logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać podgląd z kamer w domku letniskowym bez stałego internetu?

fudziol 01 Kwi 2014 21:26 8085 7
  • #1 13466406
    fudziol
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam ciężki orzech do zgryzienia.
    Mam system monitoringu w domku letniskowym. Dwie kamery i rejestrator. Nie ma tam dostępu do internetu a chciałbym mieć podgląd na żywo z własnego mieszkania. Czy jest taka możliwość aby coś z tym zrobić ? może jakiś internet mobilny czy cos ?
    Proszę o pomoc
  • #2 13466562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13466576
    fudziol
    Poziom 9  
    No właśnie teraz muszę rozważyć u którego operatora są najlepsze możliwości techniczne i która oferta cenowo jest najkorzystniejsza.

A jak to potem skonfigurować ten modem z internetu mobilnego ? Chodzi mi o to jak to wszystko podłączyć i ustawić aby działało zgodnie z przeznaczeniem.
  • #4 13466579
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Ratuje cię tylko internet mobilny ale od dostawcy który posiada sługę zewnętrznego IP.
    A co najważniejsze - od dostawcy który na twojej działce ma sieć minimum 3G. Na Edge kamernie pooglądasz.
    Musisz kupić router z kartą SIM i zrobi przekierowanie rejestratora na zewnątrz. Ta procedura jest opisana na forum bardzo obszernie - poszukaj.

Ale polecam poszukać lub podzwonić po lokalnych dostawcach internetu radiowego, teraz technologia 5Ghz dała dużego kopa wydajnościowego, a konkurencja zbiła mocno ceny. Na rynku za grosze dostaniesz stabilne łącze ze stałym adresem IP.
  • #5 13466620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13466745
    fudziol
    Poziom 9  
    o znalazłem dostawce internetu radiowego działającego na terenie na którym jest monitorowany obiekt i to w przestępnej cenie. I chyba skorzystam z jego usług. W takim razie potrzebny mi będzie router do którego podłącze rejestrator i przekieruję porty oraz stałe zewnętrzne IP ?
  • #7 13466794
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Najlepiej zapytaj się o to dostawcy (powiedz że masz kamerę i chcesz ją oglądać w domu - to jest częste i w takich firmach informatycy wiedzą o co chodzi), często jest tak że rejestrator podłączysz bezpośrednio do anteny... wtedy nawet routera nie potrzebujesz :)
  • #8 13551290
    zbychawoo
    Poziom 11  
    Jesli skorzystasz z dostawcy radiowego to najlepiej opcja z routerem / zwykle dają antenę, skrętkę z RJ i na tym koniec. Router można sobie dokupić we własnym zakresie.
    Nie wiem czy masz tylko kamerkę czy rejestrator.
    W przypadku rejestratora / I tu bez znaczenia jaki producent / ustawiasz porty:
    81 dla przegladarki
    8101 dla programu klienckiego
    101 dla aplikacji mobilnych
    Oczywiscie trzeba ustawić IP dla rejestratora i wyłączyć DHCP w DVR / rejestrator /
    Teraz przekierowania w routerze zgodnie jak wyżej na przydzielony adres dla DVR
    Jeśli to tylko kamerka IP to wpisz konfigurację zalecaną z instrukcji z tą uwagą ze jeśli dla http zalecają fabrycznie 80 to zmień na 81 i będzie gadać

Podsumowanie tematu

✨ Aby uzyskać podgląd z kamer w domku letniskowym bez stałego dostępu do internetu, użytkownicy sugerują wykorzystanie internetu mobilnego, najlepiej od dostawcy z dobrym zasięgiem 3G lub 5G. Kluczowe jest posiadanie routera z kartą SIM, który umożliwi przekierowanie portów rejestratora na zewnątrz. W przypadku braku routera, niektórzy dostawcy oferują możliwość podłączenia rejestratora bezpośrednio do anteny. Użytkownicy podkreślają, że dla efektywnego monitoringu konieczne jest skonfigurowanie statycznego adresu IP oraz odpowiednich portów (81, 8101, 101) w rejestratorze. Dodatkowo, rozważenie opcji VPN może poprawić jakość połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA