jpl napisał: Ratuje cię tylko internet mobilny ale od dostawcy który posiada sługę zewnętrznego IP.
Nie koniecznie. Można zrobić prosty VPN np. na 2 routerach. Mobilny łączy się z domem albo jakimś serwerem ze statycznym IP i widać mobilka w sieci lokalnej.
Dodano po 9 [minuty]:
jpl napisał: Na Edge kamernie pooglądasz
Kiedyś próbowałem, to nawet wykonalne, tyle że przez EDGE przechodziło mało klatek. Edge pozwala na przesłanie klatki VGA w przyzwoitej jakości co 4 sekundy czy coś w tym rodzaju.
W firmie, w której kiedyś pracowałem rejestratory zapisywały z taką prędkością, nie była to rewelacja ale powinno wystarczyć do podstawowego monitoringu żeby sprawdzić czy ktoś jest w budynku, czy okna nie są powybijane. A gębę włamywacza w razie czego można rozpoznać później odtwarzając nagranie z rejestratora.
Dodano po 6 [minuty]:
fudziol napisał: A jak to potem skonfigurować ten modem z internetu mobilnego ? Chodzi mi o to jak to wszystko podłączyć i ustawić aby działało zgodnie z przeznaczeniem.
Zacznij od znalezienia "stacjonarnego" modemu 3G który umożliwia podłączenie się do sieci VPN, najlepiej PPTP (standardowy windowsowy tunel VPN).
A jak skonfigurować - nie wiadomo, nie napisałeś jaki rejestrator itd.