużo ciszej, a o to wyniki ze SMART'a:

Zgodnie z zaleceniem wykonałem skan za pomocą MHDD.
    Mniej więcej do okolicy 93% wszystko wydawało się jak najbardziej w porządku. Praktycznie wszystkie kostki były na <3ms, tylko 3 kostki zielone rzuciły mi się w oczy.
    Problem pojawił się po przekroczeniu progu 93%. Wtedy na ekranie pojawiła mi się szachownica, która z każdą chwilą coraz bardziej "gęstniała":

WD3200AAJS-00B4A0 - Trzeszczenie i przycięcia podczas pracy dysku twardego WD3200AAJS-00B4A0 - Trzeszczenie i przycięcia podczas pracy dysku twardego
  • Pomocny post
    #8 13465598
    badboy84
    Poziom 43  
    Teraz wszystko jest ok ;) szachownicą się nie martw, 3 sektory >150ms to nie jest nic specjalnego. Dysk jest ok.
  • REKLAMA
  • #9 13465635
    Seillo
    Poziom 9  
    Podłączyłem inny kabel SATA jeszcze, żeby mieć pewność.
    Różnicy w benchmarku nie było zbyt dużej, oprócz tego, że "transfer rate minimum" spadł z poprzedniego 51mb/s do 7mb/s, jednak to może być zwyczajnie kwestia tego, że test został przeprowadzony OD RAZU po uruchomieniu komputera, bez żadnych programów w tle.

Tak, czy inaczej, dziękuję wam panowie za pomoc :)
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym WD3200AAJS-00B4A0, który objawia się trzaskami i przycięciami podczas pracy komputera, szczególnie przy używaniu przeglądarki i gier. Problemy nasilały się, a ich występowanie było związane z aktywnością diody HDD. Użytkownik zdiagnozował problem, sugerując wymianę kabla SATA oraz sprawdzenie zasilania. Po wymianie kabla i zmianie trybu transferu na DMA Ultra 6, hałas zmniejszył się, ale nadal występowały sporadyczne trzaski. Wykonano skan za pomocą MHDD, który wykazał kilka sektorów z opóźnieniem, ale ogólnie dysk został uznany za sprawny. Użytkownik podłączył inny kabel SATA, jednak nie zauważył znaczącej poprawy w benchmarkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA