logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mieć monitoring w domu z podglądem online, gdy nie ma połączenia Wi-Fi?

daafcioo87 22 Lut 2021 12:13 3945 7
  • #1 19274213
    daafcioo87
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Cześć,

Chciałbym zainstalować monitoring w domu. Problem w tym, że nie ma tam dostępu do WIFI. Czy jest jakaś możliwość podłączenia kamery i mieć podgląd online nie inwestując w podłączenie WIFI?
  • #2 19274701
    Wojnaradam78
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Moim Zdaniem ciężki temat jeśli nie masz Wi-Fi
  • #3 19275392
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Tak, zawsze możesz podłączyć kamerę przewodowo do routera,
    Wi-fi nie jest wymagane.
  • #4 19276496
    daafcioo87
    Poziom 4  
    Nie mam również możliwości podpięcia kablem do routera. To jest kwestia 1 km. Nie opłaca się.
    Ostatnio czytałem o kamerach na kartę sim? Jak to działa? Na jakiej zasadzie można podłączyć telefon z kamerą?
  • #5 19276556
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Duży masz ten dom skoro od kamery do routera masz kilometr...
    Są takie z gniazdem na kartę SIM, są fotopułapki, można zestawić most bezprzewodowy między routerem a miejscem gdzie jest kamera... Wszystko zależy od budżetu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19277534
    daafcioo87
    Poziom 4  
    Dokładnie kilometr mam do 80 letniej babci ze sklerozą która wymaga opieki 24h a opiekunka jest zatrudniona raptem na 8.

Tak nie mam tam WIFI, tak mam kilometr do routera. Nie mój dom nie jest zbyt duży.

Tak potrzebuję mieć niańkę online by mięc sytuację pod kontrolą na ile się to da. BTW szukam też możliwości zamknięcia elektrozaworu online czy to wody czy to gazu za pomocą smartfona ale to nie ten temat.

U siebie pod domem mam wifi IP z obsługą w programie SAP HD. Niestety w tej wyjątkowej sytuacji nie zadziała to rozwiązanie....

he
  • #7 19277633
    rapper3d
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Sygnal nianki wyslesz spokojnie na uzywanym sprzecie budujac most bezprzewodowy miedzy domem babci a swoim. 1 km wystarczy kupic dwie anteny panelowe 2,4 ghz i ustawic je tak by nic nie zaslanialo pola miedzy nimi.

Elektrozaworem mozesz sterowac a przynajmniej wyprobowac modul lan kontroler dostepny na stronie ATS www.wirelesslan.pl, maja rowniez do tego przekazniki oraz modul sterowania po GSM. Co do linka GSM miedzy kamera a Twoim domem mysle ze tu byloby wiecej roboty, jakis serwer posredniczacy juz wchodzi w gre ale tez to jest do zrobienia
  • #8 19278012
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Szukaj kamer z gniazdem SIM - dostęp przez chmurę, ew.kupić jakiś router za kilkadziesiąt złotych, włożyć do niego kartę i podłączyć kamerę. Przy routerze możesz się bawić w zawory sterowane choćby Sonoffami.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby zainstalować monitoring w domu bez dostępu do Wi-Fi, można rozważyć kamery z gniazdem na kartę SIM, które umożliwiają podgląd online przez chmurę. Alternatywnie, można zbudować most bezprzewodowy z użyciem anten panelowych 2,4 GHz, co pozwoli na przesyłanie sygnału z kamery do routera oddalonego o kilometr. Istnieje również możliwość zakupu routera z kartą SIM, co umożliwi podłączenie kamery. Dodatkowo, można rozważyć sterowanie elektrozaworami za pomocą modułów LAN lub GSM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA